שתף קטע נבחר

מפעל הפיס צפוי להיסגר מחר בחצות

דירקטוריון מפעל הפיס דחה את הצעת האוצר לחלוקת רווחי מפעל הפיס: 48% לרשויות המקומיות ו- 52% לטובת האוצר

דירקטוריון מפעל הפיס דחה את הצעת האוצר לחלוקת רווחי מפעל הפיס. המשמעות - סגירת מפעל הפיס מחר (ד') בחצות.

 

הדירקטוריון התכנס היום (ד') לישיבת חירום לדון בתנאי ההיתר של מפעל הפיס לחמש השנים הקרובות ובמחלוקת בין השלטון המקומי לבין משרד האוצר, בנוגע לחלוקת הרווחים של מפעל הפיס. על פי הצעת האוצר, רווחי הפיס יתחלקו 48% לשלטון המקומי ו-52% לטובת האוצר.

 

מפעל הפיס, שהוקם ב-1951 כמפעל של השלטון המקומי, מעביר את 100% מרווחיו לקהילה, באמצעות פרויקטים שהוא מקים לרווחת הציבור ברשויות המקומיות, ובאמצעות בניית כיתות וגנים, על פי רשימה שקובע משרד האוצר. ההיתר של מפעל הפיס לקיום הגרלות, ניתן על ידי משרד האוצר מידי חמש שנים ותוקפו של ההיתר הנוכחי (שניתן בשנת 2002) עומד לפוג מחר.

 

עד שנת 2002, כ-70% מרווחי של מפעל הפיס הוקצו לרשויות המקומיות לבניית פרויקטים לרווחת התושבים, והיתרה (כ-30%) הועברה לאוצר לבניית כיתות לימוד.

 

בשנת 2002 (בשל משבר במערכת החינוך ומחסור חמור בכיתות לימוד וגני ילדים) התהפכו היוצרות והשלטון המקומי נעתר לבקשת האוצר להעביר את מרבית רווחי מפעל הפיס לאוצר לצורך הקמת 3,600 כיתות לימוד, וגני ילדים בהשקעה של כ-2 מיליארד שקלים מרווחי מפעל הפיס. הסכם זה, הביא לכך, שבין השנים 2006-2002 הרשויות המקומיות קיבלו תקציב קטן בסך כ-500 מיליון שקל בלבד.

 

לפני מספר חודשים, עם חידוש המו"מ בין הצדדים על תנאי ההיתר של מפעל הפיס לשנים הקרובות (2012-2007), מבקש האוצר, לשמר את תנאי ההיתר כפי שנקבעו ב-2002. השלטון המקומי מסרב ודורש להחזיר את המצב לקדמותו.

 

שמעון כצנלסון, יו"ר דירקטוריון מפעל הפיס: "אם מפעל הפיס נסגר ביום חמישי הציבור בישראל מפסיד 4 מיליארד שקלים שהם הרווח הצפוי של מפעל הפיס בחמש שנות ההיתר העתידי. זה כסף שצריך להגיע בעיקר ליישובים חלשים בפריפריה ולאוכלוסיות של ילדים, זקנים, סטודנטים שלא יכולות לשפר את איכות חייהם בלי העזרה שלנו"

 

במפעל הפיס הוסיפו כי סגירת המפעל תביא לפגיעה מיידית בהעסקתם של 3,000 זכיינים, 200 עובדי המפעל, 1,000 ספקים פעילים, 1,200 קבלנים המועסקים בהקמה של מבני ציבור, 2,000 סטודנטים שמפעל הפיס מממן באופן מלא את לימודיהם לתואר ראשון, מאות אמנים בפרויקטים מתחום התרבות הנתמכים מתקציב מועצת מפעל הפיס לתרבות ולאמנות ועוד.

 

השבוע, עם פרסום האיום בסגירת מפעל הפיס מסר האוצר את התגובה הבאה: "תוקפו של היתר מפעל הפיס הנוכחי פג בסוף שנת 2006, אך הוארך בחודשיים נוספים, שכן נדרש גיבוש היתר חדש ועדכני. בימים אלו שוקדים הגופים הרלוונטיים, ביניהם משרד האוצר, משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל, על עיבוד השלבים האחרונים של ההיתר.

 

"יצוין כי במסגרת ההיתר הניתן למפעל הפיס זה שנים רבות, מפעל הפיס מפנה חלק ניכר מהכנסותיו לבניית כיתות, בנוסף לכיתות אותן בונה המדינה, ובשנים האחרונות הפנה תקציבים לבנייתן של כ-700 כיתות מדי שנה. על כן, תמוהה בעינינו טענת ראשי הרשויות המקומיות החברים בדירקטוריון מפעל הפיס כי אין להפנות משאבים לבניית כיתות ברשויות המקומיות".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
אין פיס מיום חמישי?
צילום: עומר הכהן
מומלצים