שתף קטע נבחר

 

ראש אמ"ן: סוריה תגיב למהלך צבאי של ישראל

בהערכת המודיעין ל-2007 הדגיש ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין, בפני הממשלה: איראן תמשיך להתקדם בנחישות בפרויקט הגרעין ולסייע לארגוני הטרור המקומיים. יחד עם סוריה היא נחשבת לגורם הקיצוני ביותר באזור, בה בעת שהגורמים הפרגמטיים במזה"ת נחלשים. ראש המוסד אמר כי בשנת 2007 לא צפויה מלחמה

"הסביבה האסטרטגית של מדינת ישראל פחות יציבה משהייתה" - כך פתח ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין, את הערכת המודיעין השנתית ל-2007 שפרס אחר הצהריים (יום א') בפני הממשלה. ידלין ציין כי סביב ישראל יש תהליכים שליליים וסיכונים גדולים יותר ממה שהיו בשנים עברו, וכי נכון לדצמבר 2006, הגורמים המעצבים המשמעותיים ביותר באזור הם עיראק, איראן וארצות-הברית.

 

לדברי ידלין, ב-2007 תמשיך איראן להתקדם בנחישות בפרויקט הגרעין למרות קשיים טכנולוגיים. העמדה הזאת - צבאית ופוליטית - תימשך כמתריסה מול המערכת הבינלאומית, אם כי בד בבד מתחיל להיבנות מחנה ערבי פרגמטי אל מול האיום האיראני.

 

בגזרה הסורית ציין ראש אמ"ן כי בשאר אסד מאותת אמנם לשלום, אך ללא כל מחווה מצדו. "הסורים בונים את הכוח הצבאי שלהם, אך הסבירות למלחמה בהיקף מלא ביוזמה סורית - כמו מלחמת יום כיפור או מלחמת ששת הימים - נמוכה", אמר ידלין. עם זאת, קיימת סבירות גבוהה שהסורים יגיבו למהלכים צבאיים ישראלים.

 

על פי אגף המודיעין, איראן וסוריה נחשבות לגורמים הקיצוניים יותר באזור ושתיהן סבורות כי מצאו את הפתרון להתמודדות עם ישראל באמצעות הטרור. איראן היא גם זו המזינה את גורמי הטרור המקומיים, דוגמת חיזבאללה, הממשיכים בעזרתה בבניין הכוח שלהם.

 

לעומת גורמי הטרור הקיצוניים, מבהירים באמ"ן כי דווקא הגורמים הפרגמטיים במזרח התיכון נחלשים. "יש מאבק בין המחנה המתון לרדיקאלי", הדגיש ידלין בישיבת הממשלה והוסיף כי "הג'יהאד העולמי רואה בישראל מטרה לפגיעה". האיומים הצבאיים על ישראל ממשיכים לעבור שינויים, וכיום נוצר מצב שבו מצד אחד קיים איום הטרור ומן הצד השני קיים איום של טילי קרקע-קרקע ונשק בלתי קונבציונאלי.

 

ראש השב"כ, יובל דיסקין, וראש אגף המודיעין של השב"כ התייחסו למשבר הפנים פלסטיני. השניים ציינו כי להנהגות חמאס ופתח אינטרס לפעול יחד, וכי הארגונים ימשיכו גם השנה לנסות ולהגיע להסכם, על אף שהמתח ביניהם יימשך. אם תקום ממשלת אחדות לבסוף, היא תגביר את השחיקה בעמדות הקוורטט והקהילה הבינלאומית הדורשים מהפלסטינים למלא אחר התנאים שהציבו בפניהם. חמאס לא מתכוון לשנות את האידיאולגיה שלו או לשנות עמדות פנימיות.

 

ראש המוסד, מאיר דגן, אשר התבשר בשבוע שעבר כי ראש הממשלה אולמרט בחר להאריך את כהונתו, אמר כי חיזבאללה הוכה במלחמה האחרונה ומרוסן בפעילות שלו בדרום לבנון, למרות מקרים בודדים שאירעו. עם זאת "הוא פועל בשני מישורים - בניין הכוח הצבאי לרבות חידוש ושיפור מערכות, וחיזוק הכוח הפוליטי שלו בממשלה הלבנונית בעת ובעונה אחת. דגן הוסיף כי בשנת 2007 לא צפויה מלחמה.

 

גם ראש המועצה לביטחון לאומי, אילן מזרחי, התייחס למצבה של ישראל בעולם. בין היתר התייחס מזרחי למצב הפוליטי בלבנון. "עמידת פואד סניורה בלבנון מרשימה. יש תיקו פוליטי כרגע בלבנון ויש לראות כיצד המצב יתפתח".

 

אולמרט: נכנס ישיבות תכופות יותר

בתגובה לדברי ראשי מערכות המודיעין, אמר אולמרט כי הוא ינחה לכנס את הקבינט לישיבות תכופות, שהראשונה תתקיים בשבועיים הקרובים. "אני מנחה לפתוח בסדרה של ישיבות קבינט תכופות יותר ממה שהיו. בישיבות נעבור על התחקירים שנעשו בצה"ל ולוודא את יישום המסקנות, ההמלצות והפקת נגזרות ברמה ממוקדת יותר לגבי כל תרחיש שדובר עליו".

 

ראש הממשלה התייחס גם לאיום האיראני. "איראן פחות קרובה לחציית הרף הטכנולוגי מאשר היא מתיימרת, ופחות רחוקה מכפי שהיינו רוצים. יש להם עניין להציג את העניין כדי שהקהילה הבינלאומית תניח להם". בהתייחסו לנושא הפלסטיני, אמר אולמרט: "אין להניח לנושא הפלסטיני לשקוע בפינה נשכחת. זו לא משימה קלה היום וגם לא היתה משימה קלה בעבר. גם היום כשיש הסכם בין פתח לחמאס, קיבלנו החלטה אסטרטגית לא להתנתק מאבו-מאזן. נעשה הכל כדי לא לאבד את המומנטום למרות אותו הסכם".

 

אולמרט התייחס בדבריו גם לחיזבאללה. "אין ספק שחיזבאללה עושה מאמץ להתחמש והוא מפיק לקחים. אבל הסיטואציה הנוכחית אינה כמו שהיתה בעבר. בדרום לבנון יש עשרות אלפי חיילים, בין אם הם צבא דרום לבנון ובין אם הכוח הרבלאומי. זהו שינוי אסטרטגי שבא בעקבות המלחמה. האם כל הנשק שלהם נעלם וכל היכולת נעלמה? לא זה לא המצב. אולם מהצד שני - המוטיבציה שלהם לצאת לעימות צבאי ירדה חד משמעית יחסית לעבר. אנו מניחים שהם מצטיידים ויש הברחות של אמצעי לחימה. זאת הנחת היסוד שלנו. ההנחה שלנו היא שהמוטיבציה של חיזבאללה להתעמת שוב מול ישראל - נמוכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
האלוף עמוס ידלין. סקירה מודיעינית
צילום: ירון ברנר
אולמרט. לא נראית מלחמה באופק
צילום: דודי ועקנין
צילום: חיים צח
מאיר דגן. לא צפויה מלחמה בשנה הבאה
צילום: חיים צח
אילן מזרחי. לעקוב אחר המצב בלבנון
מומלצים