דרפור: שר סודני וראש מיליציה נאשמים ברצח עם
התובע הכללי בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה ביקש משופטי בית הדין לבדוק אם ניתן להתחיל בהליכים משפטיים נגד אחמד הארון, לשעבר השר לענייני פנים בסודן, ונגד מנהיג המיליציה עלי קושייב. לטענת התובע, יש יסוד להאמין שהשניים "נושאים באחריות הפלילית על פשעי מלחמה ופשעים כנגד האנושות שבוצעו בדרפור ב-2003-2004"
התובע הכללי בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה נקב היום (ג') בשמותיהם של שני חשודים בביצוע רצח עם בחבל דרפור בסודן.
התובע, לואיס מורנו-אוקמפו, ביקש מהשופטים להתחיל בהליכים משפטיים מקדימים נגד אחמד הארון, לשעבר שר לענייני פנים בסודן, ונגד מפקד מיליציית ג'נג'וויד עלי מוחמד עלי עבד אל-רחמן, הידוע גם בכינוי עלי קושייב. הארון מכהן בימים אלה כשר לעניינים הומניטאריים בסודן. על פי הדיווחים בתקשורת, עלי קושייב תיכנן וביצע שורה של התקפות על כפרים הסמוכים למוקג'ר, בינדיסי וגרסיל, שם, לטענת עדי ראייה, הוצאו להורג מאות גברים.
בהודעה שהקריא התובע, אמר כי יש יסוד להאמין ששני האישים "נושאים באחריות הפלילית על פשעים כנגד האנושות ופשעי מלחמה שבוצעו בדרפור במהלך השנים 2003-2004".
במרס 2005, ביקשה מועצת הביטחון מבית הדין הבינלאומי לפתוח בחקירת האלימות בדרפור. ארצות הברית טענה כי בדרפור מתבצע רצח עם - טענה שלה התנגדה בתוקף סודן. לפי ההערכות, כ-200 אלף בני אדם נהרגו, ו-2.5 מיליון איש גורשו מבתיהם בדרפור מאז 2003, אז החלו מורדים להילחם בכוחות הממשלה בסודן. חרטום כאמור ממעיטה במספר ההרוגים והעקורים בדרפור, וטוענת כי רק 9,000 בני אדם נספו.
מורנו-אוקמפו צפוי להגיש לבית הדין את הראיות נגד השניים - והשופטים יחליטו האם יש להגיש נגדם צווי מאסר. לדברי התובע, בחודש דצמבר האחרון גילו חוקריו ראיות לכך שבדרפור התבצעו מעשי אונס, אלימות מינית, עינויים ורצח.
שעות ספורות לאחר הודעתו של התובע הראשי, דחה שר המשפטים של סודן את האשמות נגד השר הארון ולוחם המיליציה, והבהיר כי לא יוסגרו לידי בית הדין. "אנחנו לא מסכימים לדרישת התובע הכללי. עמדתנו בנוגע להסגרת החשודים נותרה כשהיתה", אמר השר, מוחמד עלי אל-מרדי.
הבוקר צוטט אל-מרדי בכלי התקשורת המקומיים בסודן, וטען שלבית הדין אין כל סמכות לשפוט את אזרחי סודן, וכי לא ירשה לאף אזרח סודני להישפט מחוץ לגבולות המדינה. כן דיווחה התקשורת הסודנית כי חרטום מתעתדת להגיש כתבי אישום משלה נגד כמה אישים המעורבים בפשעים בדרפור.
מורנו-אוקמפו ציין כי יבדוק האם הממשלה הסודנית אכן מתחילה בהליכים משפטיים נגד המעורבים באלימות בדרפור - שכן בית הדין הבינלאומי רשאי לפתוח בהליכים משפטיים רק כאשר המדינות עצמן אינן מסוגלות - או מסרבות - לפעול משפטית נגד חשודים. עם זאת, לטענת פעילי זכויות אדם, הטענות של חרטום כאילו בכוונתה להביא את האחראים לדין אינן רציניות, ומדובר בהצהרות בלבד.