שתף קטע נבחר

 

בכירי החמאס יישארו במעצר בישראל

בג"ץ דחה את עתירתם של בכירי החמאס החברים במועצה המחוקקת הפלסטינית וקבע כי יישארו במעצר עד תום ההליכים. בעתירה נטען כי שיקולים זרים הובילו להגשת כתבי האישום. השופט לוי: בג"ץ אינו הכתובת לטענותיהם

בית המשפט העליון דחה הערב (יום ה') את עתירתם של חברי המועצה המחוקקת מטעם החמאס, שנעצרו בעקבות חטיפתו של גלעד שליט והורה להשאירם במעצר.

 

כזכור, מספר ימים לאחר שנחטף גלעד שליט, ערכה מדינת ישראל מעצרים של בכירים בארגון החמאס, שרים וחברי המועצה המחוקקת. לאחר חקירתם - הוגשו נגד העצורים כתבי אישום לבתי משפט צבאיים ויוחסו להם עבירות של חברות בהתאחדות בלתי מותרת, נשיאת משרה בארגון טרור ועבירות נוספות. במקביל לכך התבקש בית המשפט הצבאי להורות על מעצרם עד תום ההליכים.

  

בית המשפט הצבאי ביהודה הורה על שחרורם ממעצר, לאחר שקבע כי לא נשקפת מהם סכנה וכי התביעה מושתקת מלטעון אחרת נוכח כך שלא התנגדה להשתתפותם בבחירות, דבר שהיה ניתן לעשות על פי הסכמי הביניים בין ישראל לרשות הפלסטינית. באותה החלטה נקבע גם כי התנהלותה זו של מדינת ישראל יצרה בפני חברי החמאס העצורים מצג לפיו לא יינקטו נגדם הליכים פליליים בגין השתתפותם בבחירות ולכן קמה להם "הגנה מן הצדק", טענת הגנה שטוענים פרקליטיהם של נאשמים בהליכים פליליים, על סמך טעויות ביורוקרטיות או אחרות שנעשו קודם למשפט.

 

המדינה עירערה על הכרעת בית המשפט הצבאי לבית הדין לעירעורים שהורה על מעצרם של העותרים. בהחלטה זו נקבע כי "מדינת ישראל גילתה לאורך כל הדרך כי דעתה אינה נוחה מהשתתפותו של ארגון חמאס בבחירות לרשות הפלסטינית, ואף הצהירה בפני כולי עלמא, כי מדובר בארגון טרור. בנסיבות אלה נקבע כי גם אם לא פעלה המדינה באופן מעשי כדי למנוע את השתתפותו במדינה, אין מקום להכיר בטענת 'ההגנה מן הצדק'".

 

מאבק על סמכות בית הדין הצבאי

בעתירתם לבג"ץ טענו חברי המועצה המחוקקת הפלסטינית כי שיקולים זרים הובילו להגשת כתבי האישום, שהמעצרים פוגעים בריבונותה של הרשות הפלסטינית ולבתי הדין הצבאיים אין סמכות שיפוט בנושא זה.

 

המדינה טענה כי יש לדחות את העתירה, מכיוון שלא מוצו כל ההליכים במערכת המשפט הצבאית. השופט לוי כתב בהחלטתו כי "לא היה מקום לדון בבקשות במסגרת הליך המעצר אלא להותיר אותן להרכב השופטים הדן בכתב האישום. דברים אלה מקבלים משנה תוקף, שעה שמדובר בטענה של הגנה מן הצדק".

 

השופט לוי הוסיף כי הפורום המתאים לבחינת "הגנה מן הצדק" אינו בג"ץ וכי "בית משפט זה כבר עמד על כך שקבע כי מקומה של טענה בדבר הגנה מין הצדק כאשר מעוררים אותה לאחר הגשתו של כתב אישום, הוא בערכאה הדיונית שבה מתנהל ההליך הפלילי עצמו". השופטים אליקים רובינשטיין ודבורה ברלינר הצטרפו לדבריו של השופט אדמונד לוי, והחליטו לדחות על הסף את העתירה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
יישאר במעצר. מחמוד אבו טיר
צילום: דודי ועקנין
צילום: איי אף פי
חברי המועצה המחוקקת בבית הדין הצבאי
צילום: איי אף פי
מומלצים