שתף קטע נבחר

 

האלוף מתח ביקורת - וייעץ איך להכשיר מפקדים

סגנו של אלוף פיקוד הצפון בקיץ האחרון השתחרר בימים האחרונים מצה"ל, וכבר מונה כיועץ מיוחד לוועדת הכנסת, העוסקת בהכשרות קצינים בכירים לאור לקחי המלחמה. בן-ראובן מתח לאחרונה ביקורת חריפה על הרמטכ"ל ועל ההשתהות ביציאה למהלך קרקעית

מצה"ל לכנסת: אלוף במילואים אייל בן-ראובן פרש רק לפני כשבועיים מצה"ל וכבר מונה לשמש יועץ מיוחד לוועדה בכנסת, העוסקת בהפקת הלקחים בנושא הכשרת מפקדים בכירים בעקבות כשלי מלחמת לבנון השניה.

 

הוועדה הוקמה לפני כחודשיים על ידי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, במטרה לבחון את הכשלים בהכשרת המפקדים כפי שהתגלו במלחמה האחרונה. בראש הוועדה - שתגיש את הדוח הסופי שלה בחודש מאי לוועדת החוץ והביטחון, לשר הביטחון ולרמטכ"ל - עומד ח"כ אפי איתם שפרסם הבוקר את דבר מינויו של בן-ראובן באתר האינטרנט שלו.

 

בוועדה חברים סגן הרמטכ"ל לשעבר ח"כ מתן וילנאי (סגנו של איתם בוועדה), ח"כ יוסי ביילין, ח"כ ישראל חסון, ח"כ צבי הנדל וח"כ שלמה ברזניץ. במהלך עבודת הוועדה יצא ח"כ איתם לארצות הברית כדי לעמוד מקרוב על דרכי הכשרת המפקדים בצבא האמריקני.

 

נושא הכשרת המפקדים בצה"ל, ובעיקר מפקדי השדה, היה אחד הנושאים המשמעותיים שעלו במהלך תחקיר המלחמה בלבנון. העדפתם של מספר קצינים בכירים, בעיקר מפקדי חטיבות, שבחרו בזמן הקרבות להשאר מול מסכי הפלזמה ולעקוב אחר האירועים מהמחמ"ל ולא מהשטח - גרמה לנזק תדמיתי לצה"ל אך גם פגעה קשות באמון החיילים במפקדים ובערכי הצבא.

 

האלוף (מיל') בן-ראובן סיים את שירותו בצה"ל לפני כשבועיים, לאחר שבמלחמה שימש כסגן אלוף פיקוד הצפון. בשנים האחרונות עמד בראש צוות שהכין תכנית מפורטת לפעולה קרקעית בדרום לבנון במקרה של הסלמה. לאור ההתפתחויות במלחמה והשתהות הפעולה הקרקעית העביר בן-ראובן ביקורת קשה על הרמטכ"ל דאז דן חלוץ, ויש להניח כי עמדתו הברורה תבוא לידי ביטוי גם בפעילותו בוועדה.

 

ח"כ איתם אמר היום ל-ynet: "האלוף בן-ראובן הוא קצין מצטיין שלא חשש לעמוד על דעתו המקצועית ואני בטוח שניסיונו ויושרו ישרתו את הוועדה, בבואה לחקור את הכשלים ולהציע פתרונות בדמות רפורמה נרחבת בתחום הכשרת הפיקוד הבכיר בצה"ל".

 

בן-ראובן אישר את הדברים וסיפר כי "איתם ביקש ממני להיות יועץ מקצועי לוועדה לנושא ההכשרות ואני הבעתי את הסכמתי. הבהרתי כמובן שאעשה זאת רק לאחר שאפשוט את מדי ומשום שמדובר בנושא מורכב וחשוב הסכמתי לקחת בזה חלק".

 

לסוגיית השכר שיקבל או לא יקבל בעבור עבודת הייעוץ סירב בן-ראובן להתייחס. "אני מניח שייכתב דו"ח מסכם בנושא שיועבר לגורמים הרלוונטיים, איני יודע בשלב זה מה תהיה מידת המעורבות שלי, אך אתן מנסיוני לועדה ככל שאוכל".

 

בן-ראובן אמר כי אינו מעורב ברקע להקמת הוועדה, אך ברור כי המלחמה קידמה נושא חשוב זה כחלק מהמסקנות שעלו בעקבותיה. לדבריו, הוועדה תעסוק בהכשרת הקצונה הבכירה מדרגת סגן אלוף ומעלה, ותתמקד בתהליך הקידום וההכשרה על מנת להבטיח כי כל קצין בכיר יקבל את כל הכלים להתמודד עם אירועים דוגמת המלחמה בלבנון. "הרעיון אינו שלי, אך אני סבור שזאת זכותה וחובתה של הכנסת להעלות את הנושא ולדון בו, כמו גם לראות מה צרי לתקן, ואולי אף לתת המלצות למי שצריך", הוסיף.

 

גורמים בצה"ל מתחו ביקורת על התפקיד שמיועד לבן-ראובן משום שהוא עצמו כיהן עד לפני כשנה כמפקד המכללות בצה"ל והיה אמון על נושא הכשרת הקצונה הבכירה. "קצת תמוה שמי שבעצמו היה אחראי על הנושא הזה, הולך להיות זה שעכשיו נותן עצות והמלצות", אמר אחד הקצינים ממפקדת זרוע היבשה.

 

הוועדה העוסקת בנושא קיימה כבר למעלה מעשר ישיבות ושמעה דיווחים ועדויות מקצינים בתפקיד ובמילואים, ביניהם האלוף גרשון הכהן מפקד המכללות בצה"ל, האלוף יפתח רון-טל והאלופים במיל יעקב עמידרור ויצחק בריק. כמו כן שמעה הוועדה סקירה נרחבת מפי מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס ומפי מחבר הקוד האתי בצה"ל, פרופסור אסא כשר. בשבוע הבא צפויים להעיד בפני הוועדה הרמטכ"ל לשעבר משה יעלון וראש אגף משאבי אנוש בצה"ל האלוף אלעזר שטרן, שעמד לאחר המלחמה בראש הוועדה שבחנה את נושא הערכים בשדה הקרב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
האלוף בן-ראובן. יספק עדות ממקור ראשון
צילום: דובר צה"ל
צילום: גיל יוחנן
ח"כ איתם. הדו"ח יוגש בחודש מאי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים