שתף קטע נבחר

"החטיפה - בעקבות מעצר הקצינים האיראנים"

מקור צבאי איראני מגלה כי כבר לפני שלושה ימים התקבלה ההחלטה לחטוף חיילים מכוחות הקואליציה, בתגובה למעצר קצינים בידי ארה"ב. לאחר שהמגעים הדיפלומטיים לשחררם נכשלו ניתנה ההוראה לצאת לפעולה. הבוקר הועברו החיילים החטופים לטהרן. מקור איראני: "נתוני המכשירים שנמצאו על הספינות מוכיחים כי הבריטים הסיגו את הגבול"

פרשת חטיפת החיילים הבריטים בידי כוחות המהפכה האיראנים נמשכת. הבוקר (שבת) הועברו לטהרן החיילים שנחטפו אתמול במפרץ הפרסי, בעת שהיו בפעילות מבצעית למניעת הברחות. סוכנות הידיעות האיראנית פארס דיווחה כי החיילים, ביניהם גם אישה אחת, הועברו לבירה האיראנית לצורך חקירתם כדי לברר מדוע נקטו ב"צעד התוקפני".

 

קצין בצבא איראן רמז במשדר הצהריים של הטלוויזיה הממשלתית: "מהחקירה וההודאות שיש בידינו עולה כי החיילים נעצרו במים איראניים". מאוחר יותר טען מקור צבאי איראני בפה מלא כי החיילים הבריטים הודו בעצמם בחציית הגבול. אלא שבריטניה מתעקשת כי החיילים נחטפו מאזור שבשליטה עיראקית.

 

בתוך כך אמר היום מקור איראני בכיר לסוכנות הידיעות פארס: "החיילים נעצרו בצפון-מערב המפרץ הפרסי בעת שערכו ביקורת לספינות כשהם נמצאים לחלוטין במים הטריטוריאליים של איראן. הם נעצרו על ידי משמר הגבול בשל הסגת גבול וכניסה בלתי חוקית, והועברו לחוף על מנת להיחקר בנוגע לצעד התוקפני הזה".

 

אותו מקור דחה את הטענות על כך שהחיילים הבריטים לא הסיגו את הגבול של איראן: "המיכשור לרישום מידע גיאוגרפי שנמצא על הספינות שנעצרו מצוי בידינו, ומוכיח שהם נכנסו למים הטריטוריאלים של איראן בידיעתם. לפיכך, כוחות משמר הגבול פעלו במסגרת מילוי תפקידם". חשוב לציין כי גם ביוני 2004 עצרו האיראנים מספר מלחים בריטים בטענה של "חציית הגבול" והחזירו אותם כעבור כמה ימים.

 

ההחלטה על חטיפת 15 החיילים הבריטים במפרץ התקבלה לפני שלושה ימים, כך על פי דיווחים בעיתונות הערבית, על ידי המטה הכללי של איראן, בשל החשש ממידע סודי שידלוף בחקירות קצינים איראנים שעצרו כוחות הקואליציה האמריקנים. בדיווח המתפרסם הבוקר בעיתון "א-שארק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, מספר מקור צבאי איראני המקורב למפקדת גיס "אל-קודס", כוח צבאי של איראן הפועל בעיראק, כי רעיון הפעולה עלה בישיבה דחופה שקיימה אז המועצה העליונה לביטחון באיראן, בעקבות דו"ח שמסר מפקד הגיס לידי מפקד כוחות היבשה (המקביל לתפקיד רמטכ"ל).

 

באותו דו"ח נכללה אזהרה לפיה פעולותיו של גיס "אל-קודס", כמו גם פעולות כוחות המהפכה בעיראק, הפכו לאחרונה גלויות לגורמי המודיעין הצבאי האמריקני והבריטי, בעקבות מעצרו של קצין המבצעים של הגיס, של סגנו ושל שלושה גורמים נוספים בידי הכוחות האמריקנים באירביל שבצפון עיראק.

 

גם חטיפתו של שליח משרד המודיעין האיראני בבגדד והיעלמותו של הקולונל האיראני אמיר שיראזי בטורקיה, אשר על פי ההערכות בארצו נחטף בידי האמריקנים, היוו גורם בקבלת ההחלטה על פעולת חטיפת החיילים הבריטים אתמול.

 

בעקבות שורת המעצרים הללו המליץ שירות המודיעין של כוחות המהפכה למטכ"ל האיראני בראשית חודש מרס לחטוף מספר חיילים אמריקנים ובריטים, במטרה להחליפם בקצינים האיראנים. אותו גורם צבאי מספר כי לאחר אותה המלצה ביקשה מפקדת הצבא האיראנית ביקשה לנהוג באיפוק ולאפשר נסיונות דיפלומטיים שיביאו להחזרת אותם קצינים. שר החוץ העיראקי, הושיאר זיבארי, אף הבטיח לעמיתו האיראני שהקצינים ישוחררו עד ראש השנה האיראני שחל לפני שלושה ימים, אולם כידוע מהלך זה לא יצא אל הפועל.

 

פרט לשיחת טלפון אחת בין אחד הקצינים שנעלמו לבין אשתו, בנוכחות נציג הצלב האדום, לא חלה כל התקדמות במגעים הדיפלומטיים לשחררם וההבטחה למעשה לא מולאה. בעקבות זאת, הועברו הוראות ליחידות חיל הים של כוחות המהפכה באזור חורמשהר להוציא לפועל את התכנית שנקבעה מראש ולהשתלט על אחת מספינות הצי הבריטיות הנלחמות בהברחות באזור זה המפרץ הפרסי.

 

החטיפה התרחשה אתמול בבוקר בצפון המפרץ הפרסי. חיילי חיל הים האיראני הגיעו במספר ספינות ולקחו בשבי את החיילים הבריטים, אשר על פי משרד ההגנה בלונדון היו בפעילות שגרתית על אוניות סוחר במים הטריטוריאליים בעיראק. בריטניה דרשה מיד את החיילים שלה והחלה במגעים דיפלומטיים הנמשכים גם הבוקר, במטרה להביא לסיום הפרשה.

  

החשש בבריטניה: החטופים ישמשו אמצעי לחץ על המערב

הבוקר עסקו עיתוני בריטניה באפשרות כי החטיפה תהפוך לאירוע מיקוח וכי כוחות המהפכה שחטפו את אנשי חיל הים הבריטים יציבו דרישות גבוהות במיוחד תמורת שחרורם. "גובר החשש כי 15 המלחים ואנשי הצי המלכותי היו קורבן למארב מוקפד ומתוכנן במי המפרץ הפרסי, ככל הנראה במטרה להשתמש בהם כבני ערובה וקלפי מיקוח על מנת להגביר את הלחץ על המערב במסגרת המשבר מול איראן בסוגיית הגרעין", נכתב ב"טיימס".

 

ה"גרדיאן" פתח את דיווחיו הבוקר עם הכותרת: "שחררו את חיילינו, דורשת בריטניה מאיראן". ניק למברט, מפקד הספינה קורנוול, ממנה נחטפו החיילים, מצוטט בעיתון ואומר כי "אנחנו יודעים שהחטיפה בוצעה ללא קרב, לא היה כל שימוש". למברט הוסיף כי הוא מקווה שכל אירוע החטיפה היה תוצאה של אי הבנה בין הכוחות: "אין לי כל צל של ספק שהספינה שטה במים הטריטוריאליים של עיראק. ההגדרות של שטחי המים הטריטוריאליים בחלק הזה של העולם מסובכות ומורכבות מאד. אני מאד מקווה שבסופו של דבר יתברר שהאירוע נבע מאי הבנה ברמה הטאקטית".



 

מספר שעות לאחר הדיווחים על חטיפת החיילים הודיע שגריר איראן באו"ם, ג'וואד זריף, כי נשיא מדינתו מחמוד אחמדי-נג'אד, ביטל את ביקורו בארצות הברית בשל עיכוב במתן אשרות הכניסה.

 

העיכוב לא יאפשר לאחמדי-נג'אד להגיע לניו יורק בזמן כדי לנאום במועצת הביטחון של האו"ם לפני ההצבעה שתיערך היום בשעה 21:00 על הסנקציות נגד ארצו. בהודעה שמסר השגריר האיראני נכתב כי "הנשיא לא מגיע משום שאשרות הכניסה לפמלייתו הונפקו מאוחר מדי והוא לא יוכל להגיע בזמן לדיון בניו יורק" - טענה שארצות הברית כינתה "שקרית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ספינות בריטיות במפרץ
צילום: איי פי
משמרות המהפכה. פעולת תגמול על חטיפות הקצינים
צילום: איי פי
מומלצים