ש"ס נגד סכנות האינטרנט
בש"ס נחושים להגביל את הגישה לרשת. "הגלגל התחיל לנוע", אומר ח"כ אמנון כהן על הצעת החוק המחייבת ספקיות אינטרנט לחסום אתרי פורנו, אלימות והימורים, שאושרה השבוע בקריאה טרומית. נטע סלע על הקשר בין הצעת החוק של כהן להצעת החוק הממשלתית שמכינים במשרד התקשורת בראשות השר אריאל אטיאס, אף הוא מש"ס
אם היה מי שהתרשם כי הצעת החוק של חבר הכנסת אמנון כהן מש"ס בנושא חסימת גישה לאתרי אינטרנט מין, אלימות או הימורים, היא יוזמה של איש אחד, הרי שמדובר בטעות.
הצעתו של כהן אינה היחידה המגובשת במפלגה החרדית באותו עניין. גם במשרד התקשורת, אשר בראשו יושב השר אריאל אטיאס מש"ס, עמלים בימים אלה על הצעת חוק ממשלתית אשר תגביל כניסה של בני נוער לאתרים בעלי תכנים לא חינוכיים באינטרנט.
על מה מדובר?
ההצעה של חבר הכנסת כהן אושרה ברוב מוחץ של 25 ח"כים, מתוך 27 שנכחו במליאה. ח"כ אחד התנגד והשני נמנע. הצעתו של כהן אינה חדשה. היא כבר הוגשה בשנה שעברה על ידי הח"כים יחיאיל חזן ויצחק וקנין, לא הצליחה להתרומם ונשלפה כעת שוב על ידי ש"ס.
ההצעה כוללת דרישה ל"זיהוי פיזי" של הגולשים, לפני כניסתם לאתרים האמורים, על ידי אמצעי אלקטרוני או ביומטרי. האחריות לחסימת הגישה תהיה מוטלת ספקי השירות. בהצעה אף מציעים עונש המגיע לגובה של 20 אלף שקלים ואף שלילת רישיון לתקופה של עד 6 חודשים.
עוד בנושא זה:
- אושר בקריאה טרומית: ספקיות האינטרנט יחסמו אתרים
- דעה: איראן, סעודיה וישראל
- דעה: במקום לחנך חוסמים אתרים
הקשר בין ההצעה של כהן להצעה של אטיאס
ההצעה של כהן משמשת כ"בלון ניסוי" להצעת החוק המתגבשת במשרד התקשורת. מקורות בש"ס מספרים, ש"מי שדוחף את ההצעה של כהן חזק זה אטיאס. הוא רוצה לראות איך תתקבל ההצעה, ובהתאם לכך לבחון כיצד לגבש את ההצעה שלו".
ההצעה המתגבשת במשרד התקשורת עתידה להיות רחבה יותר. אחת האפשרויות שעומדות על הפרק למשל, היא הגבלת כניסה לאותם אתרים בעייתיים, רק לאחר הזדהות של הגולש ובקשתו לפתיחת החסימה. זאת בניגוד למצב כיום. כיום, האתרים פתוחים לכל דורש, כשחסימה מתאפשרת רק לאחר שהגולש יפנה לספק השירות ויבקש זאת.
אפשרות נוספת שנשקלת היא גם התקנת תוכנה לסינון אתרים על ידי ספקי הגישה לאינטרנט, שתמנע מילדים את הגישה לאתרים מזיקים ופוגעניים.
לפני כחודש אמר אטיאס כי הוא חושש מפני "גלישת ילדים בצורה לא מבוקרת באינטרנט. כניסתם לאתרים פוגעניים והיכרותם עם גורמים מפוקפקים, מדירה שינה מעיני ואעשה הכול בכדי להביא למיגורה". "יחד עם זאת", הבהיר השר, "האינטרנט הוא כלי חשוב במדינה מודרנית, וכל פעולתי נועדה להגן על ילדים מכניסה לאתרים שאינם מתאימים לגילם".
הצעתו של כהן לא עברה באופן "חלק". חברי וועדת השרים לענייני חקיקה חששו כי תתקל בבעיות משפטיות רבות ודחו אותה. שבוע לאחר מכן, הפעיל נציג ש"ס בוועדה, השר משולם נהרי לחץ נוסף על השרים, הגיש ערעור וההצעה כאמור, התקבלה והגיעה להצבעה במליאה.
"הגלגל התחיל לנוע"
"הגלגל התחיל לנוע", הכריז כהן בצאתו מהמליאה לאחר ההצבעה. בשיחה ל-ynet אמר כי אותו "לא מעניין על שם מי תהיה הצעת החוק. הכי חשוב שהילדים לא יהיו חשופים לתכנים לא רצויים באינטרנט שפוגעים להם בנפש". "במידה ולא יקבלו את הצעת החוק הממשלתית שמכין משרד התקשורת", מצהיר כהן, "אקדם את ההצעה שלי להצבעה ראשונה, ושנייה ושלישית. אני אהיה הקטליזטור בסיפור הזה, עד שזה יעבור".
את רצונה העז של המפלגה החרדית בקידום חסימת אתרי פורנו או אלימות באינטרנט ניתן להבין על רקע הלחצים הגדולים איתם צריך להתמודד השר אטיאס. כשר חרדי, האתגר הגדול העומד לפתחו הוא טיפול באחד הנושאים הבוערים בציבור החרדי. במקביל לעבודת החקיקה הפרלמנטרית, מקיים אטיאס דין ודברים מתמשך עם וועדת הרבנים לענייני תקשורת. בוועדה יושבים נציגיהם של מרבית הרבנים הבולטים והחשובים בציבור החרדי. לפני כשנתיים הובילה הוועדה, ובאישורם הסופי של הרבנים, את המהלך של 'הפלאפונים הכשרים'.
כיום, 'האינטרנט הכשר' עומד בראש סדר היום. השימוש והגלישה ברשת נמצא בעלייה מתמדת והיד עוד נטויה, ואינו פוסח על הציבור החרדי. מצד אחד האינטרנט כבר מזמן הפך לכלי עבודה בסיסי בכל משרד, אך מנגד, הוא גם מעורר את חששם של הרבנים מפני פגיעה רוחנית בקרב בחורות הסמינרים ובחורי הישיבות, עקב חשיפה לתכנים לא רצויים.
חברי הוועדה, ובהוראת הרבנים, דנים כיצד יש להכשיר את האינטרנט עבור הגולש החרדי, מבלי שיוכל להיחשף לתכנים לא רצויים ברשת. שאיפתם היא, הין השאר, כי "האינטרנט הכשר" לא יאפשר כניסה לאתרים בהם מופיעות תמונות של בחורות למשל, או אתרים בהם יש לשון הרע, או תכנים הנוגדים את ההלכה היהודית.