שר הבריאות יוזם העלאת מחיר הסיגריות ב-20%
עם פרסום דו"ח שנתי על מצב העישון בישראל, הודיע שר הבריאות, שמעשן בעצמו, כי בכוונתו לחוקק חוק שיגרום להעלאת מחיר הסיגריות וכן להקשות על בני נוער לרכוש את המוצר. על פי הדו"ח, רבע מהאוכלוסייה הבוגרת מעשנת
שר הבריאות יעקב בן יזרי מגבש בימים אלה הצעת חוק, לפיה יועלה המס על יבוא סיגריות, מה שיביא בהכרח לעלייה במחירן. הכוונה היא להעלות את המס על מחיר הסיגריות בשיעור של עד כ-20%, והמשמעות: חפיסת סיגריות שמחירה נע כיום בין 15-20 שקלים, עתידה לעלות 18-24 שקלים.
הצעתו של השר הגיעה במקביל להצגת הדו"ח השנתי על מצב העישון בישראל בשנת 2005, בוועדת הבריאות של הכנסת. מהדו"ח עולה שרבע מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל מעשנת. בני הנוער מתחילים לעשן בגיל 14 בממוצע, ונערות עושות כן חצי שנה מאוחר יותר. שיעור העישון בקרב המתגייסים עומד על 22%, וכעבור שנתיים-שלוש, עם השחרור, הוא עומד על 41%. השר בן-יזרי הגיב לנתונים באומרו: "אני רואה את נושא מניעת העישון כפרויקט לאומי. אני מודאג מהיקף התופעה בעיקר בקרב בני נוער וחיילים ומתכוון לפעול לצמצום התופעה".
במשרד הבריאות אמרו שמהלכי ההסברה שנעשו עד כה הם מהלכים טובים, אך הדו"ח מוכיח כי שיעור המעשנים באוכלוסייה נותר יציב בשנים האחרונות.
לדברי השר: "באופן אישי כמעשן אהיה מוכן לשלם את המחיר. הדרך להעלאת המס עדיין ארוכה, אבל אם העלויות יעלו לילדים יהיה קשה יותר לרכוש סיגריות". השר הוסיף: "אין מה לעשות, הכיס לפעמים משפיע על המעשן".
בסביבתו של השר ציינו שכפי שהעלאת תעריפי דו"חות התעבורה מסייעת לאכיפת עבירות בתחום, הוחלט לנקוט בצעד דומה בנושא העישון.
בן-יזרי הצהיר כי יגיש הצעת חוק שתגביל הצבת מכשירים אוטומטיים לממכר סיגריות במקומות ציבוריים, מכשירים שניתן יהיה להיעזר בהם באמצעות כרטיס אשראי בלבד. כך יקשו על בני נוער לרכוש סיגריות.
לדברי השר: "התפקיד של משרד הבריאות הוא לדאוג לכלל בריאות הציבור, גם אם הדבר לא נעים לחתך אוכלוסייה מסוים".
העובדה ששר הבריאות מעשן בעצמו עוררה תרעומת ציבורית עם כניסתו לתפקיד. בסביבתו של השר ציינו כי הוא הפחית בצורה משמעותית את כמות הסיגריות שהוא צורך, וכי אינו מעשן בפומבי. זאת למרות שהשר נצפה מספר פעמים כשהוא מעשן בסביבת אנשים.
ראש המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, פרופ` מנפרד גרין, דיווח לוועדת הבריאות של הכנסת כי בשמונה השנים האחרונות אחוז המעשנים בישראל נשאר קבוע. הוא ציין כי "העישון הוא גורם המוות העיקרי במדינת ישראל, מדי שנה נפטרים בין ששת אלפים לעשרת אלפים איש כתוצאה מעישון”.