שתף קטע נבחר
 

למה עולה החום כשחולים?

החום עלה? ראו זאת כבשורה טובה של הגוף וסימן לכך שמערכת החיסון מתקתקת כמו שצריך. אז מדוע הגוף שלנו מעלה את הטמפרטורה? פשוט, כדי לשמור עלינו. אתם שאלתם, הדוקטור ממהר להשיב

זה הרגע שמלחיץ כל אמא באשר היא: מד החום עובר את ה-38, והיא כבר מתייצבת בחדר המיון, חיוורת ומבועתת. אבל החום הוא פעולה תקינה של הגוף לאחר שפלשו אליו חיידקים או נגיפים. אז למה הוא עולה כשאנחנו חולים?

 

ראשית, הסבר קצר על מערכת החיסון. הכלי העיקרי במלחמה בזיהומים הוא לוחמה חסרת פשרות באמצעות תאי הדם הלבנים (לויקוציטים). אלה מתחלקים לתתי סוגים רבים. אחד החשובים בהם הוא תא הקרוי נויטרופיל, האמון על המלחמה בחיידקים. באמצעות ריכוזים של אנזימים הורס הנויטרופיל את החיידקים. עם זאת, קיימים חיידקים רבים שהנויטרופיל אינו יכול להם.

 

תא אחר האמון אף הוא על המלחמה בחיידקים הוא מקרופאג (מונוציט). המקרופאג נוצר במח העצם, נודד עם מחזור הדם לרקמות מסוימות והורס חיידקים וגופיפים אחרים באמצעות אנזימים.


שיר המעלות. הנויטרופילים והמקרופאגים נכנסים לכוננות (צילום: סי די בנק)

 

מלבד פעולתם הישירה של המאקרופגים נגד פולשים זרים, הם גם מפרישים מתווכים הנקראים אינטרלוקינים, שתפקידם להתריע על סכנת זיהום צפויה לגוף. האינטרלוקינים מגיעים גם אל מרכז בקרת הטמפרטורה, המצוי באיבר מוחי הקרוי היפותלמוס. כשהאינטרלוקינים מגיעים, משנה ההיפותלמוס את וסת הטמפרטורה ומעלה את חום הגוף עד לרמה בה חיידקים ונגיפים מסויימים אינם יכולים להתקיים ולהתרבות.

 

אבל זה כמובן לא מספיק. באותו זמן מתחילים להיווצר המוני נוגדנים חדשים הנשפכים אל זרם הדם כדי להגיע לפולשים הזרים. הנוגדנים הופכים את החיידקים או הנגיפים ל"טעימים" עבור המקרופאגים, הטורפים את התאים הנגועים ומשמידים אותם באמצעות תאים אחרים מסוג T. נוגדנים אחרים ייצרו מערכת זיכרון שתהפוך את ההדבקה הבאה לקצרה וקלה יותר.

 

אז מה היה לנו עד עכשיו? החום עולה, הנוגדנים מצטרפים לחגיגה, אבל זה רק קצה אחד של הסיפור. בתוך המהומה שגרם הזיהום, משגר הגוף עוד מקרופאגים ונויטרופילים, הבולעים את החיידקים ומעכלים אותם. יכולת ההתשה של כל מקרופאג גבוהה בהרבה מזו של הנויטרופיל: כל מקרופאג מסוגל לחסל כ-100 חיידקים בטרם ימות. את תוצאות הקרב הזה ניתן לראות בעין בלתי מזוינת: ערב רב של חיידקים, נויטרופילים ומקרופאגים מתים יוצרים את המוגלה המוכרת לכולם.

 

המלחמה ממשיכה עם עוד מאות תהליכים שונים של מערכת החיסון המורכבת. כאמור, בתוך כך מעלה הגוף את הטמפרטורה ויוצר סביבה לא נוחה למחייתם של נגיפים וחיידקים. עליית החום מעלה את התצרוכת האנרגטית של הגוף, ולפיכך היא גורמת לנו להרגיש מותשים, עייפים ו"חולים". עם זאת כאמור - עליית החום כשלעצמה, עד 41 מעלות, אינה נחשבת לבעיה רפואית.

 

החום הגבוה, אם כן, הוא תהליך נלווה, ובעצם סימן לפעולה תקינה של מערכת החיסון. ברוב המקרים ניתן לטפל באמצעות מורידי חום. אם הילד נראה חיוני, עירני, מצליח לשתות ואינו סובל מהתפשטות דימומים תת עוריים (נקודות אדומות שאינן נעלמות בלחיצה קלה), וללא שיעול, הקאות או שילשולים מרובים, אפשר להירגע ולהמתין לבקורת אצל הרופא בקופת חולים.


 

  • יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חום. חדשות טובות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים