למה שטף דם נראה כחול ולא אדום?
מדוע אחרי שחוטפים מכה נראה שטף הדם מתחת לעור בצבע כחול, ואחר כך ממשיך ומחליף צבעים לירוק ולצהוב. אתם הסתקרנתם, הדוקטור ממהר לענות
גולשים רבים התעניינו ושאלו: חטפנו מכה, והחבורה שבעור נראית כחולה. אם צבעו של הדם אדום, איך זה ששטף הדם שנוצר הוא בצבע אחר? אז לפני שאתם מפתחים פנטזיות ומספרים לכולם שיש לכם דם כחול, בואו תשמעו את ההסבר לעניין.
חבלה גורמת לקריעת כלי דם קטנים. התוצאה היא זליגה של דם לאיזור החבלה, מתחת לעור. הדם ממשיך לזלוג, האיזור מתנפח, לוחץ על סיבי עצב האחראים על תחושת כאב ואתם מרגישים הכי מסכנים. שטף הדם הזה אגב, נקרא בשפה הרפואית המטומה.
שטף דם. הדם לא באמת כחול
על צבעו האדום של הדם אחראית מולקולה בשם המוגלובין, שאמונה על קליטת ומסירת חמצן מן הריאות אל הרקמות, והוצאת פחמן דו חמצני מהרקמות אל הריאות. כשההמוגלובין קולט חמצן, מטענו החשמלי משתנה וצבעו הופך אדום. אולם כשההמוגלובין נושא על גבו פחמן דו חמצני, צבעו משתנה והוא הופך סגלגל.
ובחזרה לאיזור החבלה: הדם כאמור זולג מכלי הדם שנקרעו, ומתחיל להצטבר מתחת לעור. מולקולות ההמוגלובין שבדם המצטבר עניות בחמצן, מה שהופך את צבען לסגלגל. מבעד לעור, הצבע נראה לנו כחול. אם נדקור את איזור הפציעה, נראה שצבע הדם המצטבר הוא אדום כהה או סגלגל.
בחלוף הימים, צבע שטף הדם ממשיך להשתנות, מאחר שההמוגלובין מתחיל להתפרק לתוצרים חדשים כחלק מתהליך הספיגה של הדם. תחילה הופך ההמוגלובין לפיגמנט בשם ביליוורדין שנראה בגוון ירוק. פיגמנט זה נמצא גם בכיס המרה והוא זה שמעניק לנוזל המרה את הצבע הירוק.
לבסוף מתפרק הביליוורדין לפיגמנט אחר בשם בילירובין. פיגמנט זה גורם גם למראה הצהבת בחולי דלקת כבד, והוא אחראי גם על הצבע החום של הצואה, ועל הצבע הצהוב של השתן. הבילירובין מעניק לשטף דם את הצבע החום-צהוב. בשלב זה, שטף הדם נמצא בשלבי הספיגה האחרונים שלו, ועתיד להיעלם.
לסיכום - החבלה יוצרת שטף דם המחליף צבעים, מסגלגל (הנראה לנו כחול) לירוק וצהוב. כדי לצמצם את גודל שטף הדם תוכלו להניח קומפרסים קרים על המקום, אך זה צריך להיעשות בדקות הסמוכות לחבלה. מאוחר יותר, שטף הדם שהצטבר ימשיך לשהות שם במשך הימים הבאים, עד שייספג.
כדורית אדומה. הצבע הוא מההמוגלובין
מומלצים