שתף קטע נבחר

התחממות האקלים: האם כבר מאוחר מדי?

דו"ח חדש שיתפרסם בחודש אפריל עשוי להציג תמונה עגומה של מצב כדור-הארץ. קבוצת חוקרים ממדינות שונות טוענת שיש סיכוי של כ-50% לכך שלא ניתן יהיה לעצור את העלייה במפלס הימים, ומציעה להיערך לקראת הנזקים הצפויים בערים וישובים השוכנים לקרבתם של חופי הים

האם כבר מאוחר מדי? מדענים בודקים את האפשרות לפיה ההתחממות הגלובלית כבר הגיעה לנקודת האל-חזור. משורה של מחקרים חדשים שנערכו בגרינלנד ובאנטארקטיקה עולה כי יש סיכוי של כ-50% לכך שלא ניתן יהיה למנוע את המשך התמוססות קרחונים רבים, בשל הכמות הגדולה של גזי החממה, הלכודים באטמוספירת כדור-הארץ.

 

מדעני האו"ם, שפרסמו לאחרונה דו"ח חריף הקובע כי בני האדם הורסים את כדור-הארץ, סבורים כאמור שישנו סיכוי רב לכך שכדור-הארץ כבר נמצא במסלול המהיר להתחממות האקלים ולשינויים עצומים בעקבותיה. החשש המרכזי כיום הוא מפני עליית מפלס הימים, המאיימת על ערים וישובים רבים השוכנים במקומות נמוכים ובקרבת חופים. במספר מדינות בעולם כבר החלו בשורה של יוזמות מקומיות וגלובליות, לצמצום הנזקים הסביבתיים, אך האם איחרנו את המועד?

 

הגארדיאן הבריטי פרסם היום (ב') כי דו"ח חדש הנכתב בימים אלו, מציג תמונת מצב מטרידה בנוגע להתחממות הגלובלית. בדו"ח, שעתיד להתפרסם באפריל השנה, מציעה קבוצת חוקרים בינלאומית רשימה של השפעות ההתחממות על כדור-הארץ, ושורה של תרחישים לנזק ששינויי האקלים צפויים לגרום.

 

מחברי הדו"ח גם תוקפים בחריפות את מדיניותה הסביבתית של בריטניה ומגלים כי רק 16 מתוך 100 המפעלים המזהמים ביותר עומדים בתקנות הבסיסיות בכל הקשור לפליטת גזי חממה. כפי הנראה, כמות עצומה של גזים מזהמים, כשבמרכזם פחמן דו-חמצני, נפלטת לאוויר מדי שנה אך אינה מדווחת כראוי ולכן לא נלקחת בחשבון בתחזיות לעתיד.

 

נוספת לכך העובדה שרק חלק זעום מהמדינות החתומות על אמנת קיוטו לצמצום פליטת גזי החממה, עומדות בתקנים שנקבעו להן, בעוד שאחרות, ובראשן ארצות-הברית, אינן חתומות על האמנה. נכון להיום, אמנת קיוטו מהווה את אמצעי הפיקוח הבינלאומי המשמעותי היחיד, שגם מציע פתרונות לצמצום הנזקים והקטנת הסיכון כתוצאה מפליטת גזי החממה.

 

הדו"ח מציע למקבלי ההחלטות בעולם שורה של צעדים לקראת הסכנות הצפויות. העברת תושבים ממקומות נמוכים וקרובים לחוף אל תוך עומק היבשת, היערכות כלכלית והכנת תשתיות לקליטת פליטים במקרה של אסון סביבתי אפשרי, הם חלק מהצעדים המשמעותיים והיקרים המוצעים בדו"ח.

 

בעוד שנה ייערך בהאג כנס מומחים בינלאומי, שיעסוק בסכנות האורבות לחייהם של מיליוני תושבים ברחבי העולם, ויציע פתרונות נקודתיים להתמודדות עם האיומים. בינתיים, מקדימה הולנד את רוב המדינות ומתחילה לגבש תוכנית חירום להתמודדות עם נזקי ההתחממות הגלובלית. צוות מומחים במדינה הציע לאחרונה שורה של יוזמות מקומיות להתמודדות עם העלייה במפלס הים, כשבראשן - הקמת איים מלאכותיים לחסימת הגלים, וסוללות חול שימנעו הצפה של אזורי החוף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרחונים נמסים - מפלס הים עולה. צילום ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים