סכנה: מנועי חיפוש לא נייטרלים
האם מחר גוגל עשויה להפוך מרושעת? האם יוטו תוצאות חיפוש? על הצורך בשמירת נייטרליות מנועי החיפוש. דעה
גוגל, כמו כולנו, מודאגת מסוגיית ניטרליות הרשת. אם לפשט את העסק - מדובר באפשרות הלא רצויה שחברות שמספקות את החיבור לאינטרנט יסננו תוכן בהתאם לאינטרסים שלהן. אם אחת מספקיות האינטרנט תקנה את Yahoo, למשל, היא תוכל לקדם את Yahoo על פני גוגל, או לדרוש מגוגל לשלם פרמיה כדי להיות אזרחית אינטרנט שוות זכויות.
הבה נמקד לרגע את התבוננותנו בגוגל עצמה, ובפוטנציאל ההרסני שיש למה שאני מכנה - אובדן ניטרליות החיפוש. אבדן זה עלול להתרחש אם חברות מנועי החיפוש יחליטו לקבוע באופן שרירותי (עם משוא פנים) מה יופיע בתוצאות החיפוש.
גוגל כמונופול
אם תהפוך גוגל למונופול, מה ימנע ממנה לעוות קצת את תוצאות החיפוש על מנת לקדם את מטרותיה? גוגל אינה מרושעת, כמאמר הססימה שלה - אבל תעודת הכשר זו תקפה היום. דברים נותן להשתנות, בעיקר אחרי שטועמים שררה.
עד כה, מיעטה גוגל להתערב ואף צמצמה את השפעתה על תוצאות החיפוש. היא כיום מיישמת חיפוש ניטרלי. היא לא מכווננת את מנוע החיפוש שלה ליצור תוצאות מוטות. למעשה, חיפושי גוגל הם כה ניטרליים, עד שאם תחפשו את השאילתה Search Engine - סביר שתקבלו הפנייה לגוגל רק אחרי שהמנוע יציג קישורים לכמה מהמתחרים.
כשהרצתי שאילתה זו קיבלתי את מנוע החיפוש של MSN בתור התוצאה הראשונה, ואחריו Alta Vista, גוגל ואנציקלופדיית ויקיפדיה - בסדר זה. לו היתה גוגל חברה מרושעת, היא היתה יכולה להסיר את ההפניות למתחרים - בלי לחשוב פעמיים.
אין שיטה שבאמת עובדת
השאלה הגדולה היא מה יקרה מחר. הבעיה האמיתית היא דילמת מנועי החיפוש. איך הגענו למצב בו מערכות חיפוש מהוות חרך ירי, שקובע את גורל ניצפותם וכלכלתם של מיליארדי דפי רשת?
מנגנון החיפוש המודרני הראשון היה ככל הנראה Yahoo, שצויד במסד נתונים נרחב שסייע למשתמש למצוא את מבוקשו. הוא עבד יופי, בעיקר משום שכולם הלכו שבי אחרי הרעיון. בזמן ש-Yahoo ניהלה את האינדקס שלה, פעלו מנועי חיפוש אחרים דוגמת MetaCrawler באמצעות תוכנות זחלן (crawler, בלעז). אופי זה של קטלוג הפך להיות המצוי ביותר בקרב מנועי חיפוש.
פריצת הדרך האמיתית היתה של מנוע AltaVista, שסיפק את ממצאי החיפוש בזריזות רבה. הוא עשה זאת באמצעות צבירת המידע במטמון במחשבי החברה. אני לא יודע לגביכם, אבל לי זו נראית שיטת עבודה בעייתית.
לרוע המזל, אין דרך אחרת שבאמת עובדת. יש כמה הצעות אידיאליסטיות, דוגמת הרשת הסמנטית, שעלולה להיות המערב הפרוע של זבלנים ושל נוכלים. אי אפשר להשיג רמת דיוק גבוהה לאורך זמן באמצעות אינדקס נוסח Yahoo, מה גם שאתרים נוסח ויקי אינם תחליף הולם לגוגל. בשל היעדר חלופה למנועי החיפוש, חברות דוגמת גוגל יקדמו את מנועי החיפוש כמקום בו אפשר למצוא אפילו מספרי טלפון, ומידע רב-שכבתי על גבי מפות, לרבות נתונים דמוגרפיים, כלכליים ואחרים.
הפגיעה בדמוקרטיה
בכך, אני משלים את הטיעון, וחוזר לנקודה שהעליתי בראשית דברי. הואיל וכל עולם האינטרנט נושא עיניו אל מספר מצומצם של מנועי חיפוש, נשאלת השאלה מתי תחלחל השחיתות לתוך המערכת, ומה אנו עושים כדי למנוע ממנה להשתלט?
דמיינו כיצד תוכל גוגל לטלטל מדינות בתקופת בחירות ולהשפיע על תוצאותיהן. אפילו כוונונים עדינים של אלגוריתם החיפוש יכולים לשנות את התוצאות באופן מניפולטיבי. האם כלל תהיה זו עבירה על החוק? לעניות דעתי, זו אפילו לא תיחשב עבירה, שהרי אין כאן הונאת בחירות. זה רק חיפוש.
הבעיה היא שאין אף מוכיח בשער שתובע את ניטרליות החיפוש. אם אנו מאמינים בלב שלם בצורך בניטרליות הרשת, הרי שאין לנו מנוס מלתבוע גם את השמירה על ניטרליות החיפוש. אבדן כל אחד מהם יהווה פגיעה קשה בדמוקרטיה.
הכתבה פורסמה במקור בגליון מרץ של PC Magazine. לחצו כאן לרכישת מנוי במחיר הכרות. לאתר הבית של PC Magazine
הצטרפתם כבר לניוזלטר של קטעי קישור? הירשמו באמצעות תיבת הרישום התכולה מימין ותקבלו את הקישורים הכי מעודכנים בדואר האלקטרוני