שתף קטע נבחר

במעבר מהחטיבה לתיכון: מס' המעשנים גדל פי 4

מדו"ח בריאות הנוער שנערך על-ידי משרד הבריאות עולה: 10% מתלמידי התיכונים מעשנים, 15% מעשנים נרגילה. יותר משליש מהתלמידים דיווחו ששתו אלכוהול בחודש האחרון. חמישית מהתלמידים בארץ הולכים לישון רעבים

כ-2.5 אחוז מתלמידי חטיבות הביניים מעשנים, ושיעורם גדול פי ארבע בקרב תלמידי בית הספר התיכון. כך עולה מסקר שערך משרד הבריאות, בו נבדק מצב הבריאות והתזונה בקרב תלמידי כיתות ז' עד י"ב. הסקר כלל 6,274 תלמידים - יהודים, ערבים, דרוזים ובדואים.

 

מהסקר עולה כי כל תלמיד עשירי בחטיבה העליונה מעשן סיגריות. שיעור העישון הגבוה ביותר (15.6 אחוז) נמצא אצל בנים, תלמידי החטיבה העליונה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. באופן כללי, שיעור המעשנים גבוה יותר בבתי ספר ממעמד זה. בנוסף, ציינו עוד 7 אחוז מהבנים ו-3 אחוז מהבנות כי "עישנו בעבר". שיעור הבנות הערביות המעשנות קרוב מאד לאפס.

 

עם זאת, 60 אחוז מהתלמידים סבורים כי יש לאסור על עישון סיגריות מתחת לגיל 18. כמעט שליש מהבנים (30 אחוז) ו-13 אחוז מהבנות הלומדים בחטיבה העליונה דיווחו שעישנו נרגילה. בסך הכל דיווחו 15 אחוז מבני הנוער על עישון נרגילה.


בכיתה הם לומדים, מחוצה לה - סיגריות ואלכוהול       (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אלכוהול: חזק אצל התלמידים 

יותר משליש מהתלמידים (35 אחוז) דיווחו ששתו משקה אלכוהולי כלשהו בחודש האחרון. להבדיל מעישון, התברר כי שתיית אלכוהול נפוצה יותר בבתי הספר מרמה סוציו-אקונומית גבוהה: כמעט שני שליש מהבנים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה ושלומדים בחטיבה העליונה דיווחו ששתו אלכוהול בחודש האחרון. 

 

הסקר נערך ב-230 בתי ספר. התלמידים נשקלו ונמדדו ומילאו שאלונים שמהם ניתן ללמוד כיצד בני הנוער מבלים בשעות הפנאי, מה מצב הבריאות שלהם ומה שיעור העישון או השתייה שלהם.  


אלכוהול. יותר משליש מהתלמידים דיווחו ששתו               (צילום: גדי קבלו)

 

יותר מ-30 אחוז מהילדים הערבים - רעבים

חמישית מהתלמידים דיווחו כי הלכו לישון רעבים. ברוב המקרים נמצא שיעור מעט גבוה יותר של תלמידים רעבים בבתי הספר מהרמה הסוציו-אקונומית הנמוכה. בקרב התלמידים הערבים שיעור התלמדים הרעבים כפול מאשר במגזר היהודי ומגיע ליותר מ-30 אחוז. כמעט 70 אחוז מהתלמידים דיווחו כי הם אוכלים את הארוחה העיקרית בצהריים. 73 אחוז מהנערים דיווחו כי הם אוכלים בבית הספר כל יום או כמעט כל יום, לעומת 61 אחוז מהבנות.

 

למרות שכמעט רבע מהנערות, בגיל 12 עד 18, סבורות כי הן בעלות עודף משקל, בפועל רק כ-4 אחוז מהן סובלות מהשמנת יתר. בקרב הנערים רק 12 אחוז סבורים שהם בעלי עודף משקל, אך 7.5 אחוז מהם נמצאו בעלי משקל יתר בפועל. עוד נמצא כי 5.4 אחוז מהבנים ו-3.8 מהבנות סובלים מתת משקל. 

 

מהסקר עולה שכמעט שליש מהבנות המתבגרות (31 אחוז) ו-14 אחוז מהנערים נמצאים בדיאטה. שיעור הנערות הנמצאות בדיאטה גבוה יותר בחטיבה העליונה ובקרב נערות ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. אצל הבנים המגמה הפוכה. כמעט 60 אחוז מהבנות דיווחו כי מתח או עצבנות משפיעים על כמות המזון שהן אוכלות, בהשוואה ל-41.7 אחוז מהבנים. 

 

בריאות: כמעט עשירית מהבנים ו-7 אחוז מהבנות דיווחו כי אובחנו אי פעם על ידי רופא כלוקים באסטמה. 13.5 אחוז מהבנות וארבעה אחוזים מהבנים סובלים

מאנמיה. יותר משליש מהבנות (36 אחוז) ו-26 אחוז מהבנים דיווחו כי אובחנו אי פעם על ידי רופא כסובלים מבעיות ראייה. בנות יהודיות מרמה סוציו-אקונומית גבוהה הלומדות בחטיבה העליונה הן הקבוצה בעלת השיעור הגבוה ביותר של בעיות ראייה – 45 אחוז.

 

איך מבלים בני הנוער את שעות הפנאי? בסקר נמצא שמחצית מהתלמידים צופים בטלויזיה או מאזינים למוזיקה יותר משעתיים ביום. שיעור הבנות שמקדישות יותר לפעילות זו גבוה משיעור הבנים. אין מגמה מובהקת הקשורה לרמה סוציו-אקונומית בתחום זה.


פורסם לראשונה 27/03/2007 22:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
עישון. עניין נפוץ בקרב תלמידים
צילום: אלי אלגרט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים