פורים כהלכתו בריו דה ז'נרו
איפה מסתתרים התרמילאים הישראלים בפורים, מהו התחליף המקובל לאוזני המן ולמה מתחפשים המקומיים. תמרה נוביס ממשיכה לגלות את ברזיל ומתחברת ליהודייה שבתוכה
אז איפה חוגגים
זה מתחיל בכך שפורים הוא תמיד סיבה למסיבה. ומתברר שהמקום האידיאלי לחגוג בריו דה ז'נרו בתחפושת (בלי להיות המחופשת היחידה - ממש לא בא לי להיות בריג'יט ג'ונס) הוא בבית כנסת. למימוש המטרות בחרנו את בית הכנסת של בני עקיבא בשכונת קופקבאנה.
על חוף האטלנטי. ריו דה ז'נרו (צילומים: תמרה נוביס)
טרם יצאנו מהאכסניה תליתי על עצמי שרשראות מהקרנבל, כוסות פלסטיק, לימונים וקשיות, ועל המצח כתבתי קפיריניה. צעדתי עם חברותיי, דאיקירי, תות ופינה קולדה במורד הרחוב, וחשבתי לעצמי שרק בברזיל המטורפת הזאת, החבורה שלנו לא נראית מוזרה. יותר מפעם אחת ראיתי בחורים רצים ברחוב בתחתונים בלבד (ולא בבוקסר) ואנשים שכל גופם צבוע באדום או בירוק על מנת לגייס כסף למטרה זו או אחרת.
הגענו לבניין שלא מזכיר בית כנסת בשום צורה שהיא, מלבד שומר מאיים שמבקש לראות דרכון ישראלי בתוקף. אנחנו לא היינו צריכים להציג תעודות כי כבר הכירו את הפינה קולדה משישי שעבר. בחורה חייכנית במדי צה"ל ניגשה לברך אותנו בפורים שמח, והרגשתי עוד יותר בבית אחרי שראיתי שלושה חבר'ה מחופשים למתנדבי מד"א. בדיוק אז התחילה קריאת המגילה הכי ברזילאית ששמעתי מעודי.
כשנפלט לאוויר השם "המן" בפעם הראשונה, נכנסו לעזרת הגברים שני בחורים עם תופים ענקיים (אחד מהם מחופש למגרש כדורגל) והצטרפו במקצבים עליזים לתזמורת המשרוקיות מיציע הנשים. שוב מרדכי תקע גול! השופט (ליצן עם פיאה אדומה, כלומר הרב) ניסה לפקח על הווליום שהגיע כמעט עד לאצטדיון המראקאנה, ורק נקניקיות היו חסרות, אבל גם זה יגיע.
בית הכנסת של בני עקיבא הוא הרבה יותר מבית כנסת. הוא גם בית ספר בימי חול, סניף של בני עקיבא בשבתות ומקום זמין לקניית אוכל כשר. בערבי שישי נוהגים חלק מהמתפללים, דתיים בני זרמים שונים, לסעוד יחד בבניין בית הכנסת הספרדי בקופקבאנה. חלקם ישאו את הכיפה שעל ראשם כל הימים ואילו אחרים יסירו את הכיפה כשיצאו לרקוד במוצאי שבת בלאפה, אזור הבילויים של ריו.
טראנס יהודי
אחרי שגילינו איך ניצל העם היהודי לפני 2,500 שנה (וחיסל בדרך כמה עשרות אלפים משונאיו), המשכנו לאולם הסמוך, שם חיכתה לנו מסיבת פורים. איך חוגגים פורים כהלכתו בברזיל? הרב משפריץ על הילדים את הקצף שנשאר מהקרנבל, הבנים רוקדים במעגל לשירים חסידיים, מלצרים שחורים מחלקים קולה ונקניקיות והעיר ריו צהלה ושמחה. בינתיים הכרנו שני חברים חדשים שהציעו לנו להצטרף לסיור במסיבות פורים החמות בעיר. כמובן שקפצנו על ההזדמנות. וכך, שלושה קוקטיילים ושני בחורים קצת פחות מחופשים (אצלם זה יותר קטע של ילדים) נכנסנו לאוטו.
פורים פה. המסיבה של בני עקיבא
התחנה הראשונה הייתה במסיבת טראנס ברחבת בית הכנסת הספרדי. עשרות יהודים ברזילאים מקפצים לצלילי אונצים בומצים וחוגגים עם עוד כמה ישראלים עד דלא ידע. בחזית המבנה תלוי פוסטר ענק, שהיה מזכיר תפאורה של דיסקוטק, לולא כיכב בו ילד חביב עם פאות שמחזיק ספר תורה.
אחרי שהוצאנו קצת אנרגיה ואכלנו צ'יפס בפיתה המשכנו לקרוע את העיר (היהודית). פנינו ללובביץ', הוא בית חב"ד, שם הבנו סוף סוף איפה מתחבאים כל התרמילאים הישראלים בפורים. בבניין גדול ומרשים ביותר רקדו מאות מגודלי שיער עבריים במעגלים סוערים ולצדם יהודים "בני העיר", ועצרו רק להפסקת צ'יפס (המאכל הלאומי הפורימי) או כדי לנסות למצוא שידוך עם ישראלית מבית טוב. ילדים התמסרו בינהם בשטריימל של אבא ותרמילאים ניסו להיזכר מי הכין למי קפה ובאיזה טרק.
תפילה ראשונה בחו"ל
בשבוע שלאחר מכן הצטרפתי לסיור מרתק בפאבלות, וכמובן שלא ויתרתי על התצפית מהר הקורקובדו, עליו ניצב הפסל האדיר והמוכר של ישו. ללא ספק, ריו היא אחת הערים היפות שהייתי בהן. העיר יושבת לשפת האוקיינוס האטלנטי, בתוכה אגם ובין מישוריה מתנשאים הרים רמים וירוקים. בסופו של השבוע הרגשתי בפעם הראשונה בטיול שבא לי ללכת לבית הכנסת, לאו דווקא כחוויה דתית, אלא יותר כדי להרגיש חלק מהקהילה.
אחרי התפילה הוזמנתי לסעודת שבת אצל שני השליחים הישראליים של בני עקיבא, ביחד עם ארבעה מדריכים מקומיים מהסניף. המדריכים, שלושה סטודנטים ותלמידת תיכון נחלקו לשניים:
אלה שכבר ביקרו בישראל (במסגרת פרויקט "תגלית"), ואלה שמתכננים להגיע לארץ בקרוב.
בעברית שוטפת הם הסבירו לי שבדרך כלל מתחילות המשפחות לשמור שבת דווקא בעקבות הילדים, לאחר שאלה נחשפים לתכנים יהודיים בתנועה. אחד המדריכים סיפר שהוא מעביר לאמו שיעורים ביהדות, וחברתו מקווה שגם אביה יתחיל לשמור כשרות. היית יוצא עם בחורה לא יהודיה? אני שואלת אחד מהם. "לא... אולי רק ללילה אחד", הוא מחייך.
הבת המתוקה של השליחים מדברת פורטוגזית באופן חופשי ומציגה לפנינו תנועות קפוארה מקומיות. היא רק בת ארבע. ברזיל או לא ברזיל. בסיום הערב ליוו אותי המדריכים בחזרה לאכסניה, לא התאפקתי, ושאלתי: "לא מפחיד לגור פה, עיר עם אחוזי פשיעה כל כך גדולים?", "לא", אמר אחד מהם, "אלוהים שומר עלינו".
- לקריאת הפרקים הקודמים לחצו כאן