שתף קטע נבחר

מזון בריא - כבר מהחודשים הראשונים

המדריך "לאכול נכון מהרגע הראשון" מציע להורים אופציה שפויה להכנת תפריט בריא וגם טעים לילדים, מהרגע בו הם עוברים לאכילת מוצקים. המחברות, הילה נוה ויפה פרנקל, טוענות שילד הצורך מזון טבעי, שאינו מעובד או עתיר בשומנים מזיקים, מקבל מתנה לחיים - את בריאותו

כל אמא מוטרדת מנושא התזונה של ילדיה. בעידן שבו המאכלים שאנו אוכלים בילדות עלולים להשפיע על התפתחות מחלות שונות בבגרותנו - כמו מחלות לב וכלי דם, ואפילו התפתחות מחלות סרטן שונות - הפתיתים והשניצל הוותיקים נראים לעתים כמו אויבי העם.

 

מדריך בישול חדש לתינוקות ולילדים, "לאכול נכון מהרגע הראשון‭,"‬ מציע להורים אופציה שפויה להכנת תפריט בריא וגם טעים לילדים מהרגע שבו הם עוברים למזון מוצק. הרעיון העומד בבסיס הספר גורס שילד שתזונתו תהיה מבוססת על "מזון בריאות" מגיל צעיר, ולא יתרגל למזון מעובד, מלוח או מתוק מדי, עתיר בשומנים מזיקים, יגדל על תפריט מזין ועשיר ויקבל מתנה לחיים: את הבריאות שלו.

 

להתרגל לטעם הזר

שתי המחברות, הילה נוה ויפה פרנקל לא מדברות באוויר. הילה חינכה על עקרונות המזון הבריא את בנה הבכור, אופק, שניזון משלוש ארוחות כיד המלך, כולן על טהרת הטבע, ויפה העבירה למטבח הבריא משפחה הכוללת חמישה ילדים מגיל עשר ומעלה, שהיו רגילים לאוכל ביתי רגיל ושמן.

 

"צריך להתאמץ להרגיל את הילדים לאוכל חדש‭,"‬ אומרת הילה. "כל ילד צריך לטעום אוכל חדש לפחות עשר פעמים, עד שהוא מתרגל לטעם הזר. אופק ממש לא אהב בהתחלה לאכול ירקות, אבל לא התייאשתי. כל בוקר הייתי שמה לו על הצלחת ירקות, עד שהוא התרגל לטעם, והיום הוא אוכל סלט עם ירקות שורש, שמן זית, לימון ודבש. זה הסלט החביב עליו‭."‬

 

כחלק ממהפך הבריאות שעבר על הבית, העבירה הילה גם את גן הילדים שבו לומד אופק לתפריט בריא. "ההורים תמכו ולגננת יש ראש פתוח‭,"‬ היא אומרת. "היום הם אוכלים אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה, הרבה קטניות, כמו עדשים ושעועית. נכון שיש גם קוסקוס לבן וקציצות מטוגנות, אבל זה הרע במיעוטו‭."‬

 

הכלים, השיטות והמאכלים

ב"לאכול נכון מהרגע הראשון‭)"‬הוצאת "קווים‭,("‬ שיימכר בחנויות הספרים, בבתי־טבע ובבתי המרקחת, מסבירות המחברות על אבני הבניין של הגוף, ומרחיבות בנושא הבישול הבריא. לדבריהן, בישול מהיר בטמפרטורה נמוכה עדיף על בישול ממושך בטמפרטורה גבוהה. הכלים העדיפים לבישול הם כלים העשויים מנירוסטה, זכוכית, וסלסילות אידוי מבמבוק וברזל. חשוב להקפיד שלא להשתמש בטפלון שרוט, בכלי אלומיניום, כולל כלים חד פעמיים ונייר אלומיניום, מפני שהמתכות עוברות למזון.

 

שיטות הבישול המומלצות לפי הספר הן אידוי בסלסילה או בסיר - שיטה המשמרת את רוב הוויטמינים והמינרלים, הקפצה - השומרת על הערכים התזונתיים של המזון, בישול במים - בתנאי שמשתמשים באש נמוכה ומשתמשים גם במי הבישול אליהם עברו הוויטמינים והמינרלים בבישול, ואפייה בחום נמוך - עד 180 מעלות ולא לזמן ארוך. מומלץ להימנע מטיגון, צלייה, גריל, עישון ואפייה בחום גבוה. עוד הן ממליצות להשתמש במוצרים אורגניים, כמו ביצים, עוף, פירות וירקות, אשר אינם סופגים את חומרי הדישון וההדברה שבאמצעי הגידול הרגיל.

 

נוה ופרנקל כותבות בספרן שבחודשים הראשונים, כאשר טועמים את הטעימות הראשונות, אין צורך לתבל את המזון. חשוב שהתינוק ילמד להכיר כל פרי וכל ירק בטעמו הטבעי. בשלב מאוחר יותר, כשרוצים להעשיר את המזון בטעמים, אפשר להשתמש בכמות קטנה מהתבלינים הבאים: כורכום, קארי, כמון, פפריקה מתוקה וקינמון. כמו כן, אפשר להעשיר מתכונים על־ידי הוספת ירקות שורש או עלי תבלין, הנחשבים לעשבי מרפא ותורמים רבות למניעת מחלות‭."‬

 

המחברות קוראות שלא להשתמש בסוכר לבן, אלא להמתיק את המזון באופן טבעי על־ידי מולסה, סירופ מייפל טבעי, סילאן טבעי, סטיביה, תרכיזי פירות טבעיים, מיצי פירות ופירות מרוסקים ודבש. "יש לזכור שהטעם המתוק הוא טעם נרכש. התינוק רגיל למתיקות החלב העדינה, ולכן אין צורך בהמתקה מרובה של המזון".

קרוב לטבע, קרוב לבית

החברות בין נוה ‭(32)‬ לפרנקל ‭(61)‬ נולדה במהלך לימודי התזונה הטבעית במכללה פרטית בתל־אביב, אליה עברה נוה אחרי שהתחילה ללמוד ביולוגיה באוניברסיטה והחליטה שהייעוד שלה בחיים הוא ריפוי באמצעות מזון.

 

פרנקל הגיעה לתחום בדרך הקשה, אחרי שסבלה ממחלות קשות כל חייה, בהן אסטמה ומחלת לב. בשלב מסוים הגיעה למטפלת בשיטת מונו־דיאט, הממבוססת על מספר מצומצם מאוד של מאכלים. היא ניזונה בעיקר מאורז אורגני מלא, שמן זית וירקות ירוקים, ומצבה השתפר פלאים.

 

"הרעיון של הדיאטה הוא להקל על מערכת העיכול, כדי שהאנרגיה שהגוף מקדיש לעיכול של אוכל לא בריא תופנה למקומות אחרים בגוף ותסייע לתהליכי הריפוי‭,"‬ אומרת פרנקל. ההצלחה של הטיפול הובילה גם אותה ללימודי תזונה טבעית, שם פגשה את הילה. למרות הבדלי הגילים בין השתיים הן התחברו מיד. "יש הרבה אהבה בינינו‭,"‬ מחייכת נוה.

 

הרעיון מאחורי דרך התזונה הטבעית גורס שכדאי לאכול את המזונות בדרך הקרובה ביותר לזו שהם מופיעים בה בטבע. זה אומר שמזון מעובד, מטוגן ומבושל יוצא מהתפריט היומי לגמרי. את מקומו תופסים ירקות, פירות, דגנים ושמנים טבעיים. בפועל, המהלך משאיר מעט מאוד אוכל שמותר לאכול.

 

התפריט היומי של הילה כולל פירות לארוחת בוקר, בצהריים סלט עם נבטים ועדשים ולעתים דגן או קרקר טבעי, ואחר־הצהריים שוב קרקר שהכינה לבד. ביצים ובשר לא נכללים בתפריט. התפריט של יפה, החולה בסוכרת, לא נשמע מפתה בהרבה, וכולל סלט ירקות קטן בבוקר עם מעט לחם שהיא אופה בבית, סלט גדול עם נבטוטים וטחינה לארוחת הצהריים ופרי וירקות מוקפצים עם דגן כמו קינואה לארוחת ערב.

 

הרעיון לספר המשותף עלה לפני שלוש שנים. עם לידת בנה הבכור חיפשה הילה ספר בישול העוסק בתזונת ילדים. "חטפתי שוק ממה שמצאתי‭,"‬ היא אומרת. "כי בכל המתכונים שהופיעו בספרים נעשה שימוש בקמח לבן, סוכר, והרבה טיגון. אף אחד מהספרים שמצאתי לא התאים לצרכים שלי ולהחלטה שלי לגדל את בני על מזון בריאותי‭."‬

 

השילוב עם יפה‭" ,‬בשלנית מעולה‭,"‬ הוליד 150 עמודי מתכונים קלים להכנה המיועדים לבני כל הגילים, ומבוססים על מצרכים פשוטים וזמינים, שאפשר לקנות בחנויות ליד הבית. "לא רצינו שמי שרוצה לבשל תצטרך לבלות יום שלם בנסיעות לשוק‭,"‬ אומרת יפה. "את רוב המוצרים אפשר לקנות בסופר או בחנויות הטבע. זה לא ספר של שפים. המתכונים פשוטים וקלים להכנה ואין צורך לבלות שעות במטבח כדי להכין ארוחה בריאה".

אוכל שילדים אוהבים

לדבריהן, כל המתכונים שמופיעים בספר נוסו על ילדים שאהבו אותם. "מאוד חשוב לנו להדגיש‭,"‬ אומרת הילה, "שלא כל המתכונים הם בטעם שאנחנו רגילים לאכול. למשל, עוגת הגזר שלנו פחות מתוקה מהעוגה הרגילה שקונים בקונדיטוריות, שיש בה הרבה שמן וסוכר".

 

ואיך הילדים שגדלים על אוכל בריא מתמודדים עם הפיתויים שבחוץ?

"בחוץ הם אוכלים מה שיש, כדי לא לתת להם הרגשה של תסכול. בסופו של דבר, מה שמשנה זו השגרה בבית‭."‬

 

איך מעבירים ילד בן 6־7 לאוכל בריא?

יפה: בהתחלה בישלתי חצי־חצי - חצי מהמרכיבים היו רגילים, וחצי בריאים, כדי להרגיל אותם לטעם. עם הזמן למדתי פטנטים שונים לשיפור הטעם, כמו להשרות אורז מלא במים לפני הבישול, דבר שמאוד מרכך אותו. בשלב מסוים הם כל־כך התרגלו לאוכל שאני מכינה, שהיום הם לא נוגעים בסוכר ובקמח לבן‭."‬

 

הילה: "הכי חשוב - לא להתייאש. גם אם זורקים כמה פעמים לפח, צריך להמשיך להכין את האוכל הבריא, ובינתיים להכין מנות קטנות, עד שיתרגלו‭."‬

 

מה לגבי ממתקים?

יפה: "ממתקים זה לא בריא. ילד לא צריך ממתקים. במקום זה אפשר לתת חטיפים טבעיים שונים, כדורי תמרים, מקלוני בייגלה, רולדת פתי־בר מקמח מלא וחרובים‭."‬

 

זה לא מאד יקר?

הילה: יש אוכל בריא שהוא לא יקר, כמו קטניות, גריסים או קוואקר. בסופו של דבר, בחישוב לטווח ארוך, גם תרופות ורופאים עולים הרבה כסף, כך שאוכל בריא בסופו של דבר יוצא הרבה יותר זול‭."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
צריך זמן להתרגל לטעמים
צילום: סי די בנק
מומלצים