יותר אבות בוחרים להישאר עם הילדים
בדיקה ראשונה מסוגה שערך משרד התמ"ת גילתה כי 36 אלף גברים העדיפו בשנה האחרונה להיות יותר עם המשפחה מאשר להתקדם בעבודה. בין השאר התברר כי 30% מהאבות הגרושים העדיפו להשקיע בילדים מאשר בקריירה
פתאום באמצע החיים - לפעמים בתחילתה של קריירה, לפעמים ממש בשיאה - הם עוזבים את הכל ומתמסרים לגידול הילדים, למטבח ולכביסה. קבלו את האבות החדשים. בשנה האחרונה ויתרו לא פחות מ־36 אלף גברים עובדים בישראל על קריירה ועל קידום לתפקיד בכיר יותר לטובת טיפול בילדיהם. מספר האמהות שוויתרו השנה על קריירה היה גדול פי שלושה: 103 אלף. כך עולה מבדיקה ראשונה מסוגה שערך משרד התמ"ת.
עד לשנים האחרונות נחשב הבית למעוזן של הנשים. הן נאלצו ללהטט בין העבודה, הבית וגידול הילדים, בעוד שהגברים פיתחו, ללא ייסורי מצפון מיוחדים, קריירה תובענית שגזלה מהם שעות רבות. אלא שבשנים האחרונות המגמה משתנה: יותר ויותר גברים "חוזרים הביתה" על חשבון הקריירה והקידום המקצועי. בדיקה ראשונה מסוגה שערך מינהל המחקר והכלכלה של משרד התמ"ת, בניהולו של בני פפרמן, בקרב יותר מ־7,000 גברים עובדים, חושפת את התופעה החדשה ומציירת את דמותו של האב החדש.
הבדיקה נערכה בקרב הורים לילדים עד גיל .13 הנחקרים נשאלו אם כדי להשקיע בילדים הם עברו לתפקיד בכיר פחות, או ויתרו על תפקיד לטובת תפקיד תובעני פחות מבחינת שעות עבודה. מהבדיקה עולה כי בשנה האחרונה כ־7% מהאבות לילדים בגילים האלה, כ־36 אלף גברים, ויתרו על קידום לטובת הילדים. זאת לעומת כ־22% מהאמהות (כ־103 אלף נשים.(
10 שעות בשבוע
בני פפרמן מעריך כי מבחינת זמן, התרומה למשפחה של הורה שמעדיף את ילדיו על פני הקריירה נמדדת בכ־10 שעות בשבוע. זאת מכיוון שהוויתור המיידי שעושים רוב ההורים העובדים הוא על השעות הנוספות, שנאמדות בשעתיים ביום.
מהבדיקה עולה נתון מפתיע בנוגע לגברים: ככל שמספר הילדים במשפחה גדול יותר, עולה הנכונות של האבות לוותר על הקריירה. בעוד שרק כ־6% מהגברים שלהם ילד אחד ויתרו על הקריירה, כ־10% מהגברים שלהם ארבעה ילדים ויתרו על הקריירה. בקרב האמהות התופעה הייתה הפוכה. "רק" 19% מהאמהות שלהן 4 ילדים ומעלה ויתרו על קריירה לטובת הילדים. מחברי המסמך מסבירים את העובדה הזו בכך שככל שיש יותר ילדים, האמא מנהלת את התא המשפחתי ביעילות רבה יותר ומצליחה לשלב זאת עם העבודה.
הבדיקה גילתה גם כי יש בהחלט קשר בין גובה השכר לוויתור על קריירה: 14% מהגברים ששכרם עמד על כ־3,000 שקל בחודש מיהרו לוותר עליו לטובת הטיפול בילדים, לעומת 5% בלבד מהגברים ששכרם עמד על 10,000 שקל ומעלה. בקרב הנשים הממצאים דומים, אך הפער קטן בהרבה: 24% מהנשים שהשתכרו 3,000 שקל בחודש בחרו להישאר בבית לעומת כ־22% מהנשים ששכרן עמד על יותר מ־10,000 שקלים (ראו איור.( מחברי המחקר מסבירים זאת בעובדה שנשים ברמות שכר גבוהות עובדות שעות ארוכות, אך השכר שלהן אינו עולה בהתאם, כך שהנכונות שלהן לוותר על הקריירה גדולה יותר.
אצל הגברים הגיל לא ממלא תפקיד בקשר לנכונות לוותר על קריירה: 5.5% מהאבות עד גיל 29 ויתרו על קריירה לטובת הילדים, לעומת 32% מהאמהות בגיל הזה. מנגד פחות מ־5% מהאבות בני 45 ומעלה ויתרו על קריירה לעומת 15% מהאמהות בגילים האלה.
עורכי הבדיקה מסבירים זאת בכך שאמהות צעירות חשות מחויבות גדולה יותר לתא המשפחתי שרק קם, ולכן כשליש מהן ויתרו כבר בתחילת הדרך. גם לידת הילדים חסמה לרבות מהן את ההתקדמות המקצועית.
מהמסמך עולה כי אבות גרושים ויתרו הרבה יותר למען הילדים: כ־30 אחוז מהאבות הגרושים העדיפו לדאוג לילדיהם על פני השקעה בקריירה.
גבר עם השכלה מוותר פחות
התברר כי הנכונות לוותר על קריירה קטנה יותר ככל שרמת ההשכלה גבוהה יותר: כ־13% מהגברים בעלי תעודת בגרות בלבד ויתרו על קריירה, לעומת 7% מהגברים בעלי תואר ראשון. באשר לאמהות, רמת ההשכלה לא מילאה תפקיד: כרבע מאלה שוויתרו על קריירה היו בעלות תעודת בגרות, ורבע היו בעלות השכלה אקדמית.
גם לסוג המקצוע ולוותק בעבודה יש קשר לוויתור על קריירה. מהבדיקה עולה כי בקרב מנהלים אקדמאים הוויתור על קריירה היה נמוך ועמד על כ־7%. אצל אבות שעבדו כסוכנים וכאנשי מכירות 11% ויתרו על קריירה. בקרב הנשים המגמה הפוכה: כ־27% מהמנהלות האקדמאיות ויתרו על קריירה לטובת הילדים לעומת 24% בלבד מהסוכנות והמוכרות. מחברי המסמך מסבירים זאת בכך שהגברים שהשקיעו רבות בהשכלה מבקשים לקבל תמורה על ההשקעה, בעוד שנשים מוותרות על עבודה בתחום האקדמי והניהולי בשל השכר הנמוך יחסית שהן מקבלות ביחס להשקעה שלהן.
ועוד נתון לא מפתיע: ככל שהעובדים ותיקים יותר במקום עבודתם, קשה להם לוותר על הקריירה. 12% מהגברים העובדים עד שנה במקום עבודתם ויתרו על קריירה (אצל הנשים הנתון עומד על 33% לעומת 5% בלבד מהגברים שעובדים באותו מקום מעל 15 שנה (12% אצל הנשים.(
מהבדיקה עולה עוד כי ככל שהמשפחות דתיות יותר, הוויתור על הקריירה לטובת הילדים גדול יותר. אצל המשפחות החרדיות הוויתור על הקריירה הוא הגבוה ביותר. כ־12% מהאבות החרדים ולא פחות מ־31% מהאמהות החרדיות ויתרו על השקעה בעבודה לטובת הילדים. בקרב החילונים לעומת זאת רק כ־7% מהאבות ו־20% מהאמהות ויתרו על קריירה לטובת הילדים.
אל הבדיקה הזו מצטרפים נתונים שפירסם באחרונה המוסד לביטוח לאומי, שמהם עולה כי בשלוש השנים האחרונות פנו בממוצע כ־150 אבות מדי שנה וביקשו לקבל דמי לידה, לאחר שהחליפו את בנות זוגם ונשארו בבית עם התינוק החדש כדי לטפל בו בעוד שהנשים שבו לעבודה.