טיפת חלב: שלב אחר שלב
הפעם ב-100 הדברים שכל הורה חייב לדעת: התחנות לאם ולילד - המצאה כחול לבן ששומרת על הילדים שלנו, מהרגע הראשון ועד גיל בית הספר. כל מה שצריך לדעת על הביקורים הצפויים, החיסונים, ההדרכות, הבדיקות וההוראות החשובות
מדינת ישראל היתה הראשונה שהגתה את רעיון טיפת חלב אי שם בתחילת שנות השישים, לימים השתנה שמו ל"מרכז לאם ולילד". ברוב מדינות העולם המושג אינו קיים כלל. כך למשל, במדינות אירופאיות רבות כמו גם במדינות נחשלות, לא מתבצעים חיסונים באופן שגרתי, והילדים מתחסנים במבצעי חיסון מיוחדים בחסות הממשלה. בבריטניה למשל, לא רק שמושג טיפת החלב אינו קיים, אלא שבמקום אצל רופא ילדים מטופלים התינוקות והילדים אצל רופא המשפחה של ההורים.
תחנות טיפת חלב הביאו למהפכה בריאותית של ממש. מגיל שבועיים לאחר הלידה, עוקב צוות אחיות ורופאים אחר התפתחות התינוק, דואג למתן החיסונים ומדריך את ההורים בכל הקשור לטיפול בפעוט ובילד.
לפניכם רשימת כל הביקורים הצפויים לכם בטיפת חלב. הקפידו שלא לדחות אותם ושמרו על המסמכים בתיק נפרד לכל ילד.
לידה עד גיל שבועיים
בביקור זה תיערך היכרות ראשונית של ההורים עם הצוות בטיפת חלב. במהלך הביקור תבדוק האחות את מכתב השחרור מבית החולים ותנחה את ההורים לגבי הטיפול ברך הנולד, ביצוע ההמלצות הרפואיות ממכתב השחרור והסבר לגבי הביקורים העתידיים בטיפת חלב. בביקור זה גם ישקל התינוק והאחות תוודא שעד גיל 10 ימים חוזר התינוק למשקל לידתו. בנוסף ייבדק איזור הטבור, וההורים יתודרכו לגבי הטיפול באיזור, רחצת התינוק והאכלתו. האחות תוודא עוד שצהבת הילוד, במידה וקיימת, נמצאת בנסיגה.
4-6 שבועות
כעת ינתן החיסון השני נגד נגיף הפטיטיס B. ההורים יונחו לגבי תחילת מתן ויטמין A+D, החל מגיל 4 שבועות עד גיל שנה. ההורים יונחו לבצע אולטרסאונד פרקי ירכיים בין גיל 6 ל-8 שבועות. זוהי בדיקת סקר שנועדה לאיתור מוקדם של בעיית התגרמות של פרקי הירכיים (DDH). ההורים יונחו בגיל זה להשכיב את התינוק על גבו בזמן השינה למניעת מוות בעריסה. גם בבדיקה זו, כמו בשאר הביקורים שלכם בטיפת חלב, יישקל התינוק, וימדדו אורך (גובה) והיקף ראש (עד גיל שנתיים).
8-10 שבועות
כעת יקבל התינוק את החיסון המחומש הראשון (שעלת, טטנוס, קרמת, דלקת קרום המוח ופוליו). האחות תבצע בדיקת התפתחות ראשונית (חיוך ראשון, מעקב בעיניים אחרי חפץ).
12 שבועות
בביקור זה תיערך בדיקת רופא טיפת חלב ראשונה, במהלכה יבדוק הרופא את גדילת הילד על פי עקומות הגדילה שמילאה האחות, בדיקה גופנית מלאה בדגש על אוושות לב שנעלמו או שלא נמצאו קודם לכן, בדיקת הבטן, מרפסים (הרווח שקיים בין עצמות הגולגולת של התינוק לפני שהן מתחברות זו לזו) ועצמות הגולגולת, אשכים שירדו אצל בנים והידבקויות בפות אצל בנות.
18-20 שבועות
האחות תזריק את החיסון המחומש השני, תעריך שוב את התפתחות הילד (התהפכות מגב לבטן ובטן לגב, החזקת חפץ ביד, הפניית הראש בתגובה לרעשן). האחות תסביר לגבי תחילת מתן ברזל – 3 טיפות אחת ליום, עד גיל 6 חודשים, אז יועלה המינון לכדי 6 טיפות ליום.
26-28 שבועות
כעת יקבל התינוק 2 חיסונים – מנה שלישית אחרונה נגד הפטיטיס B ומנה שלישית של הזריקה המחומשת. ההורים יקבלו הדרכת תזונה ראשונית לקראת המעבר לכלכלת מוצקים. מגיל 6 חודשים יועלה מינון הברזל לכדי 6 טיפות ביום עד גיל שנה.
31-40 שבועות
תיערך בדיקת רופא שנייה, שכוללת בדיקה גופנית ובדיקת התפתחות במהלכה יבדקו ישיבה, התהפכות, זחילה, כח שרירים גס וצחוק למראה פנים המופיעות ונעלמות לסירוגין ("קו-קו"). בבדיקה זו עולים על בעיות מוטוריות ראשונות. בנוסף תבוצע בדיקת שמיעה ראשונה.
שנה
הפעם יקבל התינוק חיסון MMR כנגד חצבת חזרת ואדמת. בתוך כך יעבור התינוק בדיקת ספירת דם כדי למדוד את רמת ההמוגלובין ולהחליט לגבי הפסקת או המשך הטיפול בברזל. כמו כן, יקבל התינוק זריקות דחף של ה"מחומשת". בגיל זה יתודרכו ההורים על המזונות הנוספים שניתן להוסיף לכלכלת התינוק, כמו מוצרי חלב ודבש. כמו כן, יתוזכרו ההורים לגבי מזונות אסורים שעלולים לגרום לחנק כמו פיצוחים, ענבים ומזונות גליליים (נקניקיות, מלפפונים וכו').
שנה וחצי
הפעם יקבל התינוק חיסון ראשון כנגד הפטיטיס A, יעבור בדיקת התפתחות על ידי אחות ורופא, בדגש על דיבור, הליכה, שימוש תקין בכוס וכפית. עד גיל זה אמור להיסגר המרפס הקדמי, והצוות הרפואי יוודא זאת. הפעם תתבצע גם בדיקת ראיה ראשונית של זיהוי על ידי לוח הקרוי "קלר", והתינוק אמור לעקוב אחר צורות ממרחק של יותר ממטר אחד.
שנתיים
הפעוט יקבל חיסון שני ואחרון כנגד הפטיטיס A, ובכך יסיים הילד את סדרת חיסוני החובה של טיפת חלב. הפעוט יעבור בדיקת שמיעה ותקשורת ותבוצע הדרכה לגבי גמילה מחיתולים. בבדיקת ההתפתחות יושם דגש על בניית מגדל קוביות, חיבור 2-3 מילים למשפט קצר, מתוך אוצר של כ-50 מילים. בגיל זה תבוצע גם מדידה סופית של היקפי ראש.
שלוש שנים
תבוצע בדיקת ראייה מתקדמת באמצעות לוח "סנלן" בו על הילד לזהות צורות ממרחק של 5 מטר. בגיל זה אמור הילד להיות גמול מחיתולים ביום, ואצל חלקם הגדול גם בלילה. האחיות עוד יוודאו שהילד עבר לחלוטין לתזונת מבוגרים הכוללת את כל אבות המזון בשלוש ארוחות ביום. שוב תתבצע בדיקת עקומות הגדילה כדי לוודא שאין האטה בצמיחה לגובה.
5-6 שנים
לפני כיתה א' יבוצע הביקור האחרון בטיפת חלב. כעת תתבצע ספירת דם אחרונה, בדיקת ראייה נוספת, בדיקת רופא להתפתחות ומוכנות לכיתה א' וסיכום התיק והעברתו לאחות בית הספר.