שתף קטע נבחר

לצאת מהשוק ולקטוף ארטישוק

יודעים איך ארטישוק גדל? קטפתם פעם? מישל דור ענה בשלילה על שתי השאלות ועל כן נשלח לשטח כדי לפגוש מגדל ארטישוק וללמוד איך קוטפים, כיצד מנקים ובאיזה אופן מבשלים את הירק הקוצני והטעים הזה. ויש גם שיטת בזק לניקוי לבבות וארבעה מתכוני ארטישוק

 

נועם יעקבא, דור שני של מגדלי ארטישוק, מגדל את הירק הקוצני קרוב לחמישים שנה. כשהגעתי למשקו שבניר בנים ראיתי הרבה ארטישוקים שנקטפו, אבל פחות ממה שציפיתי. "כן, זה נכון", אומר יעקבא, "להיות חקלאי כיום זו מלחמת קיום. הצרכן מחפש את הירקות הכי זולים ולא את הכי איכותיים. ככל הנראה אני אהיה מגדל הארטישוקים האחרון במשפחה", הוא מוסיף, "זה לא משתלם והשחיקה איומה ולא שווה את המחיר".

 

החלטתי לנסות ולקטוף את הירק המוזר והקוצני ויצאנו לשטח. ראשית נדהמתי מהצורה בה הארטישוק גדל - מעולם לא נתקלתי בשיח מוזר כזה, שהפרח שלו (שאותו אנו אוכלים), ניצב בגאון בזווית מושלמת של 90 מעלות ביחס לקרקע. לאורך  כל השדה ניתן היה לראות אלפי ארטישוקים מבצבצים, רק מחכים שיקטפו אותם. נועם הלביש עלי תרמיל גדול והסברי לי שהרעיון הוא לחתוך את הבסיס ולזרוק את הארטישוק אחורה אל תוך התרמיל תוך התקדמות - סה"כ נשמע פשוט. התחלתי במשימה ולאחר דקות מספר נכנעתי - המאמץ מפרך. "שתבין, אנחנו עושים זאת מחמש בבוקר, בבוץ בגשם. עכשיו זו שיא העונה ואנו קורסים בעבודה" אומר החקלאי הגאה.

 

יעקבא הראה לי שניתן לאכול את הארטישוק כשהוא חי (הלב טעים, העלים ממש לא), והכין לנו פסטה טעימה שבה הקפיץ בצל, הוסיף עגבניות מיובשות ופרוסות דקות של לב הארטישוק, אותו קילף במיומנות רבה, כפי שניתן לראות בסרטון. "כל הנושא של אכילת העלים וטבילתם ברוטב חביב ומזכיר אכילה של פונדו, אבל זה מתאים לכיתה א'", קובע המומחה, "אני ממליץ לעבור לתיכון ולאכול את הלב בשלל צורות שונות - כחלק משקשוקה, בפשטידה כשהוא חתוך לרבעים, כתוספת לאורז והכי קל - חי בסלט".

 

הארטישוק נחשב למאכל בריא במיוחד והוא מכיל בשורה לי ולעמיתי חובבי האלכוהול: ברפואה העממית הארטישוק נחשב כמשפר את תפקודי הכבד בפרוק האלכוהול, מה שאומר שאם תזללו כמה ארטישוקים, אולי תסבלו פחות מחמרמורת הבוקר. עלי זה עבד.  

 

ולסיום, הרשו לי לחתום בנימה אישית ולספר סיפור על ארטישוק שסיפר לי אבי יוסף ז"ל: "מישל, אחרי שנמלטתי עם חבר מציפורני הנאצים, גנבנו את הגבול לצרפת בלילה. בחרנו בצרפת משום שהחלטנו שהאוכל הראשון שייכנס לבטן שלנו אחרי ה"אוכל" במחנה – יהיה אוכל צרפתי משובח. הסיבה שהחלטנו כך, הייתה כל אותם יהודים צרפתים שלא הפסיקו לתאר את המטבח הצרפתי, והסיפורים שהיו כל מה שנותר מהם כשנעלמו במשרפות".

 

"תאר לעצמך מישל'ה (ככה היה קורא לי) - שני פולנים רזים כמו שלדים, נכנסים למסעדה מפוארת בצרפת: שולחנות עם מפות לבנות, כלי כסף, מוזיקת רקע ומלצרים שמתרוצצים כאילו אין גיהנום רק כמה עשרות קילומטרים משם. התיישבנו, וכיוון שלא הבנו מילה מהתפריט בצרפתית הזמנו את האוכל בתנועות ידיים".

 

לתדהמתי, בנקודה זו של הסיפור פרץ אבי בצחוק עד דמעות והמשיך: "הגוי המעונב הגיש לנו שתי צלחות שבהן היו מונחים קקטוסים (ארטישוקים, כמובן. מ.ד. ). לאחר שהוא הלך, קיללתי את העם הצרפתי על כך שזה מה שהם אוכלים. חבר שלי ניסה לכרסם את העלה, וקילל עוד יותר. החלטנו שנדלג על המנה, הסתכלנו ימינה ושמאלה וזרקנו את הארטישוקים מתחת לשולחן". 

 

המלצר, שעבר ליד השולחן של השניים ושם לב כי אין בקערה עלי ארטישוק או את השערות של הלב, הניח שכנראה שכח להביא להם את המנה הראשונה, ומיד רץ והניח שני ארטישוקים חדשים על שולחנם. בשלב הזה אבי נשבר:

 

"קיבנימאט!", הוא צעק, "זה כל מה שאתם אוכלים פה?"

 

הוא וחברו קמו בהפגנתיות ויצאו בזעם מהמסעדה לתדהמתם של הנוכחים. זו היתה ההיכרות הראשונה שלו עם המטבח הצרפתי. אגב, אבי פוצה בכך שפגש את אמי, צרפתייה פאריזאית אמיתית.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהירת הכנה. פסטה עם לבבות ארטישוק
מהירת הכנה. פסטה עם לבבות ארטישוק
צילום: יהונתן צור
דור שני למגדלים. נועם יעקבא
דור שני למגדלים. נועם יעקבא
צילום: יהונתן צור
מומלצים