שתף קטע נבחר

 
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

אכזבה בלבנון: נסראללה שכח אותנו

בזמן המלחמה בלבנון זכה חיזבאללה לתמיכה גורפת של תושבי הדרום, אך כשבתיהם עדיין הרוסים ופיצויים לא נראים באופק, רבים מהם מתחילים לשאול בקול האם היה הכרחי שחיזבאללה יחטוף שני חיילים ישראלים. "לא שיערנו שבכירי חיזבאללה יחזיקו בעושר ואילו מי שנשארו כאן - יקבלו פיצויים סמליים". ביקורת דומה מתחילה להישמע גם באיראן

רבים מתושבי דרום לבנון, שבמהלך המלחמה שיתפו פעולה עם הארגון, מי מרצונו החופשי ומי מאילוצי השעה, נותרו מחוסרי כל, ללא אפשרות לשוב לבתיהם וחשים שחיזבאללה נטש אותם.

 

ב-12 ביולי, כשאום קאסם, תושבת בינת ג'ביל שבדרום לבנון בדיוק סיימה להכין את ארוחת הצהריים ולהניחה על השולחן במטבח, נכנס לפתע לביתה צעיר פעיל חיזבאללה והודיע כי על בני המשפחה לעזוב את ביתם במהירות. הצעיר הסביר כי הארגון חטף שני חיילי צה"ל וכי צפויה תגובה ישראלית עזה.

 

אום קאסם לא אמרה דבר. משפחתה החליטה להישאר. ייתכן שאם היתה מחליטה אחרת גורלה היה אחר, שכן באחד מימי המלחמה, אותו לבטח לא תשכח לעולם היא איבדה שניים מבניה וגם את ביתה. בשעתו היא מיהרה לומר כי מדובר ב"פדות עבור ה'סייד'" – כינויו של מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה. עתה, כשבעה חודשים מאז תום המלחמה כבר נשמעים הדברים אחרת. אום קאסם ותושבים אחרים בדרום לבנון כבר אינם מתביישים לשאול – האם היה הכרחי שחיזבאללה יחטוף שני חיילים ישראלים.

 

בשבוע בו החליטו בישראל על שמה הרשמי של המלחמה בקיץ, ובשבוע בו קבעו שופטי בג"ץ שוועדת וינוגרד תפרסם את עדויותיהם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל היוצא לפני פרסום דו"ח הביניים ולפני חג הפסח, המשיכו לעסוק גם בצידו הלבנוני של הגבול בתוצאות המלחמה. 

 

הדברים נאמרים אמנם במרומז, ובהססנות, אבל כפי שכבר נכתב בעבר, לא כל תושבי דרום לבנון שותפים להצהרות הניצחון של חיזבאללה ונסראללה בראשם. העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון בחר להקדיש לכך כתבה מיוחדת המביאה קולות אחרים מדרום לבנון. 


בינת ג'ביל בימי המלחמה (צילום: רויטרס)

 

מדובר בתושבים שאחרי שאיבדו את ביתם וחלקם את עסקיהם, נאלצו להתמודד עם החורף הקר בשעה שהארגון מנהל מאבק פוליטי מול ממשלתו של פואד סניורה בביירות.

 

מעתה, הביטוי "כפדות ל'סייד'" כבר אינו נאמר בחופשיות וברוחב לב כפי שנאמר עד לא מכבר. וזהו רק סממן אחד לשינוי שעובר על חלק מתושבי דרום לבנון. רבים מהם מספרים כי אחרי נסיגת צה"ל בשנת 2000 הם היו בטוחים שכוחותיה לעולם לא יעזו להיכנס שוב לאזור.

 

"ה'סייד' הבטיח לנו שבתינו לעולם לא ייהרסו ושבנינו לעולם לא ייהרגו", הם אומרים. ואכן, תושבי המקום הימרו על יציבות ובמקום נרשמה תנופת בניה והשקעות נרחבות בבינת ג'ביל כמו גם במקומות אחרים. אולם עתה, אחרי המלחמה, הם אינם יודעים את נפשם מרוב צער. "הוצאנו את רעיון המלחמה מהמילון הפרטי שלנו. והנה – בהפתעה, היא פרצה", סיפר חסן, כשעמד על הריסות ביתו בכפר עיתרון בו אירעו קרבות קשים. כעת, במקום בתים, ניצבים במקום אוהלים שמסמנים את מה שעמד שם לפני המלחמה. על אחד האוהלים נכתב "מסגד" כדי לציין את מיקומו המדוייק – כזה הוא המראה בכפרים רבים בדרום.

 

חיזבאללה מושחת ומחפש שררה

מה בדבר הפיצויים שהבטיחו לתושבים? חיזבאללה אכן חילק סכום של כעשרת אלפים דולר כפיצויים (אותם הם מכנים 'פיצויי מחסה') לכל משפחה עבור שכירת בית מרוהט לשנה, אולם אין בכך די, והתושבים עדיין ממתינים לפיצויים שממשלת סניורה הבטיחה, כשאת המרמור הם מפנים כלפיו.

 

גלי ההריסות נותרו על תילם ופינויים אינו נראה באופק. יו"ר מועצת כפרי אזור בינת ג'ביל, עלי בזי, ניסה לנמק: "הסיבה לדחיית פינוי ההריסות היא הסכמה לפיה בינת ג'ביל תיבנה מאותו סוג אבן שבנו אותה בעבר. עליה לשמור על טבעה. קטאר לקחה על עצמה לבנות את הבתים שנהרסו מאותן אבנים עצמן, ולא לתת את הכסף ישירות לאנשים".

 

אך זאת לא הסיבה היחידה לביקורת הקשה שמטיחים בחיזבאללה. הארגון, שמוביל מאבק פוליטי נגד ממשלתו של סניורה בביירות, באופן טבעי מורגש הרבה פחות באזור הדרום. "צעירי ה'התנגדות' (כינוי לחיזבאללה-ר.נ.), בנינו, היו מספקים לנו מים ואוכל במהלך המלחמה. בזכות ה'התנגדות', שוחררה דרום לבנון וה'סייד' זקף את ראשנו בקרב הערבים", מסבירה אום חוסין, אף היא תושבת בינת ג'ביל. באותה נשימה היא מוסיפה: "היום איננו רואים אותם יותר. אחרי המלחמה הם שכחו אותנו והלכו לביירות. הם שכחו את הדרום והחלו לחפש שררה. ישבנו כאן והיינו מרוצים. אילו הם היו מניחים לנהל את סוגיית האסירים במשא ומתן, האם היתה פורצת מלחמה?", היא מסכמת בשאלה רטורית.

 

אחרים אף חשים שחיזבאללה מפלה אותם בכל הקשור לחלוקת כספי הפיצויים. חאג' בזי, ששהה אף הוא במהלך ימי המלחמה בבינת ג'ביל עם משפחתו, איבד במהלכה בית ושתי חנויות בהן החזיק. פרט לסיוע המיידי הוא לא קיבל סיוע כלשהו ועתה חיזבאללה כמו גם הממשלה אשמות מבחינתו במצב. "אחרי המלחמה לא נותר איש מאתנו שלא נפגע. ראינו את המוות בעיניים ועתה אנו חיים בסבל רב", הוא אומר. לדבריו, הפיצויים שחיזבאללה מחלק לנפגעים אינם אחידים. "לא שיערנו שבכירי חיזבאללה יחזיקו בעושר ואילו מי שנשארו כאן - יקבלו פיצויים שאינם שקולים למחצית ממה שאיבדו. אין בכלל הד להתנגדות לכך", אמר.


תמיכה גורפת בעת המלחמה (צילום: איי.פי)

 

דובר חיזבאללה, חוסיין רחאל, שלל את ההאשמות מכל וכל: "ייתכן שהוועדות (לחלוקת הפיצויים) טועות, אבל אנחנו תמיד מתקנים את הטעויות".

 

עלי, בעל דוכן לבגדים וממתקים, מתח ביקורת על אנשיו של סניורה כמו על אלה של נסראללה: "המדינה אינה יודעת שישנו כפר בשם בינת ג'ביל שסבל יותר מהאחרים. איש מהם לא ביקר אותנו. איננו בוטחים בהם. כמה חברי אופוזיציה (הכוונה לחברי פרלמנט המקורבים לחיזבאללה - ר.נ.) ביקרו אותנו ואחר כך נעלמו. איש מהם לא שעה לבקשותינו. אני לא יודע מה יותר גרוע – הקואליציה או האופוזיציה".

 

הוא קיבל 400 דולר "במתנה על החנות שאיבד", ואינו חושש להטיח ביקורת בחיזבאללה. "יש להם דאגות אחרות חוץ מהדרום. הם עסוקים עכשיו בביירות", אמר. אם חושבים על כך שגם הקרב הפוליטי בביירות מתקשה להמריא, מבינים שנסראללה לא נמצא בנסיקה של ממש.

 

הסעודים והאיראנים בוחשים בקלחת

ביקורת אמיצה נגד חיזבאללה והתמיכה האיראנית בו נשמעה השבוע אפילו באיראן עצמה. "מצד אחד, התמיכה בחיזבאללה איננה רק שאלה של תמיכה כספית, אלא תמיכה באחים שלך. מצד שני, בשל המצב הכלכלי הגרוע (באיראן) איראנים רבים החלו לחשוב פעמיים ולתמוה – מהי התועלת שצומחת לאיראן מהסיוע הזה"? כך תהה צעיר איראני שדיבר בעילום שם כמובן, לכתב העיתון "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון.

 

מיסאם מוהתדי, צעיר איראני המחפש עבודה, על זיכרונותיו ממלחמת איראן-עיראק הסביר: "מדוע אנחנו נחושים לטפל בבעיות הערבים? אני עדיין זוכר שכשהייתי קטן, אמי שלחה אותי ואת אחותי למרתף הבית כדי שלא נשמע את קולות הטילים של סדאם חוסיין מעל ראשנו".

 

אולם בכל הנוגע ללבנון, מתברר שישנם תהליכים נוספים שרוחשים מתחת לפני הקרקע. מומחים וגורמי מודיעין בדימוס מסרו השבוע לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי מדינות המפרץ בכלל וסעודיה בפרט מזרימות כספים לארגונים איסלאמיים-סונים רדיקליים בלבנון, כדי לחזק את מעמדם של הסונים אל מול החיזבאללה בארץ הארזים. 

 

המומחים מסרו כי העברות הכספים החלו בחודש דצמבר האחרון, כדי ליצור משקל נגד לחיזבאללה "וכחלק ממאמציה של סעודיה לחזק את האסלאם הסוני בעימות המתפתח מול השיעים במזרח התיכון ובאפריקה", לדבריהם. "כספים סעודים זורמים לארגונים סונים קיצוניים מתוך כוונה אחת ויחידה – לעמוד מול השיעה וחיזבאללה בלבנון", הוסיפו.

 

ומה עמדתה של איראן לגבי המהלך? תת שר החוץ האיראני, מהדי מוסטפא, אמר ל"א-שרק אל-אווסט" כי ארצו תומכת בחיזבאללה רק "מהפן המוראלי והמדיני". לגבי הסיוע הכספי של איראן הנאבקת בימים אלה בקשיים כלכליים, הסביר מוסטפא כי מדובר בסיוע פרטני שמעבירים האיראנים לחיזבאללה, לא דרך המדינה. "האיראנים תמכו בחיזבאללה תמיד באופן פרטני והתנדבותי", הבהיר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בינת ג'ביל בקיץ האחרון
צילום: תומריקו
ההריסות טרם שוקמו
צילום: איי פי
נסראללה. האהדה מתמסמסת
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סניורה. לא חף מביקורת
צילום: איי פי
מומלצים