שתף קטע נבחר
 

למה לתינוק יש חור בגולגולת?

ההורים הטריים נבהלים מהשקע הרך בקרקפת התינוק וחוששים לגעת, אבל כך הגוף שלנו מאפשר למוח להתפתח בצורה תקינה, ולרופאים לחשוד בדלקת קרום המוח. ביקשתם לדעת עוד על המרפס, והדוקטור ממהר להשיב

מזל טוב. התינוק שלכם הגיח לאוויר העולם. אבל מה קרה שם ברחם, שיצר לו חור באמצע הגולגולת? אפשר להירגע, הכל בסדר. נא להכיר: מרפס, או בשמו הרפואי Fontanelle, הוא אותו רווח המצוי בגולגולת התינוק. ארבעה כאלה מצויים בכל גולגולת תינוק, מקדימה מאחור ובצדדים. אז למה בעצם הגולגולת לא שלמה? אתם שאלתם, והדוקטור לא ישאיר אתכם תוהים.  

 

רגע לפני, היכרות קצרה עם הראש: גולגלתו של הילוד מורכבת מחמש עצמות עקריות: שתי עצמות קדמיות, שתי עצמות פריטאליות (צדיות) ועצם אחורית אחת. העצמות מחוברות באמצעות תפרים סיביים, המאפשרים לגולגולת לגדול, ולהתגמש גם בתעלת הלידה.  

 

כל תינוק בריא נולד כשבגולגולתו ארבעה רווחים, הקרויים כאמור מרפסים. המדובר ב"נקודות רכות" בגולגלתו של הילוד: המרפס הקדמי – הגדול מבין הארבעה, המרפס האחורי, ושני מרפסים נוספים קטנים יותר - המרפס המסטואידי והמרפס הספנואידלי.  


המרפסים הקדמי והאחורי. גמישות לגולגולת בלידה 

 

למרפסים הללו יש מטרות ברורות: במהלך הלידה הם מעניקים לגולגולת גמישות במטרה לעבור את תעלת הלידה הצרה. בחיים שמחוץ לרחם, מאפשרים המרפסים למוח הילוד הגדל בצורה מואצת, להתרחב עד לגודלו המקסימלי.  

 

במהלך הלידה יוצרת הגולגולת פתח קטן, הוא המרפס האחורי, שנסגר כעבור כארבעה חודשים. המרפס הקדמי גדול יותר, והוא נותר פתוח עד לגיל ממוצע של שנה וחצי.

 

למרפס הקדמי, הגדול מבין הארבעה, יש שימוש רפואי חשוב: הוא מאפשר לרופאים לאבחן האם קיים לחץ תוך גולגלתי גבוה, כמו במקרה של דלקת קרום המוח. במקרה כזה, המרפס יתבלט מעל הקרקפת. בדיקת המרפס מאפשרת לרופא גם להתרשם האם הילד מיובש. במקרה כזה, המרפס הקדמי יהיה שקוע. 

 

בדיקת המרפס הקדמי נעשית כשהתינוק שכוב וראשו מורם בזווית של 30 מעלות. הרופא ממשש בעדינות את המרפס הקדמי, בודק את גודלו ומתרשם האם קיימת בליטה או שקיעה שלו. בתוך כך מאפשר המרפס הפתוח גם לבצע בדיקות אולטרסאונד מוח לתינוק, וכך נחסכת מתינוקות רבים קרינת מכשיר ה-CT, השווה למאות צילומי רנטגן.  

 

גולגלתו של הילוד והתינוק היא אמנם רכה, ולכן חבלת ראש מסתיימת פעמים רבות בסדקים ודימומים תוך מוחיים, אולם החשש מפני המרפס הוא מיתוס בלבד: כל מרפס מכוסה קרומים נוקשים המגינים על מוחו של התינוק, כך שאפשר ללטף את ראשו של התינוק בבטחה, גם מעל המרפס. 

 


 

  •  יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כל תינוק נולד עם ארבעה מרפסים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים