מתיחות בין סין ליפן על רקע פרשת שפחות המין
אחת הנקודות הרגישות ביותר ביחסים בין טוקיו לבייג'ינג - הטענה שמאות אלפי נשים שימשו כשפחות מין לחיילים היפנים במלחמת העולם השנייה - עלתה שוב לכותרות. זאת, לאחר שראש ממשלת יפן, שינזו אבה, אמר כי אין כל ראיות לטענה שהיפנים כפו זאת על הנשים. שר החוץ הסיני: הממשלה היפנית צריכה להכיר בעובדות היסטוריות
מתיחות חדשה בין בייג'ינג לטוקיו: שר החוץ הסיני, לי ז'אושינג, אמר היום (ג') כי יפן חייבת להכיר בפשעי העבר, ובעיקר להכיר בעובדה שהכריחה מאות אלפי נשים באסיה לשמש כשפחות מין של חיילים יפנים במהלך מלחמת העולם השנייה.
זאת, בעקבות דברים שאמר בשבוע שעבר ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, שהעיר כי אין כל ראיות שיתמכו בטענה שנשים אסייתיות - מרביתן קוריאניות - אולצו בכוח לשמש כשפחות מין בעבור הצבא היפני. דבריו של אבה עוררו זעם באסיה, ובייחוד בסין ודרום קוריאה.
"העובדה שהחיילים היפנים הפכו נשים באסיה לשפחות מין היה אחד הפשעים החמורים ביותר שביצעו האימפריאליסטים היפנים במהלך מלחמת העולם השנייה", אמר היום שר החוץ הסיני במסיבת עיתונאים שכינס, בשולי הכינוס השנתי של האסיפה הלאומית הסינית.
"אני חושב שהממשלה היפנית צריכה להכיר בעובדות היסטוריות, ולקבל על עצמה את האחריות לטפל באופן כנה והולם בבעיה הזאת", הוסיף לי. לטענתו, הכרה בעובדות ההיסטוריות תביא ליפן "קידום, ולא יחזיר אותם אחורה", כלשונו. "האמת היא תמיד הדבר הפשוט ביותר. היסטוריה היא כעין מראה - ולהתבונן דרכה היא הדרך הפשוטה והריאליסטית ביותר לפתרון הבעיה", אמר.
חוקרים ופוליטיקאים יפנים טוענים כי הצבא היפני לא גייס בעצמו את הנשים - ותולים את האחריות למצבן הקשה של הנשים בסרסורים מקומיים. דבריו של אבה עוררו זעם באסיה - ועמדו בניגוד לראיות, שכן מסמכים שהתגלו ביפן ב-1992 העידו כי רשויות הצבא היפני עבדו בשיתוף עם סרסורים כדי לגייס כ-200 אלף נשים, בעיקר מקוריאה, סין ויפן - כדי שיעבדו בבתי בושת. לא פעם, גיוסו הנשים באמצעות שימוש בכוח.
התבטאותו של ראש הממשלה היפני אף הטילה ספק בכנותה של ההתנצלות היפנית הרשמית יפן ב-1993 לנשים שנוצלו מינית. את ההתנצלות ההיא מסר מזכיר הממשלה לשעבר, יוהיי קונו. בהודעתו, הכיר קונו בעובדה שנשים רבות אולצו לעבוד כפרוצות - וכי הממשל הצבאי היה מעורב בכמה מקרים. ב-1995 אף הקימה ממשלת יפן קרן לפיצוי הקורבנות - אך אין מדובר בכספי ציבור אלא כספים פרטיים. אתמול חזר אבה על עמדתו, לפיה טוקיו לא צריכה לחזור ולהתנצל על הדברים - וטען בפני הפרלמנט היפני כי כל ראיות להתעללות.
הפרשה צפויה לפגוע בניסיונות שנערכים באחרונה להביא לשיפור ביחסים בין סין ליפן. בין שתי המדינות חלה התקרבות בעקבות ביקורו של אבה בבייג'ינג באוקטובר שעבר - אז התקיימה פגישת פסגה רמת-דרג ראשונה מזה חמש שנים בין שתי המעצמות האסייתיות.