שתף קטע נבחר

 

"לא להתיש אותנו ואת העם עד פרסום הדו"ח"

ההודעה על המסקנות האישיות שיופיעו בדו"ח הביניים של ועדת וינוגרד, רק חיזקה את דעתן של משפחות ששכלו את בניהן במלחמת לבנון: "לא השתנה שום דבר. אמרנו כבר את מה שהיה צריך לעשות מלכתחילה: הממשלה כשלה והיא צריכה ללכת הביתה". בוועדה ינסו לצמצם את פרק הזמן בין דו"ח הביניים לדו"ח המלא ולא ישגרו מכתבי אזהרה אל אולמרט ופרץ

ביום בו פרסמה ועדת וינוגרד הודעה מיוחדת - בה הבהירה כי בדו"ח הביניים שיתפרסם בחודש הבא יופיעו מסקנות אישיות נגד ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא - מביעים רבות מהמשפחות ששכלנו את בניהן במלחמת לבנון ורבים מאנשי המילואים ששירתו בשדה הקרב, תמימות דעים בנוגע לצורך בהתפטרותם של אהוד אולמרט ועמיר פרץ. הם טוענים כי השניים היו צריכים לקחת אחריות וללכת הביתה כבר לפני זמן רב ולפיכך הודעת הוועדה רק חיזקה את דעתם בנושא.

 

משה ניסן, אביו של ינון שנפל במבצע הרחב לפני הפסקת האש, אמר אמש ל-ynet: "אני חושב שכבר בסיום המלחמה הם היו צריכים ללכת. אני מאמין שאולמרט ניסה כנראה להראות לעולם או לחיזבאללה שיש לו הרבה כוחות. הוא רצה להכניס כוחות כדי שיהיה לו קלף מיקוח, ואנחנו אלו ששילמנו את המחיר. אנחנו כואבים את הכאב הזה ולאולמרט ופרץ יש יד בהרג של הבן שלי.

 

"אני מנסה להבין מאיפה החוצפה שלו להישאר בתפקיד", מוסיף משה. "הם לא רוצים לשמוע אותנו. פרץ קיבל אותנו אבל ראש הממשלה בכלל לא רוצה לשמוע מאיתנו. הוא משקר כאשר הוא אומר שנפגש עם משפחות שכולות - רק עם בודדים הוא נפגש. זו פשוט חוצפה שהם נאחזים בכוח בכסאות שלהם".

 

גם משה מוסקל, אביו של רפנאל מוסקל שנפל במלחמה, מסכים עם הקביעה שהמסקנות האישיות נגד ראש הממשלה ושר הביטחון מגיעות מאוחר מדי: "לא השתנה שום דבר. אמרנו כבר את מה שהיה צריך לעשות מלכתחילה: הממשלה כשלה והיא צריכה ללכת הביתה. גם עכשיו - כשוועדת וינוגרד פרסמה את הודעתה - לא צריך לחכות עד פרסום הדו"ח, לא להתיש אותנו ולא את העם.

 

"צריך להחזיר את המנדט לעם ולבחור מנהיגות ראויה יותר", מוסיף מוסקל. "כל מה שהם יאמרו - אלו דברים שאנחנו כבר שמענו ממפקדי אוגדות וחיילים זוטרים שאמרו את זה קודם לכן. שום דבר חדש לא מתגלה שם ולכן אותה אמירה שנאמרה בהתחלה, נאמרת גם עכשיו: היה מחדל, נכשלתם, תחזירו את המנדט לעם ותרדו מהבמה".


אנשי מילואים בלבנון. הדרישה בעינה: לקיחת אחריות (צילום: דובר צה"ל)

 

גם תנועת המילואימניקים, שקמה ברעש ציבורי גדול לאחר המלחמה ומאז הנמיכה מעט את גובה להבות המאבק, הביעה שביעות רצון מהודעתה של ועדת וינוגרד, אך במקביל קוראת שלא להסתפק בכך. רוני ציינגבויים, מראשי מטה המאבק של המילואימניקים, אמר אמש: "סוף סוף ועדת וינוגרד עושה מה שהייתה צריכה לעשות מלכתחילה. על אולמרט ופרץ לקחת אחריות באופן מיידי ולהתפטר. כשלי ראש הממשלה ושר הביטחון מחייבים מסקנות אישיות כדי למנוע כשלים בהמשך".

 

ניר הירשמן, שהיה בין מובילי המאבק של אנשי המילואים, מחזק את דבריו של ציינגבוים: "אני מקווה מאוד שהמערכות של המדינה יחזרו לפעולה טובה. האפקט המרפא של המדינה יצליח להתגבר על כל שאר החוליים של החברה הישראלית. כשיצאנו למערכה הציבורית אחרי המלחמה, זה היה מתוך תחושה של הכאה על חטא על כך שלא היינו מעורבים מספיק במה שקורה סביבנו. אני אישית חושב שעכשיו יש תקווה והמדינה יכולה לרפא את עצמה. כמובן שאנחנו אפילו לא בתחילת הדרך, הצבא צריך לשקם את עצמו וכך גם המערכת הפוליטית".

 

"ראש הממשלה ושר הביטחון ניסו לטשטש את חלקם"

בתוך כך אמרה ל-ynet חברת הכנסת זהבה גלאון, יו"ר סיעת מרצ המובילה את המאבק בבג"ץ לחשיפת הפרוטוקולים של עדותיות פרץ ואולמרט: "לא היה צריך לחכות למסקנות ועדת וינוגרד כדי לראות שראש הממשלה ושר הבטחון אחראים למחדלי המלחמה. הם היום צריכים ללכת בתום המלחמה ולכן ראוי שבג"ץ יורה לוועדה לפרסם בהקדם את הפרוטוקולים כדי שהציבור יוכל לשפוט ולהתרשם. היחידם שזוכרים שהייתה כאן מלחמה אלו המשפחות השכולות. ראש הממשלה ושר הביטחון ניסו לטשטש את חלקם במלחמה ונראה כי כולם עברו הלאה".

 

מה יכלול דו"ח הביניים שיתפרסם בחלקו השני של חודש אפריל? לפי הודעת הוועדה יופיעו בו הנושאים הבאים: דיון בעקרונות כלליים של עבודת הוועדה ותפישת תפקידה בכל הנוגע לקביעת ממצאים, מסקנות והמלצות; תפישת הוועדה את נושא כללי הצדק הטבעי; ניתוח התקופה שלקראת המערכה, החל מנסיגת צה"ל מדרום לבנון בשנת 2000 ועד למערכה עצמה, ומסקנות כלליות לגבי תקופה זו; ניתוח ההחלטות הקשורות ביציאה למערכה, מאז אירוע החטיפה ב-12 ביולי ועד נאום ראש הממשלה בכנסת ב-17 ביולי.

 

ניתוח ההחלטות הקשורות בתקופת היציאה למערכה יכלול שלושה פרקים: ממצאים מפורטים; מסקנות מערכתיות; מסקנות אישיות לגבי אחריותם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא בנוגע להחלטות לקראת היציאה למערכה ודרך קבלתן; המלצות מערכתיות.

 

אתמול בשעות אחר הצהריים, לאחר פרסום הודעת הוועדה, התברר כי בהליך חריג שאינו מקובל בדרך כלל בוועדות מסוג זה לא יישלחו מכתבי אזהרה למושאי הביקורת, אלא תינתן להם אפשרות להשיב לטיעונים בדרך אחרת. הכוונה מאחורי צעד זה היא לנסות ולהגיע לפרסום הדו"ח המלא במרווח הזמן הקצר ביותר מפרסום הדו"ח החלקי.

 

יש לציין כי למרות שלא יישלחו מכתבי אזהרה תתאפשר למי שיועלו נגדם טענות בדו"ח להשיב עליהן לפני פרסומו בדרך אחרת שתבחר הוועדה. בהודעתה אתמול הדגישה הוועדה כי תייחס פרק שלם בדו"ח העוסק באופן בו יישמרו זכויותיהם של מי שעשויים להיפגע ממנו, תחת הכותרת "כללי הצדק הטבעיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניב קלדרון
משה מוסקל. "מאיפה החוצפה?"
ניב קלדרון
ח"כ גלאון. לתת לציבור לשפוט
צילום: ניב קלדרון
ועדת וינוגרד. לא יהיו מכתבי אזהרה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים