העונש על רשלנות שנגמרה במוות: מאסר על תנאי
בעקבות עיסקת טיעון נידונו חמשת הקצינים, ביניהם מפקד יחידת דובדבן וסגנו, שלקחו אחריות לטרגדיה בה מת לוחם היחידה, רועי דרור ז"ל, לעונשי מאסר על תנאי. דרגתם של הקצינים הבכירים תעוכב ואילו הקצינים הזוטרים יורדו לדרגת סמל
בית הדין הצבאי המיוחד בקריה גזר אחר הצהריים (יום ה') עונשי מאסר ועיכוב בקבלת דרגה על אלוף משנה נדב פדן וסגן אלוף ערן וולק שלקחו על עצמם אחריות לטרגדיה בו מת החייל רועי דרור ז"ל בצוק ארבל חייל מיחידת דובדבן בעיצומו של מסע ניווטים. שלושה קצינים בדרגת סגן ורב-סרן, שהיו מעורבים בפרשה, הורדו לדרגת סמל. בכך קיבל בית הדין את עיסקת הטיעון, שפרטיה פורסמו לראשונה ב-ynet.
הדרך אל גזר הדין
מפקדים בדובדבן זילזלו בכללי הבטיחות
אמו של דרור: "הנורמות השגויות בצה"ל נמשכות"
בכירי צה"ל באו להגן על שני קצינים שהורשעו
האסון התרחש ב-18 ביוני 2002. דרור, במסגרת הפרק האחרון בהכשרתו כלוחם ביחידה המובחרת, השתתף עם חבריו בסדרת ניווטים בצפון במשך כל הלילה. בבוקר הורה סמל הצוות לחיילים לטפס על צוק הארבל ליד הכנרת. דרור וחבריו נשאו על גופם משקל כבד ביותר והיו מותשים לאחר שעות רבות ללא שינה. זמן קצר לאחר מתן הפקודה החלו החיילים בביצועה ובהמשך, כאשר הובא הדבר לידי הקצינים, ניתנה הוראה לעצור את הפקודה אולם זה היה מאוחר מדי. דרור כבר הספיק להגיע סמוך מאוד לפסגה, שם התמוטט. כל מערכות גופו קרסו ומותו נקבע במקום.
השופטים ד"ר עודד מודריק, אלוף משנה ניר אבירם ואלוף משנה אריה דוידי החליטו לגזור על אלוף משנה פדן, היום מפקד בית ספר לקצינים בצה"ל, ובזמן האירוע מג"ד דובדבן, שישה חודשי מאסר על תנאי ועיכוב בדרגה עד חודש ספטמבר 2009. סגן אלוף וולק, היום מפקד חטיבת רמאללה, ובזמן האירוע סגן מפקד יחידת דובדבן נידון לחמישה חודשי מאסר על תנאי והוא לא יקבל דרגה עד אוקטובר 2008.
רב סרן אלון מורשת, מי שהיה מפקד הפלוגה, נידון לארבעה חודשי מאסר על-תנאי והורדה לדרגת סמל. סגן מואב גפני וסגן נתנאל אינדיג, שהיו מפקדי צוות, נידונו לשלושה חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת סמל. יש לציין כי שלושת הקצינים שדרגתם הורדה ביקשו מהשופטים שלא לשלול מהם את דרגות הקצונה, אך בית הדין לא קיבל זאת. בגזר הדין כתבו השופטים: "כל המערכת הצבאית כשלה, למרות כל התחקירים הקודמים לא נלמד דבר".
עוד כתבו השופטים בגזר הדין: "כישלונם של דרגי השטח (שלושת הקצינים הזוטרים – א.ו) צועק מכל האיברים וקולו לא נשמע. הם הפרו מושקלות יסוד של הצבא בהקשר לתורת הבטיחות באימונים והתעלמו מנתוני סיכון אובייקטיבים בולטים ולא שקלו בדבעי את משמעותם. בחינת כל אלה בראי המטלה הפיקודית הממוקדת שהוטלה על כתפיהם של מפקדים אלה משמיעה את תיפקודם הכושל ומצדיקה, ראש לכול, את המשמעותית בדרגתם הפיקודית".
עו"ד גיל דחוח, שייצג את סגן מואב גפני, אמר בעקבות גזר הדין: "בסך הכל אנחנו חושבים שמאיפה שהתיק התחיל ועד לקו הסיום שלו קיבלו השופטים את רוב הטענות. הסעיף הפלילי של גרימת מוות ברשלנות ירד. סגן גפני הואשם בעניין משמעתי בלבד ובית הדין המליץ להחזיר לו את דרגות הקצונה על-ידי ועדה מיוחדת בעוד שנה".
הקצינים לקחו אחריות
בחודש נובמבר 2006 הודו לראשונה המפקדים הקשורים בתרגיל כי מעשיהם והצטברות מחדליהם הובילו למותו של דרור. למרות זאת הוחלט כי בכיר הנאשמים - מפקד בית הספר לקצינים של צה"ל, אלוף-משנה נדב פדן - יישא בעונש קל יחסית של עיכוב בקידומו בדרגה לשנתיים. בהסדר הטיעון שאותו רקמו בכירי הפרקליטות הצבאית נקבע שאיש מבין הקצינים לא יישא ברישום פלילי.
מלבד אל"מ פדן לקחו על עצמם אחריות לאירוע גם סא"ל ערן וולק, אז סגן מפקד היחידה וכיום סגן מפקד החטיבה המרחבית בנימין וכן שלושה קצינים נוספים, מפקד פלגת האימונים, קצין בדרגת סרן ושני מפקדי צוותים בדרגת סגן שהשתחררו בינתיים מצה"ל. נגד החמישה הוגש תחילה כתב אישום חמור בגין עבירה של גרימת מוות ברשלנות, מה שלא הפריע לקדם את אל"מ פדן וסא"ל וולק באישור הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלבליט.
ההליך המשפטי נמשך למעלה משנה, עד שבהתערבות ישירה של בכירי הפרקליטות הצבאית החלה להירקם עיסקה בין הצדדים שתביא לסיומו של ההליך המשפטי. במסגרת אותה עיסקת טיעון תוקן כתב האישום מעבירה חמורה של גרימת מוות ברשלנות לעבירה פעוטה יותר של התרשלות שאינה נושאת רישום פלילי.
במהלך המשפט הגיעו להעיד בבית המשפט קצינים בכירים, שדיברו בשבחם של הנאשמים. בין היתר התייצב על דוכן העדים סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, שאמר: "לנדב (פדן) יש כמה תכונות שהן מעל למה שאני מכיר בקרב קצינים מצה"ל". הוא ציין כי מדובר בקצין אמיץ לב שפועל בחדשנות בכל הקשור לפעילות מבצעית אך יודע לטפל גם בנושאים מנהלתיים, איש צנוע וקצין מעולה. גם על וולק הוסיף סגן הרמטכ"ל מילים טובות ועל שני הנאשמים גם יחד אמר "זאת לא חוכמה להגן על אנשים כל כך טובים".
מפקד זרוע היבשה, האלוף בני גנץ, החמיא אף הוא לאלוף משנה פדן והגדיר אותו כ"מפקד איכותי, אדם ישר, מקצועי, הייתי רוצה לראות את מפקדם של בניי בדמותו של נדב ותחת פיקודו". לאחר מכן דיבר אלוף פיקוד הצפון גדי איזנקוט שאמר כי "בלטו אצלו לחיוב יוזמה, יצירתיות, אומץ לב, מנהיגות".