דרכון פולני בזכות הסבתא מוורשה
אם תצליחו להוכיח שורשים פולניים, תאלצו להמתין כשנה וחצי ולשלם 700 אירו בממוצע כדי לזכות בדרכון פולני שהוא היום דלת לאיחוד האירופי. אילו מסמכים נדרשים, מהו ההליך ולמה זה כדאי? מדריך
במאי 2004 הצטרפה פולין לאיחוד האירופי, ומאז הפכה יעד נכסף לאלפי ישראלים, שלהם שורשים במדינה, הצובאים על דלתות השגרירות בתל אביב, בתקווה שבזכות הסבתא מוורשה יזכו בדרכון זר.
ישראלים רבים, עם כל הפטריוטיות, מעדיפים להחזיק עוד דרכון. התופעה אינה חדשה. צאצאי "יקים" רבים, כבר השיגו דרכון אירופי לפני שנים, כאשר הוכיחו לקונסול הגרמני כי שורשיהם נטועים באשכנז. וגם צאצאי יהודים מצ'כיה, הונגריה, ליטא ולטביה מבקשים דרכונים אירופיים.
בישראל 1.25 מיליון איש הזכאים לאזרחות פולנית, מאז הצטרפה פולין לאיחוד האירופי במאי 2004, 30 אלף ישראלים כבר מימשו את זכותם לקבלת הדרכון הפולני, אלפים נמצאים בימים אלה בהליכי הוצאת האזרחות.
עו"ד אילן צ'רסקי, המתמחה בקבלת דרכונים אירופים, מסביר כאן מהו ההליך, איך הוא מתנהל, מהן העלויות ומהן המשמעויות.
מי זכאי לאזרחות פולנית?
זכאי לקבל אזרחות פולנית הוא כל מי שיכול להוכיח כי הוא צאצא לבן משפחה שנולד בפולין או בכל השטחים שהיו חלק מפולין בין 2 מלחמות העולם - אוקראינה בלרוס וליטא (הורים, סבים וסבתות ללא הגבלת דורות וגם אם אינם עוד בין החיים).
לפי חוק האזרחות הפולני, כל מי שנולד לפני 1951 זכאי לאזרחות רק אם אביו נולד בפולין ומי שנולד אחרי כן זכאי לקבל אזרחות גם אם אמו נולדה בפולין.
לא זכאים לאזרחות מי ששירתו בשירות חובה בצבאות זרים לפני 1951. כך, מי שעלה לישראל ושירות בצבא במלחמת השחרור לא יקבל אזרחות. צ'רסקי אומר כי מתנהלים הליכים משפטיים בפולין שמטרתם לצמצם את מגבלת האזרחות למשרתי הצבאות הזרים ששירתו בקבע בלבד ולא בחובה אך הדרך להכרה משפטית בכך עוד ארוכה.
בשנה שעברה קבע בית המשפט המנהלי העליון של פולין כי כל מי שוויתר על אזרחותו תחת השלטון הקומוניסטי נחשב עדיין כאזרח המדינה. על מנת לחדש את האזרחות, יש לפנות לרשויות בהליך שדומה להוצאת אזרחות רגילה כפי שיפורט בהמשך ולהירשם במרשם האוכלוסין הפולני.
מהו ההליך לקבלת האזרחות?
ישנם שני מסלולים לקבלת אזרחות. בשני המקרים ידיעת השפה הפולנית איננה נדרשת אולם יש לבסס זיקה משפחתית לילודה בפולין באמצעות תעודות לידה, תעודת בית ספר או מוסדות להשכלה גבוהה.
המסלול האחד מתבצע באמצעות פנייה למוסדות השלטון הפולניים דרך שגרירות פולין בישראל שמתנהלת מול הממשל המרכזי בפולין, או באמצעות עורך דין מטעמכם שיתנהל בעצמו מול הממשל בפולין ללא פנייה לשגרירות בישראל. בשני המקרים ידיעת השפה הפולנית איננה נדרשת אולם יש לבסס זיקה משפחתית לילודה בפולין באמצעות תעודות לידה, תעודת בית ספר או מוסדות להשכלה גבוהה.
בהיעדר מסמכים ניתן לבסס את הבקשה על מסמכים הנמצאים בארכיונים השונים בישראל למשל של הסוכנות יהודית של יד ושם ומסמכים ממשרד הפנים הישראלי. אפשר גם לפנות למשרד הפנים הפולני ולבקש שחזור של תעודת הלידה. ניתן לקבל אזרחות גם בלי תעודת לידה על סמך יתר המסמכים אולם לא ניתן לקבל דרכון.
כל המסמכים חייבים לעבור תרגום לפולנית ולקבל אישור נוטריוני. בשלב הבא, צריך למלא בשגרירות או באמצעות עורך הדין עשרות טפסים ושאלונים של ממשלת פולין ולצרף להם קורות חיים, ואישור על שירות או אי-שרות בצה"ל.
מסלול שני - פנייה אישית לנשיא פולין. הנשיא, מעניק אזרחות במקרים מיוחדים אם מוכחת תרומה או קשר מיוחד לתרבות הפולנית. מדובר באופציה לא שכיחה והזכות איננה עוברת הלאה בירושה.
עם קבלת האזרחות ניתן להוציא דרכון פולני אותו יש לחדש מדי 10 שנים. קיבלתם תשובה שלילית? תוכלו להגיש ערעור לועדת ערר במשרד הפנים הפולני או לבית הדין המנהלי לפי העניין.
כמה זמן אורך התהליך?
מבחינת עלויות, תמורת 700 אירו בממוצע תוכלו לשכור את שירותיו של עו"ד ישראלי שיטפל בעבורכם בכל תהליך כולל איתור המסמכים ותרגומם. התנהלות פרטנית מול השגרירות בישראל לא תעלה הרבה פחות, 1,200 שקל עבור אגרות הרישום בתוספת תרגום של המסמכים (150 שקל לעמוד) ואישור נוטריוני שיעלה 200 שקל לכל 100 מילים.
מרגע פתיחת התיק בשגרירות בישראל או במוסדות השלטון בפולין יעברו 4-3 חודשים עד שתקבלו אישור כי הטיפול בכם החל. אם אתם אכן זכאים, יקח לכם עוד 10 חודשים עד שנה עד שתזכו באזרחות. במקרים מיוחדים יכול כל התהליך לארוך גם שנתיים וחצי.
ומה יוצא מזה?
התמריץ המיידי לקבלת האזרחות הזרה נובע מהצטרפותה של פולין לאיחוד האירופי. המשמעויות - דרכון פולני מאפשר יכולת תנועה חופשית ב-27 מדינות האיחוד מאנגליה במערב ועד קפריסין במזרח. כמו כן, אזרחים פולניים זכאים ללמוד במוסדות אקדמאים בכל מדינות האיחוד.
בפולין, גרמניה וצרפת מדובר בלימודים בחינם (אוניברסיטת קראקוב בפולין שבה 70 אלף סטודנטים מהווה מוקד משיכה לסטודנטים זרים רבים כיוון שרבים מהקורסים בה מועברים בשפה האנגלית). באנגליה מדובר בהנחה משמעותית בשכר הלימוד. אולם יש להדגיש כי על מנת להנות מהנחה של אזרח אירופי בשכר הלימוד במדינות האיחוד עליך להיות קודם תושב קבע באירופה במשך 3 שנים רצופות.
כמו כן, אופציות תעסוקתיות רבות נפתחות בפני אזרחי האיחוד וגם האפשרות להשקיע בנדל"ן. מי שאינו אזרח פולין לא יכול לרכוש נדל"ן ללא חבירה לשותף מקומי, דרישה שמתייתרת עם קבלת האזרחות הפולנית.
הטבה משמעותית נוספת נוגעת לשיתוף הפעולה בין פולין לארה"ב, הנשיא בוש מקדם חקיקה שתאפשר לאזרחי פולין כניסה חופשית לארה"ב ללא קבלת ויזה. החוק שעדיין לא ברור מתי יאושר גם יאפשר לאזרחים פולנים שירכשו לפחות 51% מהשליטה בעסק בארה"ב לקבל גרין קארד ואשרת עבודה לכל בני המשפחה.
פיצוי על אובדן רכוש
אזרחי פולין בעבר שרכושם הולאם או נעזב במלחמת העולם השנייה יכולים לתבוע את הרשויות לפיצוי על אובדן הרכוש. בימים אלה מקודמת בפרלמנט הפולני חקיקה שתקל על קבלת הפיצויים בגין רכוש שהוחרם על ידי הנאצים או על ידי המפלגה הקומוניסטית בתקופות מאוחרות יותר. מדובר ברכוש המוערך בסכום של 20 מיליארד דולר. אמנם הפיצוי יהיה חלקי – 15% אך עדיין מדובר בסכומים משמעותיים.
עו"ד אילן צ'רסקי אומר כי על מנת לזכות בפיצוי יהיה על התובע להוכיח קשר לבעלות על רכוש, תהליך האזרחות ממסמך את הקשר הזה ויכול להקל ולזרז את קבלת הפיצוי.
כתבה ראשונה בסדרה. הכתבה הבאה - איך לקבל דרכון רומני