הח"כים זעמו: האלוף שטרן "הבריז" מדיון
ועדה בכנסת דנה בטענה של בני נוער מגוש קטיף, כי בצה"ל הערימו קשיים בגיוסם, משום שהשתתפו במחאה נגד ההתנתקות. חברי הכנסת רעמו כאשר לדיון לא הגיע ראש אגף משאבי אנוש, האלוף אלעזר שטרן, שהוזמן לישיבה. דובר צה"ל: אנו מטפלים בחיילים בני גוש קטיף באופן מקיף ורגיש ובדיון הספציפי נכח תא"ל
יו"ר הוועדה, תת אלוף במילואים ח"כ עמירה דותן, אמרה שרק בשל הכבוד שהיא רוחשת לצה"ל והתפקיד אותו מילאה בעבר, היא נמנעה מלהוציא צו הבאה לאלוף שטרן. לדבריה, האלוף ביזה את כבודה של הוועדה וחברי הכנסת שבה. "סטירת הלחי שהוועדה קיבלה מהאלוף - לא תיסלח" הכריזה ח"כ דותן.
לדבריה, התנהגות האלוף אינה מקובלת, במיוחד בעת הזו כשמדברים רבות על "ערכיות". הקצין הבכיר שהשתתף בדיון וענה על שאלות הח"כים, היה ראש מנהל התכנון באגף משאבי אנוש, תת-אלוף ניסים ברדה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל, בהובלת ראש אגף משאבי אנוש, האלוף שטרן, מטפל מזה כשנתיים בנוער המתגייס ובחיילים בני גוש קטיף, בצורה רגישה, רחבה ומקיפה, מנהל דיונים עיתיים, עוקב ומתייחס לכל בעיה. אנו דוחים מכל וכל את ההאשמות המרומזות. נציג בדרגת תא"ל הופיע בכנסת וייצג את צה"ל באופן מתואם, כפי שקורה עשרות פעמים, בהתראות לו"ז קצרות. קודם לדיון היום קיים ראש אמ"ש דיון הכנה לשם הצגת כלל פעילויות צה"ל בנושא."
ח"כ אלדד: נעשה נסיון להכתים בתגית פסול פסיכיאטרי
הישיבה התכנסה תחת הכותרת ה"מוטיבציה של המפונים מגוש קטיף לשרת בצה"ל" על רקע פניות רבות שהגיעו אליה ובהן תלונות על יחס מפלה של הצבא כלפי המתגייסים שפונו מגוש קטיף. ח"כ דותן ציינה כי ישנם חיילים 'מסומנים'. "יחס המפקדים אינו מתחשב דיו, נושא תנאי השירות אינו מוסדר ואין הבנה לגבי המצב המשפחתי של החייל", אמרה.
ח"כ אריה אלדד, קצין רפואה ראשי לשעבר, אמר כי ידועים לו מקרים בהם נעשה נסיון להכתים בתגית "פסול פסיכיאטרי" חיילים כיון שנטלו חלק בהתנתקות. היו כאלה שקיבלו פטור משירות ולא נתנו להם את ההבחנה הרפואית. "נראה שתרמו את הרפואה לצרכים שאינם רפואיים".
לועדה הגיעו תלמידי כיתה י"ב שפונו מגוש קטיף וסיפרו על מקרים בהם הצבא הערים קשיים על גיוסם. אחד הצעירים סיפר על האווירה שהייתה לאחר ההתנתקות ועל החרטה שהוא חש כעת. הוא סיפר, כי חלומו הוא לשרת בשייטת 13. "את הצו הראשון קיבלתי בזמן הפינוי. דחיתי אותו מספר פעמים והגעתי למבדקים לאחר הפינוי. מיותר לציין, שהגעתי חסר מוטיבציה. בראיון האישי עניתי חפיף. ביקשתי רק שיעזובו אותי ויתנו לי ללכת הביתה. כששאלו מאיפה אני והשבתי מנווה דקלים, הם ישר פתחו עיניים ושאלו 'זרקת אבנים על שוטרים וחיילים?' ו'התפנת מרצון?' גם במבחנים חיפפתי".
כעת הצעיר מעוניין להזדמנות שנייה. "אז לא היה לי חשק להתגייס. פשוט לא הייתי מוכן ללבוש מדים. הייתי בסערת רגשות. אבל מאז עבר זמן והיום אני חושב אחרת. אני רוצה להתגייס ולשרת את האזרחים במדינה, לאו דווקא את המדינה. אם אנחנו לא נשמור כאן, אז מי ישמור?"
כאמור, הקצין הבכיר שהשתתף בדיון, היה ראש מנהל התכנון באגף משאבי אנוש, תא"ל ניסים ברדה. הצעיר פנה לתא"ל ברדה שהבטיח לנסות ולסייע ואמר, כי ישמח להפגש עם בני נוער שנתקלים בבעיות גיוס וינסה לסייע להם. "אנו בוחנים ברגישות פניות לקציני בריאות הנפש (קב"ן) והדגש שלנו הוא לתת לנוער סיוע ולא לראותו כמתחמק משירות צבאי. אשמח לבדוק כל מקרה לגופו של מועמד לשירות הביטחון שטוען שהצבא לא הציב אותו לשרות במקום שרצה", אמר.