עכבישים ידידותיים
מחקר חדש שנערך בנגב גילה כי חקלאים יוכלו להשתמש בעכבישים ממשפחת הערסלניים להדברה ביולוגית של מזיקים, דוגמת כנימת עלי הדגן, בשטחי הגידול השונים. המשמעות: צמצום בחומרי ההדברה, ושימוש בשיטת הדברה זולה ויעילה יותר
לעכבישים, בעלי חיים מופלאים בעלי סגנון חיים ייחודי ושורת התנהגויות מרתקת, יצא שם רע בכל הקשור לארסיותם והרגלי הציד שלהם באמצעות מלכודות קורים. תדמיתם הבעייתית זוכה כעת לשיפור, בזכות מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן גוריון שבנגב, וגילה את הצדדים המועילים של עכבישי השדה בהשמדת חרקים המזיקים לחקלאות באיזורים מדבריים.
החוקרים, אפרת גביש ורון רוטקופף מהמחלקה למדעי החיים, גילו במחקרם כי עכבישים ממשפחת הערסלניים הקטינו במחצית את אוכלוסיית הכנימות שגדלו על צמחי הניסוי. לדבריהם, ניתן לנצל את את העכבישים הקטנים כשיטת הדברה חדשה, במקום שימוש בחומרי הדברה כימיים רעילים או בשיטות הדברה ביולוגיות שמחירן גבוה יחסית. המחקר, הראשון מסוגו באיזורים מדבריים, מציע לחקלאים לרתום את העכבישים ובפרט אלו ממשפחת הערסלניים, כדי שיעשו את עבודת ההדברה "בהתנדבות".
בשנים האחרונות, בעיקר על רקע מאבקם של פעילים למען איכות הסביבה ובשל הדאגה הגוברת משאריות חומרי הדברה במזונות שאנו צורכים, גוברת המודעות לשימוש בהדברה ביולוגית. בשיטה זו משתמשים באוייבים טבעיים למזיקים, הניזונים מהם ומצמצמים את אוכלוסייתם בשטחי הגידול. לטענת החוקרים, להדברה ביולוגיות חשיבות גבוהה באיזורים מדבריים, בהם המזיקים עדיין לא התבססו והם רגישים יותר לפגיעה באוכלוסייתם בגידולי השדה.
העכבישים, טורפים הניזונים ממגוון של סוגי טרף דוגמת חרקים ופרוקי-רגליים אחרים, כגון עכבישים אחרים ומרבי-רגליים, יכולים לשמש להדברה ביולוגית בעיקר בשטחים חקלאיים בדרום. במחקר שנעשה בשדות חיטה בנגב סמוך לשדה תימן, אותרו מספר מיני עכבישים בעלי פוטנציאל לדיכוי מזיקים.
יכולתם של מינים אלה לחסל אוכלוסיות של כנימת עלה הדגן, שהיא מזיק נפוץ של גידולים חקלאיים המעביר את וירוס הנינוס הצהוב של השעורה, נבחנה בסדרת ניסויים מבוקרים ונעשתה בתיאום עם החקלאים, שהביעו התעניינות רבה בניסוי ותוצאותיו. המשך המחקר יכול לשמש לקידום השימוש בעכבישים כמדבירים ביולוגיים, ולהקטנת השימוש בחומרי הדברה יקרים המזיקים גם לבריאות החקלאים וצרכני התוצרת החקלאית.