אחרי האחדות חמאס מנסה להבהיר: לא התמתנּו
מאז החתימה על הסכם האחדות עם פתח, דואגים בכירי חמאס להסביר שתנועתם עדיין תומכת באותם עקרונות היסטוריים וקווי היסוד של הממשלה אינם מייצגים אותה לחלוטין. "אין סיכוי שיהיה מנהיג בחמאס שיכיר בישראל", אמר שר הפנים הפלסטיני היוצא, סעיד סיאם
בעוד שבישראל וחלק מהמדינות בעולם עדיין מסרבים להכיר בממשלת האחדות עם חמאס, בארגון עצמו מתכוננים למתקפת הסברה פנים-פלסטינית כדי להבהיר שהליכתם עם אנשי הפתח אינה מהווה ויתור על עקרונותיהם, וכי קווי היסוד של הממשלה אינם מהווים נסיגה של חמאס מעקרונותיו ההיסטוריים.
בתקשורת הפלסטינית דיווחו על מחלוקות עמוקות בתוך התנועה סביב קווי היסוד של הממשלה, ושר החוץ הפלסטיני היוצא, ד"ר מחמוד א-זהאר, אף תקף את קווי היסוד של הממשלה בנאום שנשא בטקס הצבעת האמון ואמר כי הם חלשים ולא מספקים.
חבר סיעת חמאס, מושיר אל-מסרי, אמר היום כי אין כל מחלוקות ופילוגים בתוך חמאס. לדבריו, אין שינוי בעמדתו העקרונית של הארגון וכי דבריו של א-זהאר מייצגים את העמדה האמיתית של חמאס. מצע הממשלה, כך הסביר, מהווה קווי יסוד משותפים שאמורים ללכד את כל הפלגים הפלסטינים, אך אינם מייצגים בהכרח את עומק עמדות חמאס.
"אין סיכוי שיהיה מנהיג בחמאס שיכיר בישראל", אמר שר הפנים הפלסטיני היוצא, סעיד סיאם. "אנו לא נבגוד בערכינו ולא נבגוד באדמה. אנו נעזוב את העולם הזה כשאהידים מבלי שנכיר בישראל". סיאם אף אמר היום כי מי שבתנועת חמאס יעז להכיר בישראל, יגורש מן התנועה. סיאם לא הכחיש כי מבחינת עמדות חמאס, הממשלה הנוכחית אינה האידיאלית, אך היא הייתה צורך פוליטי שנועד להפסיק את המאבקים הפנימיים. הוא הוסיף כי מי שבתנועת חמאס יעז להכיר בישראל - יגורש מן התנועה.
גם דובר חמאס, ד"ר איסמעיל רדואן, אמר כי אין שינוי בעמדת חמאס וכי מבחינת התנועה ההתנגדות היא אופציה אסטרטגית כדי להגיב לפשעי האויב.
לא כולם אוהבים את האחדות
דברי הבכירים בחמאס מעידים על כך שבתנועה אכן הייתה התנגדות למהלך האחדות, ובמיוחד לעובדה שההצטרפות לממשלה עם פתח חייבה את חמאס לחתום על קווי היסוד שאינם משקפים את עמדותיה האמיתיות. ממשלת האחדות גררה ביקורות נוקבת נגד חמאס בקרב ארגונים איסלמיים מיליטנטיים יותר, שהאשימו את חמאס ב"מכירת עקרונותיהם".
הגדיל לעשות סגנו של בין לאדן, ד"ר איימן אל-זוואהרי, שבקלטת ששודרה באל ג'זירה "ניחם" את העולם המוסלמי על מותה של תנועת חמאס כתנועה איסלאמית לוחמת, ואמר כי חמאס מכרה את עקרונותיה תמורת מספר מושבים בממשלה הפלסטינית.
בתוך כך, בהודעה רשמית הכחישה תנועת חמאס את הדיווחים כי מינויו של מוחמד דחלאן ליועץ לבטחון לאומי ברשות הפלסטינית, בוצע בהסכמה בינה לבין אבו-מאזן, סיעת חמאס גינתה הבוקר את המינוי, וטענה כי דחלאן אינו אדם מאחד והינו שנוי במחלוקת. בפתח טענו כי הודעת חמאס אינה מוצדקת שכן המינוי בוצע בהסכמת עם הנהגתה, אך שם הכחישו זאת.