העננה המרחפת מעל יעקב גנות
המפכ"ל הבא, יעקב גנות, זוכה אמנם מעבירות חמורות של קבלת שוחד, טובות הנאה והפרת אמונים, אבל בית המשפט העליון מתח עליו ביקורת קשה. "בקבלו את טובת ההנאה, לא נהג גנות כמתחייב מקצין משטרה בדרגתו ובתפקידו". השופט קדמי המליץ בדעת מיעוט להרשיעו
בחודש אוגוסט 1994 המליץ דו"ח של מח"ש להעמיד לדין את ניצב יעקב גנות, אז מפקד המחוז הצפוני, והיום המועמד לתפקיד המפכ"ל בחשד לביצוע שורת עבירות בתחום טוהר המידות. בסופו של דבר, הוא הואשם בקבלת שוחד, טובות הנאה מסובחי טאנוס, קבלן גדול מנצרת, וכן במרמה ובהפרת אמונים. גנות זוכה בסופו של דבר בבית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון אישר את הזיכוי, מחמת הספק, אבל השופטים מתחו ביקורת קשה בתפקודו והשופט קדמי אף המליץ להרשיעו בהפרת אמונים. ביקורת זו תרחף כעננה מעל המינוי הטרי, וייתכן שתוליד בג"ץ נגד המינוי.
השופט בדימוס אליעזר גולדברג אמר ל-ynet בעקבות ההודעה על מינויו של גנות: "אינני רואה לנכון שאוסיף ואתבטא על דברים שכתבתי". על ההודעות שנשלחו, לפיהן גנות זוכה לחלוטין, הדגיש גולדברג: "יעקב גנות זוכה ברוב דעות".
הכל החל במסיבה גדולה שערך הקבלן הנצרתי טאנוס לידידו ניצב גנות, כאשר מונה למפקד המחוז. אחר כך גילו החוקרים שבכמה מקרים השתמש גנות בשוטר פנחס שם-טוב כנהג של אשתו וילדיו. השוטר, ששימש כטכנאי קשר, הסיע את המשפחה לפסטיבל ג'אז בחיפה, לאירוע משפחתי ואפילו עשה בייבי-סיטר, ולכאורה לא קיבל אגורה. את הפרשות הללו חקר ראש מח"ש דאז, ערן שנדר, המכהן היום כפרקליט המדינה.
שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב קדמי, קבע: "בקבלו את טובת ההנאה מכך שהמסיבה נערכה גם לכבודו, לא נהג גנות כמתחייב מקצין משטרה בדרגתו ובתפקידו, אשר משרת כגורם מרכזי במערכת אכיפת החוק. ולא זו אף זו, שלכאורה יש בנסיבות אלה כדי להכניסן לגדר עבירה משמעתית, שכן עניין לנו ב'התנהגות שאינה הולמת שוטר או שיש בה כדי לפגוע בתדמית המשטרה'".
עוד קבע קדמי: "התנהגות גנות בפרשת המסיבה, לא זו בלבד שלא טיפחה וקידמה את אמון הציבור במשטרה - אלא, אדרבה, ההיפך הנכון: התנהגותו חתרה מתחת לאמון הציבור וכירסמה בו כירסום של ממש".
שותפו להרכב, אליעזר גולדברג, תיאר אז את הקשרים בין גנות לסובחי: "תחילת היכרותם של גנות וסובחי הייתה בנסיבות שבהן נזקק גנות לשירותיו של סובחי כשביקש להשתמש במשרדיו לצורך תצפיות משטרתיות. האינטרס המקצועי לקשר של גנות עם סובחי נמשך גם אחרי כן... מציאות זו גרמה לכך כי לסובחי היו יריבים ואויבים מקרב העדה. בנסיבות אלה אין צורך בדמיון רב כדי להסיק כל לסובחי היה עניין רב בקשרים הדוקים עם קצין משטרה בכיר במחוז".
השופט גולדברג הוסיף: "לא ניתן לראות את הידידות כנטולת כל אינטרס ולכל אחד מהם היה עניין משלו לטפח את הידידות. ראיית בית המשפט המחוזי את הידידות בין השניים כתמימה וחסרת פניות אינה משקפת את התמונה בשלמותה... מהיבט נורמטיבי זה יש לבחון את טובות ההנאה שבנתינתן וקבלתן הואשמו סובחי וגנות בפרשיות השוחד".
עוד אמרו בעניין המסיבה שערך סובחי: "בעריכת המסיבה, 'נתן' סובחי לגנות במתנה שירותי אירוח משמעותיים לחגיגת קידומו עם חבריו מהצמרת המשטרתית והביטחונית, ו'זכה' בתמורה למעמד מיוחד של 'יקיר הממ"ז', ואילו גנות, קיבל על עצמו מחויבות להעניק לסובחי ולבני משפחתו יחס אישי מועדף במגעיו עם גורמי המשטרה במחוז". בהקשר זה ציינו שכאשר הייתה משפחתו של סובחי מעורבת בסכסוך אלים, שהצריך טיפול משטרתי, זכה סובחי ל"טיפול מיוחד".
ניצל את פקודו לעבודות פרטיות
בהקשר ליחסי העבודה הלא מקובלים של גנות נאמר: "מדובר במספר מקרים שבהם נעזר גנות בשוטר שם-טוב לענייניו הפרטיים, בעת שהיה עסוק בענייני המשטרה, שלא כולם היו מקרי חירום... על-כן, אין לראות את פניותיו של גנות אל שם-טוב כדי שיבצע בעבורו שירותים פרטיים כהתנהגות נורמטיבית, ובנדון זה דומה איש משטרה לכל עובד ציבור אחר אשר מנצל עובד שמתחתיו למטרותיו הפרטיות.
"תביעת התפקיד לעבודה בשעות בלתי שגרתיות או בלתי צפויות, אינה מצדיקה ניצול כזה, ועל קצין משטרה, להיערך מבעוד מועד לאפשרות כזאת. צורכי המשפחה של עובדי הציבור, ובכללם אנשי משטרה, אינם יכולים לבוא על סיפוקם על-ידי ניצולו של עובד בדרגה נמוכה יותר.
גורם בכיר במערכת המשפט אמר כי "די להביט במסקנות ועדת זיילר לגבי קראדי ופסיקת העליון לגבי גנות כדי להבין שהמינוי הזה לא ראוי".
התנועה לאיכות השלטון הודיעה כי "לנוכח הביקורת החריפה שהושמעה על ידי בית המשפט העליון בזיכויו של ניצב יעקב גנות, תשקול את המשך צעדיה המשפטיים".