טיפולי פוריות: כמה עולה לעשות ילדים?
טיפולי הפריה חוץ גופית ניתנים חינם במסגרת הציבורית, אך ניתן לעבור אותם גם במרכזים ובבתי חולים פרטיים, בסיבסוד הביטוח המשלים. כמה זה עולה ומה בדיוק מממנת כל קופת חולים?
ישראל היא מעצמת הפוריות מספר אחת בעולם, ועל כך אין מחלוקת. הקופה הציבורית מממנת כמעט בלי הגבלה אינספור מחזורים של טיפולי הפריה חוץ גופית ,(IVF) עד גיל 45. 20,000 טיפולי פוריות מתבצעים בארץ בשנה ונולדים בממוצע 4,800 תינוקות מבחנה בשנה.
"הביקוש לטיפולים האלה עולה בהתמדה," מעיד ד"ר אמנון בוצ׳ן מהיחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר. "כיום, כ-15% מהזוגות מבקשים עזרה בטיפולי פיריון. הסיבות לכך הן בעיקר דחיית הגיל בו זוגות מחליטים להביא ילד לעולם, וכן השיפור התמידי ביעילות הטיפולים."
"במקרים רבים, רשויות הבריאות מאשרות ומממנות טיפולי הפריה לפני שמוצו האפשרויות האחרות ולפני שניתן מספיק זמן להליכים טבעיים של הריון," אומר פרופ׳ מוטי רביד, המנהל הרפואי של בית החולים "מעייני הישועה" בבני ברק.
מי זכאי לטיפולים?
בני זוג (גם כאלה שאינם נשואים) ורווקות זכאים לקבל טיפולי פוריות חינם לילד ראשון ושני במסגרת סל הבריאות, ללא הגבלת מספר הנסיונות בבתי החולים הציבוריים. לכך זכאים גם בני זוג הרוצים להוליד ילד משותף, גם אם יש להם ילדים מנישואים קודמים, וכן נשים עד גיל 45 ללא ילדים, המעוניינות להקים משפחה חד הורית. בכל קופת חולים פועלת "ועדת פוריות," שבודקת את הזכאות לטיפולי הפריה חוץ גופית, לאחר שטיפולי פוריות רגילים לא הועילו.
הפריה חוץ גופית כוללת כמה שלבים: הגברת הביוץ ו/או השבחת הזרע, שאיבת ביציות, הפרייתן והחזרתן לרחם. "תהליך זה נעשה במעבדה ומשלב טכנולוגיות יקרות," מסביר פרופ׳ בני פיש, מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בביה"ח בילינסון. ההוצאה הממוצעת למחזור טיפולים כזה נאמדת בכ־10,000 שקל, וכולה ממומנת במסגרת סל הבריאות בבתי החולים הציבוריים.
פרטי או ציבורי?
בנוסף לטיפול החינם בבתי החולים הציבוריים, יש אפשרות לגשת גם לבתי חולים ולמרכזים פרטיים, כאשר המימון נעשה בהתאם לסוג הביטוח בקופת החולים. "רוב הציבור אינו יודע שהאפשרות הזו בכלל קיימת," אומר ד"ר אליה בר, מנהל "המרכז הישראלי לפוריות" בראשון לציון (למרכז זה מסונפות מרפאות בבאר שבע ואשדוד.( "הזוגות המופנים לבתי חולים ציבוריים נאלצים להמתין לטיפול זמן ארוך." ד"ר בר טוען כי הזמן משחק תפקיד חשוב בנושא הפריה וכי בבתי חולים פרטיים אפשר לקצר הליכים.
פרופ׳ פיש מבי"ח בילינסון, טוען אחרת. לדבריו, אין כל תקופת המתנה לטיפולים אלה בארץ. "הטיפול נגיש ביותר וניתן ב־26 יחידות ברחבי הארץ, המאושרות על־ידי משרד הבריאות. תקופת ההמתנה מסתכמת בשבועיים־שלושה לכל היותר." לדבריו, ייתכן שקופות החולים מפנות ליחידות פרטיות מסוימות משיקולי תקציב, "אך במסגרת הביטוחים המשלימים זכאית כל מטופלת לבחור היכן תבצע את הטיפול ובידי איזה רופא."
ד"ר בר מדגיש כי אחוזי ההצלחה של המקום המטפל חשובים יותר מסכום ההשתתפות העצמית. "מכיוון שלא מדובר בטיפול חד פעמי, מומלץ שהמטופלים יבדקו היטב, לפני ההחלטה, מהם סיכויי ההצלחה בכל בית חולים פרטי וכמה אחוזים מתוך הטיפולים מסתיימים בהריון."
דרך נוספת לקצר הליכים, המתאימה רק למי שממונם בכיסם: בוחרים ברופא "ציבורי" באופן פרטי, משלמים כמה אלפי שקלים לביקורים בפרקטיקה הפרטית שלו (שעבורם ניתן לקבל החזר חלקי מהקופה המוגדר כייעוץ) - ואז בוחרים לבצע את הטיפולים במרפאה הפרטית שבה הוא עובד. במקרה כזה, משלשלים לכיסו של הרופא עוד כמה אלפי שקלים, בנוסף לתשלום המסובסד לבית החולים.
וההבדלים בין הקופות?
במסגרת הביטוחים המשלימים זכאים המבוטחים לבצע את טיפולי ההפריה לילד ראשון ושני גם בבתי חולים פרטיים, שנמצאים בהסדר עם הקופות, וזאת בהשתתפות עצמית נמוכה יחסית (ראו טבלה.( לגבי ילד שלישי ואילך - ניתן לבצע את ההפריות גם בבתי חולים ציבוריים, באותה השתתפות עצמית, וזאת מכיוון שהם אינם כלולים בסל הבריאות (כמו בילינסון, שיבא, רמב"ם, אסף הרופא ועוד.( ההשתתפות בביטוחים המשלימים גבוהה יותר ביצירת ילד שלישי ומעלה.
בדיקת "ידיעות אחרונות" מעלה, כי יש הבדלים בין הקופות בגובה ההשתתפות העצמית, ובתחום ההפריות בולט שיעור ההשתתפות הנמוך של מבוטחות מכבי זהב. לכללית מושלם יש יתרון אחר: המבוטחות יכולות לבחור לעשות את הטיפול לא רק במכוני ההסדר - אלא גם במכונים פרטיים אחרים (כמו שר"פ הדסה או שערי צדק בירושלים) ולקבל החזר עד גובה של כ־6,000 שקל לטיפול.
לילד ראשון ושני | לילד שלישי* | מספר ניסיונות | |
כללית מושלם | 600 שקל | 1,500 שקל | עד 6 לכל ילד |
לאומית זהב | 1,600 שקל | 2,500 שקל | עד 12 לראשון ושני, עד 7 לשלישי |
מכבי זהב | 194 שקל | 570 שקל | ללא הגבלה לראשון ושני, עד 7 לשלישי |
מאוחדת עדיף | עד 1,600 שקל | לא נמסר | עד 6 לכל ילד |
חשוב לשים לב לכמות הטיפולים המסובסדים על־ידי הקופה. כאשר מדובר בילד ראשון ושני בכללית ובמאוחדת מאשרים עד 6 נסיונות לכל ילד, בלאומית מאפשרים 12 נסיונות ובמכבי ללא הגבלה. כמו כן, יש משמעות לתנאי האכשרה (תקופת ההמתנה) מרגע ההצטרפות לביטוח המשלים. רוב הקופות מתנות את השתתפותן בטיפולים פרטיים בתקופת המתנה של שנה או שנתיים, וזאת כדי למנוע מעבר מקופה לקופה לצורך ההשתתפות בטיפולים יקרים אלה.
ההשוואה בטבלה מתמקדת רק בשלבים הראשונים של תהליך ההפריה החוץ־גופית: טיפול הורמונלי להגברת ייצור הביציות, שאיבת ביציות והפרייתן. ההשוואה אינה מתייחסת לפעולות הכרחיות נוספות, כמו רכישת תרופות הורמונליות, החזרת עוברים מוקפאים, שאיבת זרע, מיון תאי זרע, בדיקות גנטיות ועוד. על כל אלה יש השתתפות עצמית נפרדת. (* טיפול לילד שלישי: גם בבתי חולים ציבוריים.).
אשר להסדרים עם בתי חולים פרטיים - כל הקופות הגיעו להסדר עם אותן יחידות להפריה חוץ גופית: המכון הישראלי לפוריות ראשל"צ (חוץ מקופ"ח מאוחדת,( אלישע חיפה, אסותא ת"א ומדיקל סנטר הרצליה. כאמור, לילד שלישי ומעלה אפשר לחזור ולקבל טיפולים בבית חולים ציבורי, שבו נעשו הפריות קודמות במסגרת סל הבריאות.