סקר: 60% מהנוער חווה אלימות בשנה שחלפה
לקראת יום ההתרמה לילדים בסיכון שייערך מחר, פרסמו העמותות המטפלות בבני הנוער סקר לפיו יותר ממחצית מבני הנוער היו חשופים לתקרית אלימה כלשהי בשנה האחרונה. המתנדבים מספרים על ילדים שמחזיקים באולר לצד הכריך בבית הספר. מנכ"ל עמותת עלם מאשים: "הממשלה מזניחה את בני הנוער"
60% מבני הנוער נחשפו לאירוע אלים בשנה האחרונה, כך עולה מסקר שפרסמו היום (ב') עמותות עלם, אל"י, "יד ביד" ו"ילדים בסיכוי". הסקר פורסם לקראת יום ההתרמה הארצי לילדים ובני נוער בסיכון שייערך מחר.
בסקר, שערכה עמותת עלם בקרב 300 בני נוער ברחבי הארץ, ציינו למעלה משליש מהמשתתפים את בעיית האלימות בקרב בני הנוער כבעיה המשמעותית ביותר עבורם. בנוסף, הם מוטרדים מהשימוש בסמים ובאלכוהול בקרב המתבגרים. עם זאת, 69% מבני הנוער לא חשו כי הושפעו מרצח שתי הנערות בצפון הארץ - מעין בן-חורין ותאיר ראדה.
על פי הסקר, 60% מבני הנוער נחשפו לחוויה אלימה בשנה האחרונה, כגון מכות, סחטנות, הטרדה מינית, בריונות וניצול מיני. גם התקשורת עם ההורים מדאיגה את הדור הבא של ישראל: 40% מדווחים כי הם חשים שהוריהם אינם מבינים אותם.
מורן מוסט, מנהלת מחוז מרכז של מרכזי "הפוך על הפוך" השייכים לעמותת עלם, סיפרה ל-ynet כי ישנן כמה בעיות מרכזיות שהיא נתקלת בהן בשגרה היום-יומית, אשר מדאיגות אותה מאוד. ביניהן, העובדה שגילם של נערים המעורבים בתקריות האלימות יורד בהדרגה, ומקביל מתרחב השימוש בסמים ואלכוהול – בייחוד בקרב הנערות.
לדברי מוסט, נערות בנות 13-17 נוטות הנמצאות במצוקה, נוטות לפגוע בעצמן בדרכים שונות כמו הפרעות אכילה, קיום יחסי מין ללא בקרה ושתיית אלכוהול, לעומת הבנים שמצוקתם מתבטאת באלימות כלפי חוץ.
"אלינו למרכז הגיע נער שסיפר על נערה בת 15 וחצי שהכיר בשכונה", סיפרה מוסט, "היא עלתה מברית המועצות לשעבר לפני שלוש שנים ומתגוררת עם אם חד הורית שלא הצליחה להשתלב בארץ והתחילה לשתות. אט אט גם הילדה התחילה לשתות. כתוצאה מההידרדרות הילדה הסתובבה המון בחוץ, וקיימה יחסי מין ללא בקרה. הצלחנו לשכנע אותה להגיע למרכז וחיברנו אותה למתנדבים. עם הזמן היא התגלתה כילדה מאוד מוכשרת ואוהבת אמנות. אם הילד הזה לא היה מדווח לנו על המקרה, לא ברור איך זה היה מסתיים".
מוסט ממשיכה ונותנת דוגמא מוחשית לאלימות הגוברת בבתי הספר שראתה במו עיניה לאחר שאחד הילדים שכח את תיק בית הספר שלו במרכז. "לא ידענו של מי התיק וכשפתחנו לראות, מצאנו בו חוץ ממחברת של בית ספר ופיתה עם חומוס, סכין יפני, מברג ואולר", סיפרה.
"הממשלה מגלגלת אלינו את האחריות"
מנכ"ל עלם, ציון גבאי, אמר כי למרות שהסקר נערך בקרב 300 נערים בלבד, הוא משקף את המציאות בה נתקלים המתנדבים במרכז מדי יום: "אנחנו פוגשים אלפי בני נוער ברחובות ובמרכזים שלנו ויכולים להעיד על עליה דרסטית ברמת האלימות. הרבה בני נוער מדווחים על תקשורת לקויה עם ההורים, ובסופו של דבר ילדים מתחילים לחפש ריגושים בחוץ. זה מתבטא באלימות בבית הספר, כי זו הדרך שלהם להתמודד עם התחושה של חוסר אונים".
לדברי גבאי, העמותות החליטו לקיים מחר את יום ההתרמה ולפנות לציבור על מנת לגייס כספים לטיפול בנוער משום שהמדינה לא משקיעה מספיק בשירותי רווחה ומערכת החינוך. "רק 25% מהתקציב שלנו מגיע מהמדינה וכל השאר זה מתרומות. המדינה מתגאה בעודף תקציבי וזה נעשה בגלל שמשקיעים פחות בתכניות הרווחה, אין מספיק עובדים סוציאליים ומקצצים מתקציב החינוך. בעצם, האחריות מגולגלת אלינו ואנחנו נאלצים לצאת לציבור ולבקש עזרה. אנחנו לא יכולים להתעלם מאותם נערים וילדים שהמערכת הממשלתית לא מסוגלת לתת להם מענה".
גבאי הוסיף ואמר כי "למרות שבוואקום שנוצר נכנסו העמותות וישנם המון מתנדבים שמוכנים ורוצים לעזור, המערכת הממשלתית חייבת לשתף פעולה עם העמותות, בכדי לשלב בין היכולת הכספית לערך המשאבי של המתנדבים בעמותות. אנחנו יכולים לאסוף את הנער מהרחוב ובגלל שהוא יודע שזה מתנדב שבאמת אכפת לו, הוא יאמין לנו ויבוא אחרינו ואז נוכל להעביר אותו לטיפול של מערכת הרווחה בתנאי שיש כזו שתטפל, וזו העבודה של המדינה".