בקבוק לתינוקות שנמכר בישראל מכיל חומר רעיל
מדענים בארצות-הברית בדקו חמישה מותגים של בקבוקי תינוקות ומצאו כי הכימיקל ביספינול A נפלט מהם. אחד מהם - הבקבוקים של חברת 'אוונט', משווק גם בישראל, שני מותגים נוספים שנבדקו מיובאים לארץ בייבוא אישי ונמכרים דרך אתרי אינטרנט. הסכנה: פגיעה במערכת העצבים, מערכת הרבייה וגידולים סרטניים. משרד הבריאות: ניתן להשתמש בבקבוקים כל עוד הם במצב תקין
ביספינול A הוא כימיקל המשמש להפיכת מוצרי צריכה מפלסטיק העשויים פוליקרבונט, כגון בקבוקי תינוקות לשקופים. במהלך השימוש נפגם הפלסטיק ומשחרר את הכימיקל ביספינול A אל תוך הנוזלים והמזון הבאים איתו במגע.
מדענים קושרים חשיפה לרמות מאוד נמוכות של ביספינול A לסרטן, פגיעה במערכת החיסונית,התפתחות מוקדמת ,השמנת יתר, סוכרת, היפראקטיביות ועוד בעיות רפואיות.
כבר לפני כשנה נדרש משרד הבריאות לסוגיית בטיחות הבקבוקים, לאחר שפורסם כי מחקרים שנעשו בחיות מעבדה גילו שיבושים בפעילות הורמונלית של עכברים שנחשפו לחומר ביספינול A .
בהנחייה שהוציא אז משרד הבריאות, נאמר: "השימוש בבקבוקי פלסטיק לתינוקות אינו מזיק לבריאות כאשר הבקבוקים שלמים ללא קרעים, סדקים, שריטות ואינם בלויים. לגבי מוצצים ונשכנים לתינוקות, העלולים גם הם להכיל מרככי פלסטיק, לא מומלץ להשתמש בהם כאשר הם שרוטים קרועים או בלויים. משרד הבריאות ממליץ לא להשתמש בבקבוקים אלו למעלה משנה".
המחקר החדש שהוזמן על ידי המרכז למחקר ומדיניות סביבתית בקליפורניה, בדק חמישה מותגים מובילים של בקבוקי התינוקות בארצות הברית, וביקש לבדוק האם הכימיקל ביספינול A נפלט מהבקבוקים לנוזלים שבתוכם, ואם כן באיזו רמה.
החוקרים בדקו את המותגים:
- אוונט (המשווק גם בישראל)
- ד"ר בארון
- אבנפלו (נמכר בישראל)
- גרבר
- פלייטקס (נמכר בישראל)
רמות הביספינול A הגבוהה ביותר נמצאה בבקבוקי אוונט (8 עד 10 חלקיקים לביליון), ובאוונפלו (8 עד 9 חלקיקים לביליון). בשאר המותגים נמצאו רמות של 5 עד 7 חלקיקים לביליון.
ביוני 2006 , הפכה סן פרנסיסקו לעיר הראשונה בארה"ב אשר העבירה תקנה האוסרת על שימוש בכימיקל ביספינול A בצעצועים ובמוצרים לתינוקות המיועדים לילדים מתחת לגיל 3. מדינת קליפורניה ככל הנראה תלך בעקבותיה ותדון בחקיקה זהה עוד השנה.
בעקבות המחקר ,יכנס הארגון האמריקני לבריאות הסביבה בשבוע הבא פאנל בהשתתפות 15 מדענים, שיבחנו מידע מדעי בנושא ויגיעו למסקנות לגבי השאלה האם חשיפה לכימיקל ביספינול A גורמת לבעיות התפתחותיות ובעיות במערכת הרבייה.
בעקבות המחקר, המליצו מומחים להורים ולמטפלים לנקוט בפעולות הבאות:
- לבחור בקבוקים העשויים זכוכית או פלסטיק בטוח.
- לעולם לא לחמם מזון או שתייה באריזות אכסון או בקבוקי פלסטיק (מפוליקרבונט), פעולה העשויה לזרז את תהליך פליטת החומר הרעיל.
- כששוטפים מוצרי פלסטיק יש להימנע משימוש בסבון כלים קשה ובמים חמים.שניהם גורמים לזירוז פליטת החומר הרעיל.
מש' הבריאות: ניתן להשתמש בבקבוקים כל עוד הם במצב תקין
משרד הבריאות מוסר בתגובה ל-ynet כי תוצאות המחקר החדש ייבחנו על ידיהם בשיתוף מכון התקנים: "במידה ויידרש, ניקח בחשבון את השיקולים הנחוצים לתיקון ההנחיות לציבור", אומר פרופ' יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם לילד ולמתבגר במשרד הבריאות. לדברי אמיתי, גם בארצות-הברית לא קיימת הגבלה על שימוש בבקבוקים לתינוקות והניסיון להוסיף זאת בחקיקה בסנאט בקליפורניה בינואר 2006 לא צלח.
"מחקרים שנעשו עד כה לא מראים זליגה של כמויות משמעותיות במידה כזו שתשנה את ההמלצות", מוסיף פרופ' אמיתי, "בינתיים ההמלצה היא שניתן להשתמש בבקבוקים שימוש שגרתי כל עוד הם מוחזקים במצב תקין, ללא סדקים, שריטות או עכירויות ויש להחליפם מדי שנה".
תגובת 'אוונט': "למעלה מ-150 מיליון תינוקות בכל העולם גדלים עם בקבוקי 'אוונט'. זהו הבקבוק הבטוח בעולם ולראייה, הם היחידים הנמכרים בישראל, המאושרים על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי ובנוסף, על ידי הרשות לבטיחות מזון באירופה וכמובן, מכון התקנים הישראלי. חברת 'אוונט' אינה מכירה את המחקר המדובר, את הגוף העומד מאחוריו, או את התנאים בהם נבדקו הבקבוקים.
"היה פקפוק רב במהימנותם של מחקרים שנעשו בנושא בעבר, ובתי המשפט הישראלים נתנו דעתם בנושא ואסרו כל פרסום היוצר פאניקה על סמך מחקרים אלו. בכל ארגוני הבריאות בעולם, מוסכם, כי החומר עלול להשתחרר בתנאים קיצוניים, שאינם סבירים בשימוש אישי ויום יומי, אחרת לא היו מאשרים את השימוש בבקבוקים המיוצרים מחומר זה.
"'אוונט' מקדישה את כל משאביה בשמירה על בריאות הציבור ובודקת באופן שוטף את בטיחות מוצריה. באופן קבוע, לא נמצא שחרור חומרים מסוכנים, בתנאי שימוש נורמלים. החברה מפרסמת את המלצותיה בנושא החלפת הבקבוקים, שהן מחמירות עוד יותר מהמלצות משרד הבריאות".
בקבוקים מתוצרת אבנפלו מיובאים ע"י חברת "דוקטור בייבי" ונמכרים דרך האינטרנט ובחלק מהחנויות. גם חברת רמדיה משווקת בארץ בחלק מהחנויות ובאתרי אינטרנט את בקבוקי פלייטקס, אולם עד לרגע פרסום הכתבה לא ניתן היה לקבל תגובה מהיבואנים.
חברת Playtex האמריקאית מבקשת להדגיש בפני הצרכנים כי בקבוקי Playtex – משווקים עם שקיות חד פעמיות המוכנסות לתוך הבקבוק. השקיות עשויות פוליאתילן, הן מותרות ובטוחות לשימוש ואינן קשורות לנושא שהוזכר בכתבה.