צ' אירלנד: הסכם היסטורי על שלטון עצמי משותף
מנהיג המפלגה הפרוטסטנטית איאן פייזלי וראש מפלגת שין פיין הקתולית ג'רי אדמס נפגשו היום בבלפאסט והגיעו להסכמה על הקמת ממשל עצמי משותף. זוהי הפעם הראשונה ששני הנצים נפגשים, וההסכמה ההיסטורית שהושגה במפגש תביא להקמת קואליציה בין מי שהיו עד לאחרונה אויבים מושבעים, שסירבו לנהל מו"מ ישיר
פריצת דרך בצפון אירלנד: ראש מפלגת היוניוניסטים הפרוטסטנטית-קיצונית (DUP) בצפון אירלנד, הכומר איאן פייזלי, ומנהיג מפלגת שין פיין האירית-קתולית ג'רי אדמס, החליטו היום (ב') להקים ממשל משותף ב-8 במאי.
פריצת הדרך הושגה בפגישה האישית הראשונה בין שני האישים, עד לאחרונה יריבים מרים, שסירבו לנהל ביניהם משא ומתן ישיר. המפגש התקיים בבניין הפרלמנט בבלפאסט, אך למרות שפגישתם התקיימה בארבע עיניים, סיפרו גורמים המקורבים לפגישה כי השניים לא לחצו ידיים.
פייזלי הודיע על ההסכם בתום הפגישה עם אדמס. "היום הגענו להסכמה עם שין פיין כי תאריך היעד שלנו יהיה 8 במאי", אמר הכומר הפרוטסטנטי בן ה-80. "אחרי תקופה ארוכה וקשה במחוזינו, אני מאמין שניצבות בפנינו הזדמנויות כבירות. אסור לנו לאפשר לסלידתנו המובנת מהזוועות והטרגדיות של העבר - להפוך למכשול שימנע מילדינו עתיד טוב יותר ויציב יותר", הוסיף.
אדמס, בן ה-58, מפקד לשעבר במחתרת האירית "הצבא הרפובליקני האירי", אמר כי השיחות היום וההסכם שהושג בהן "מסמנים את תחילתו של עידן חדש בפוליטיקה של האי הזה". הוא ציין כי מאות בשנים שרר עימות בין קתולים לפרוטסטנטים בצפון-מזרח אירלנד - "ועכשיו יש התחלה חדשה, בעזרת האל".
אדמס (מימין) ופייזלי במסיבת העיתונאים לאחר הפגישה (צילום: איי.פי)
מפגש ברגע האחרון
הפגישה בין פייזלי ואדמס התקיימה ביום שאותו הגדירה בריטניה כ"תאריך היעד הסופי" להשגת ממשל משותף מתפקד במדינה. ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, איים כי אם צפון אירלנד לא תעמוד במועד, יפזר את האסיפה הכללית למחרת תאריך היעד, ובכך יקיץ הקץ על עשור של מאמצים וניסיונות להביא מערכת שלטון עצמי משותפת לאזור המסוכסך.
בלייר בירך על ההסכם. "זהו יום חשוב מאוד לתושבי צפון אירלנד. במידה רבה, כל מה שעשינו במהלך 10 השנים האחרונות היה רק הכנה לרגע הזה", אמר ראש ממשלת בריטניה. "אזרחי צפון אירלנד אמרו 'אנחנו רוצים שלום ושלטון משותף, אנחנו רוצים שאנשים יעבדו ביחד', וההנהגה ניצבה מאחוריה העם והודיעה, 'ניתן לעם את מה שהוא רוצה'", הוסיף. גם ראש ממשלת אירלנד, ברטי אהרן, ציין כי להסכם "יש פוטנציאל לשנות את עתידו של האי".
בתחילה תוכנן היום כינוס של האסיפה הכללית, כדי לבחור את ההנהגה, בעקבות הבחירות שנערכו שם בתחילת החודש, שבהן זכו היוניוניסטים לרוב. אך צעד זה היה צפוי להיכשל, והעובדה שהכינוס נדחה אותתה על כך שמתוכננת פגישה בין שני מנהיגי המפלגות המהוות נקודות הקיצון במפה הפוליטית בצפון אירלנד - דבר שאכן קרה.
מפלגת DUP של פייזלי ומפלגת שין פיין של אדמס מייצגות בהתאמה את הרוב הפרוטסטנטי הבריטי ואת המיעוט הקתולי האירי במדינה. פייזלי סירב במשך עשרות בשנים לקיים משא ומתן ישיר עם שין פיין - והתעקש על משא ומתן באמצעות גורם שלישי. מסיבה זו, הרעיון שהיוניוניסטים והקתולים יקימו יחד קואליציה נתפס כבלתי-אפשרי ובלתי-ישים.
עמדתו המוצהרת של פייזלי, שזיכתה אותו בתמיכה רבה בקרב אזרחי צפון אירלנד הפרוטסטנטים, היתה קביעתו כי לא ישתף פעולה עם שין פיין - אלא אם הצבא הרפובליקני האירי יפורק מנשקו, ושין פיין תקבל על עצמה את החוק הבריטי.
באופן מדהים, עמד מנהיג שין פיין ג'רי אדמס כמעט בכל התנאים שהציב פייזלי. ה-IRA הפנה עורף לאלימות והתפרק מנשקו ב-2005, ואילו לפני כחודשיים הצליח אדמס לשכנע את נציגי תנועתו להתחיל לשתף פעולה עם רשויות החוק בצפון אירלנד.