שתף קטע נבחר

 

חטיבה חדשה תחסום את הטרור מגבול מצרים

אחרי ההתנתקות מרצועת עזה היה ברור שהטרור יחפש דרכים אחרות. אחת מהן היא דרך הגבול הארוך והפרוץ שבין מצרים לישראל, כפי שעשה המחבל המתאבד שהתפוצץ באילת. עכשיו מיישמים בצה"ל החלטה שהתקבלה לפני כמה חודשים להקים חטיבה שתגן על הגבול הדרומי

חטיבה חדשה בצה"ל: בעוד מספר ימים תוקם באופן רשמי חטיבת "שגיא" שתפעל בגבול הדרומי של ישראל. זה נשמע אולי דבר של מה בכך, אבל נוכח הפיגוע באילת שאירע לפני כחודש, מתחדדת משמעותה ונחיצותה של החטיבה, שתצטרך להתמודד עם האתגרים בגבול ישראל מצרים. "מדובר במכפיל כוח משמעותי בהתמודדות עם האתגר המורכב - ניסיונות הולכים וגוברים בתחום הטרור בגבול", אמר ל-ynet קצין בכיר בפיקוד הדרום. "עם זאת, צריך לזכור שעדיין אין החלטת ממשלה להקצות תקציבים לצורך מכשולים בגזרה, ולכן לא ניתן להתחייב שלא יקרה פיגוע נוסף".

 

העיתוי אמנם קרוב לפיגוע הקטלני באילת, אבל ההחלטה על הקמת חטיבה מרחבית חדשה נפלה כבר בתחילת הקדנציה של אלוף פיקוד הדרום, יואב גלנט. עם יציאת אזרחים ישראליים וכוחות צה"ל מרצועת עזה במסגרת תוכנית ההתנתקות, היה ברור בפיקוד הדרום כי הטרור יחפש דרכים אחרות לבוא לידי ביטוי. אחת מהן היא דרך הגבול הארוך שבין מצרים לישראל, בשיטה פשוטה יחסית: יציאה מהרצועה דרך ציר פילדלפי הפרוץ, תנועה דרומה בסיני, וחדירה לארץ דרך הגבול.

 

עד ההתנתקות היתה גיזרה זו כר פורה לפעילות פלילית, אך לאחריה היה ברור כי גורמי טרור ימצאו דרך לשלב את פעילותם בעזרת הגורמים הפליליים, כך בין היתר בשיטות ובנתיבי חדירה. על-פי נתוני השב"כ, בשנת 2006 נתפסו 43 פעילי טרור מהרצועה שניסו להיכנס לישראל בדרך זו, כולם למטרות פיגועי התאבדות או חטיפה, לרבות כאלה עם חגורות נפץ על גופם. את המחבל שעשה את אותה הדרך והפעיל את מטענו באילת - לא הצליחו כוחות הביטחון לעצור.

 

גיזרה באורך 170 קילומטר

בעוד ימים ספורים, לאחר עבודת מטה ארוכה, יקבל אל"מ אודי בר מוחא, לראשונה את הפיקוד על חטיבת "שגיא". מדובר בחטיבה מרחבית חדשה לגמרי, אפילו עם תג חדש, שגזרתה משתרעת על פני למעלה מ-170 ק"מ. לגיזרה זו יש גם "בטן" רחבה, בדמות עשרות ק"מ של אזור טופוגרפי מורכב עם הרים גבוהים, כמו זה שעל שמו נקראה החטיבה.

 

"להקמת החטיבה ישנה חשיבות רבה בפעילות שלנה בגזרה הזאת", הסביר הקצין הבכיר, "עד עכשיו הסתפקנו בחטיבות מתחלפות, זה היה פיתרון זמני. מעכשיו יהיה כאן מקור ידע, שיידע מהן הדרכים הטובות ביותר לפעול. החטיבה תוכל להטמיע את דרכי הפעולה, הלקחים, להעביר את זה בצורה יעילה מכוח לכוח וכך נראה כאן הרבה יותר אפקטיביות".

 

לדברי הקצין הבכיר, כל ההערכות המוקדמות כי היקף פעילות הטרור בגזרה תיגבר, התאמתו בשנה האחרונה ולפיכך גם גדל היקף כוח האדם. "אף פעם אין מספיק, תמיד אפשר להביא עוד ועוד חיילים", הוא מסביר, "אנו עושים כמיטב יכולתנו והאתגר אינו פשוט בעיקר בגלל גודל הגיזרה ומאפייניה. ברור מאליו כי כאשר רצועת עזה סגורה, יחפש המחבל דרכים אחרות".

 

באחרונה ערך מפקד אוגדת אדום, תא"ל עימאד פארס, סדנא נרחבת למח"ט החדש ולקציני המטה שלו, על מנת לתת להם את כל הדגשים של הגיזרה. בעבר הציג צה"ל תוכנית בשם "שעון חול" שעיקרה הקמת גדר ואלמנטים נוספים בגיזרה, בפועל הפרויקט היוקרתי לא תוקצב והוקפא בשלב זה. "בהעדר מכשול כזה עם כל מאפייניו העבודה הרבה יותר קשה, וגם היום עם הקמת החטיבה החדשה, לא נוכל למנוע במאה אחוז חדירת מפגע לישראל". באשר למצרים, שנמצאים בצד השני של הגבול, מודה הקצין, כי הם נותרים אדישים. "אפשר לומר שהם בסדר, אבל לא יוצאים מגדרם כדי לסכל כל אירוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבול ישראל-מצרים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
עוברים מרצועת עזה לסיני דרך מנהרות
צילום: איי פי
צילום: חיים צח
האלוף גלנט. החליט על הקמת היחידה
צילום: חיים צח
מומלצים