שתף קטע נבחר

סוף עידן: החל פירוקו של פסל החרבות בבגדד

ממשלת עיראק החלה במפתיע לפרק את פסל שתי החרבות שניצב במרכז בגדד - שאותו הקים השליט המנוח סדאם חוסיין כדי לסמל את ניצחונה של עיראק במלחמת איראן-עיראק. הפסל מסמל את פולחן האישיות של סדאם ואת משטרו הרודני - אבל פירוקו זוכה להתנגדות גם מצד גופים אופוזיציונים למשטר הבעת', הטוענים כי עליו להישמר כדי לשמש עדות לפשעי המשטר

פניה של בירת עיראק עומדות להשתנות ללא הכר: הפסל המסיבי שהפך כבר לסמלה של העיר, שתי חרבות אדירות שבהן אוחזים שני אגרופים קפוצים, יפורק.

 

הפסל, שאותו הקים שליט עיראק המודח סדאם חוסיין, שנתפס כסמל לאגו של הרודן וכן לאגרוף הברזל שבו ניהל את המדינה, שלט בקו הרקיע של העיר במשך קרוב ל- 20 שנה. אבל אתמול (ג') החלו כלים כבדים להרוס את בסיסיהן האיתנים של החרבות הענקיות - צעד ראשון בדרך להריסתו של המונומנט.

 

"נדהמתי לגלות שהם התחילו להרוס את הפסל", סיפר מוסטפא חדימי, מנהל הקרן לשימור בגדד, לשבועון האמריקני "ניוזוויק". הקרן שבראשה עומד חדימי תיעדה באופן קפדני את הזוועות שהתבצעו תחת משטרו של סדאם.

 

הממשלה העיראקית עדיין לא פרסמה הודעה רשמית על פירוקו של פסל החרבות, אבל ברור שהמבצע כבר החל. לדברי חדימי, ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מליכי, החליט להרוס את הפסל בשבוע שעבר - בתיאום עם הגוף הממשלתי המכונה "המועצה לפירוק סמלים מעידן סדאם".

 

עם זאת, הרעיון לנתץ את סמלי משטר הבעת' פוגע בתוכניות של הארגון שבראשו עומד חדימי, שתיכנן להקים באזור הפסל מוזיאון גדול שיתעד את פשעי המשטר הקודם. נציגים מהארגון כבר פנו במחאה לממשלה העיראקית - וגם לאונסק"ו. "אנחנו חייבים להשאיר את החרבות האלה על כנן, כדי להראות לדורות הבאים מה קרה לעם העיראקי", אמר חדימי.

 

סדאם הקים את הפסל האדיר כדי שיסמל את מה שנתפס בעיניו כניצחונה של עיראק במלחמה הארוכה שהתנהלה בינה לבין איראן בשנות השמונים של המאה הקודמת. הפסל נחנך באופן רשמי ב-1989, אבל הקמתו כבר החלה לפני שהמלחמה הסתיימה. לפי הדיווח, החרבות עשויות ממה שהיה פעם טנקים וכלי משחית אחרים שהיו בשימוש הצבא העיראקי. הידיים שאוחזות בחרבות הן, על פי דיווחים, רפליקות של ידיו של סדאם עצמו. ולפי הדיווח ב"ניוזוויק", סדאם אף הוסיף לפסל מימד מקאברי - בדמותן של אלפי קסדות של חיילים איראנים שהוטמעו בו.

 

כמו במקרה של הוצאתו להורג של סדאם, גם פירוקו החפוז של הפסל עלול להביא להחרפת המתיחות הבין-עדתית בבירה, המרקיעה שחקים גם ככה. סונים רבים - בין אם תמכו בסדאם חוסיין ובין אם לאו - צפויים לפרש את הצעד כהבעת בוז מצד הממשלה העיראקית המונהגת בידי השיעים. לדברי וומיד נדמי, מרצה למדע המדינה באוניברסיטת בגדד, זהו לא המסר שהממשלה העיראקית צריכה לשלוח לעמה בשעה שהיא משיקה תוכנית אבטחה חדשה. "התזמון ממש לא מתאים", אמר נדמי ל"ניוזוויק". "הצעד הזה עלול להפיל את כל נסיונות הפיוס הלאומי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פסל החרבות בימי הזוהר
צילום: איי פי
מומלצים