שתף קטע נבחר
 

עבודה במשרד מגבירה סיכון לקרישי דם קטלניים

מחקר חדש מניו זילנד מצא כי אנשים שישבו שעות ארוכות במשרד לקו בתסמונת מחלקת התיירים – התפתחות של קרישי דם קטלניים העלולים לגרום לשבץ מוחי. מומחית ישראלית: חייבים לקום כל שעתיים לפחות, לעשות סיבוב ולהקפיד על שתיה

עובדים שעות ארוכות במשרד? כדאי שתקומו לטיול קצר כל שעתיים: מחקר חדש שנערך בניו זילנד מצא כי עבודה משרדית ממושכת מגבירה את הסיכון לפקקת ורידים עמוקים, מצב מסכן חיים הדומה ל"תסמונת מחלקת התיירים".

 

המחקר שיפורסם בגליון הקרוב של כתב העת New Zeland Medical Journal נערך ע"י מכון המחקר הרפואי בוולינגטון. החוקרים בדקו 64 אנשים שסבלו מפקקת ורידים עמוקים (DVT), מצב שנגרם על ידי היווצרות קרישי דם בורידי הרגליים. החוקרים מצאו כי 34 אחוז מהם עבדו שעות ארוכות בישיבה במשרד. 21 אחוז מהחולים דיווחו כי שהו בטיסות ארוכות.

 

פקקת ורידים עמוקים הוא מצב בו נוצר קריש דם בוריד עמוק, לרוב ברגל. קריש הדם מתנתק ממקומו ועלול לנוע אל הלב, שם הוא עלול לגרום להתקף לב, אל הריאות שם הוא עלול לגרום להרס רקמה ריאתית, או אל המוח שם הוא גורם לשבץ מוחי.

 

מצב זה שכיח במיוחד כחלק מ"תסמונת מחלקת תיירים" (ראו מסגרת) בה אנשים שוהים בישיבה ממושכת וצפופה בטיסות ארוכות, כשרגליהם אינם בתזוזה. מצב זה מגביר את הסיכון להיווצרות קרישי דם. מחקרים הראו כי 10 אחוז מהנוסעים בטיסות ארוכות ילקו ב-DVT.

 

"חוסר תנועה ידוע שנים ארוכות כגורם סיכון להתפתחות קרישי דם", אומרת ל-ynet ד"ר דורית בליקשטיין, מומחית להפרעות קרישה מהמכון ההמטולוגי בביה"ח בילינסון, "ראינו הפרעות קרישה כשהישראלים נסעו שעות על גבי שעות בעבר באוטובוסים למצרים מבלי לזוז. הפרעות כאלה היו גם בשביתת התעבורה בצרפת כשאנשים נתקעו שעות בפקקים ברכבים".

 

בליקשטיין מסבירה שחוסר התזוזה גורם לסטאזיס, מצב בו מאטה זרימת הדם בגפיים התחתונות, ומגבירה את הסיכון להיווצרות הקרישים. "אנחנו יודעים שריתוק למיטה אצל אנשים בגבס שלא דורכים על הרגל, אצל נשים בשמירת הריון שמרותקות למיטה, וגם אצל אנשים שיושבים מול המחשב ולא זזים, מגביר את הסיכון".

 

מה צריך לעשות? ד"ר בליקשטיין ממליצה על תזוזה, אחת לשעתיים לפחות. "אני לא מבינה איך אנשים לא זזים במשרד. לא קמים לעשות קפה או לשירותים? לא מספיק להניע את כפות הרגליים או הידיים. חייבים לקום, ללכת מסביב למשרד, ובמקביל גם לשתות, שכן התייבשות מגבירה את הסיכון. שתיה תשפר את זרימת הדם, וגם תאלץ ללכת לשירותים, מה שיוסיף למוטיבציה לנוע".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים