שתף קטע נבחר

 

בלוגר מצרי נידון לארבע שנות מאסר כי העליב את מובארק

הבלוגר, עבד אל-כרים סולימאן, הורשע בפגיעה באיסלאם ובנשיא מצרים בבלוג אישי שכתב

בלוגר מצרי נדון היום (ה') לעונש של ארבע שנות מאסר במצרים. האשמה – פגיעה באיסלאם ובנשיא מצרים, חוסני מובארק בבלוג אישי שכתב.

 

הבלוגר, עבד אל-כרים סולימאן, סטודנט למשפטים לשעבר, בן 22 מאלכסנדריה, זכה להירשם בדפי ההיסטוריה הלא מחמיאים של מצרים לאחר שהפך למצרי הראשון שעמד למשפט בגין תכנים שפירסם בבלוג שלו. סולימאן נעצר בראשית חודש נובמבר בשל שמונה מאמרים שפירסם מאז שנת 2004. מאז נעצר על ידי שירותי הביטחון של מצרים. הוא לא הכחיש את ה"חשדות" המיוחסים לו וטען כי מדובר בדעותיו האישיות בלבד.

 

"על פי ההאשמות, סולימאן השמיע דעות המפרות את הסדר הציבורי, מעליבות את הנשיא ומכפישות את האיסלאם", אמר בשעתו סאלי סמי, בכיר בארגון הערבי לזכויות אדם המייצג את הסטודנט. "זה הופך להיות יותר ויותר ברור מאליו שהממשלה אינה נלהבת לבצע רפורמות שיתירו דמוקרטיה אמיתית בה יוכלו להישמע מגוון של דעות".

 

על מה כל המהומה?

לפי בכיר אחר בארגון, גמאל עיד, סולימאן מתח ביקורת על הדומיננטיות שמגלה "אל-אזהר", המוסד ההלכתי הסוני החשוב ביותר, בכל הקשור לאורך החשיבה בנושאים דתיים ואמר כי למנהיגי הדת של האוניברסיטה האיסלאמית יש חלק באחריות לתקיפה שאירעה בחודש אפריל באלכסנדריה בה נדקרו מתפללים נוצרים.

 

סולמיאן, שהיה סטודנט בשנתו השניה ב"אל-אזהר" הורחק לצמיתות מלימודיו, לאחר ש"הביע ספק בדת האסלאם ומתח ביקורת על כמה מסמליו", כך לפחות טוענים חבריו. יצויין עוד כי אין מדובר בפעם הראשונה בה הסטודנט נעצר. ב-6 בנובמבר אשתקד נעצר סולימאן בגין אותן הסיבות וזאת לאחר שכוח ממנגנון ביטחון המדינה פרץ לביתו ועצר אותו לאור דברים שכתב במספר אתרי אינטרנט. במהלך חקירתו הודה סולימאן כי אכן כתב את הדברים.

 

הזמן שחלף מאז נעצר סולימאן נרתמו חבריו באינטרנט למאבק ציבורי למענו. הם הקימו אתר אינטרנט ל"מאבק גלובלי למען שחרורו של עבד אל-כרים", ופירסמו בו סרטון על הסטונדט ובגנות מעצרו. "קמפיין זה הוא הדרך שלנו להילחם למען חופש הביטוי", הסבירו החברים.

 

נוסף על כך, חבריו של הסטודנט פירסמו עצומה מקוונת, בה הם קוראים לשחרורו. בשעתו הסבירו כותבי העצומה כי בכוונתם לשלוח אותה לראש ממשלת מצרים, אחמד נזיף, מושל אלכסנדריה, עאדל עלי לביב, תת שרת החוץ האמריקני, דיוויד וולש, שגריר ארה"ב במצרים ולעוד בכירים.

 

ביקורת על מצרים

ארגון "כתבים ללא גבולות", הפועל למען זכויות עיתונאים, צירף את מצרים לרשימה השחורה של ארצות המדכאות את חופש הביטוי באינטרנט. בכך הצטרפה מצרים למועדון המפוקפק של 13 מדינות, ה"מככבות" באופן קבוע גם בדו"חות הארגונים לזכויות אדם, לצד צפון קוריאה, סין, קובה, איראן, סוריה, ערב הסעודית, תוניסיה, טורקמניסטאן, ויאטנם, בלארוס, אוזבקיסטן ומיאנמר.

 

בזמן שמצרים הוכנסה לרשימה, הוצאה ממנה שכנתה לוב, יחד עם נפאל והאיים המלדיביים. "נשיא מצרים, חוסני מובארק, הנמצא בשלטון מאז 1981, הפגין שליטה מדאיגה בכל הקשור לאינטרנט", נכתב בהודעת הארגון.

 

אנשי "כתבים ללא גבולות" הוסיפו כי במהלך השנה הוחזקו במעצר במצרים, למשך חודשיים, שלושה אזרחים שכתבו בבלוג כי הם מעדיפים רפורמות פוליטיות במדינה. בלוגרים אחרים זכו אף הם להטרדות שונות מצד השלטונות.

 

הארגון מתח ביקורת קשה על בית המשפט במצרים, לאחר שזה פסק כי אתר אינטרנט יכול להיסגר אם הוא מאיים על ביטחון המדינה. "זוהי עמדה מדאיגה שעלולה לפתוח את הדלת בפני צנזורה מופרזת על האינטרנט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. נעלב
צילום: איי אף פי
מומלצים