שתף קטע נבחר

 

רמון הורשע ללא קלון - ויוכל לשוב לפוליטיקה

ההגנה ביקשה למחוק את הרשעתו, התביעה ביקשה קלון ופיצוי כספי למתלוננת, ובית המשפט מצא שביל ביניים. גזר דינו של שר המשפטים לשעבר, חיים רמון: הרשעה ללא קלון, 120 שעות למען הציבור ופיצוי של 15 אלף שקלים לנפגעת. המשמעות: רמון יוכל לשוב לפוליטיקה

שר המשפטים לשעבר חיים רמון, שהורשע בביצוע מעשה מגונה בקצינה ממשרד ראש הממשלה, לא ישא קלון בעבירה - כך קבע הבוקר (יום ה') בית משפט השלום בתל אביב. עם זאת, בית המשפט שגזר את דינו של רמון, החליט להותיר את ההרשעה על כנה. המשמעות המיידית של ההחלטה: רמון יוכל לשוב לפוליטיקה.

 

בית המשפט קבע בגזר דינו כי יש להעדיף את האינטרס הציבורי על פני האינטרס האישי של רמון - ולכן הותיר את ההרשעה על כנה. באשר לעונש עצמו, נקבע כי רמון ירצה 120 שעות למען הציבור ויפצה את המתלוננת ב-15 אלף שקלים.

 

הרכב השופטים - חיותה כוחן, דניאלה שירזלי ודן בארי - קובע בנוגע להרשעה כי מי שנמצא אשם בביצוע עבירה יורשע בדין וכי "ביטול ההרשעה הינו חריג לכלל ורק במקרים יוצאי דופן ישתמש בית המשפט בכלי זה". על מעמדו הציבורי של רמון, כותב בית המשפט: "אין ספק, כי שיקולים נכבדים עומדים לזכות הנאשם: מדובר בדמות מוכרת בציבוריות הישראלית. במהלך שנים רבות מילא הנאשם תפקידים בכירים במערכת הציבורית, בין כחבר כנסת ובין בממשלות ישראל. פעילותו הציבורית נזקפת לזכותו והיא נלקחת בחשבון בבואנו להחליט על גורלו של הנאשם. לצד זאת, לא נעלמו מעינינו המצוקה והכאב שהם מנת חלקו של הנאשם, נוכח אובדן הקריירה שנקטעה באיבה".


רמון ופרקליטו, דן שיינמן, הבוקר באולם המשפט (צילום: ניב קלדרון) 

 

"אי הרשעה לאחר הודאה אינה כאי הרשעה לאחר ניהול משפט", כתבו שלושת השופטים. "זכותו של נאשם לנהל משפט, אך מן העבר השני ניצבת המתלוננת שנגרם לה נזק רב והיא נאלצה להפסיק טיול בחו"ל, עמדה שעות על דוכן העדים ונגרם לה נזק קשה לאומדן.

 

ביציאה מן האולם, רמון סירב לדבר: "אני לא מתכוון להגיד לכם דבר", אמר לכתבים. "תודה שליוויתם אותי. אני בטוח שלא ניפגש כאן יותר". עו"ד רפי לוי, אשר הגיע מטעם התביעה לשמוע את גזר הדין במשפטו של רמון מאחר והתובעת במשפט אינה בארץ, אמר כי בפרקליטות רואים חשיבות בהשארת ההרשעה על כנה וכי זכותה של אישה שלא יעשה בה מעשה מגונה. בא כוחו של רמון, דן שיינמן, אמר כי אינו יודע אם יערערו על גזר הדין, אך סימן אולי את המשך דרכו של רמון. "החלטתו של בית המשפט שלא להטיל קלון על רמון, ולגזור עליו שעות לתועלת הציבור, יוצרת מצב שאין מניעה להמשך דרכו הפוליטית", אמר.

 

מעט מדי, מאוחר מדי

בנוגע למהות העבירה קובע בית המשפט כי מדובר בארוע נקודתי וחד פעמי שאין בו כדי להעיד כי מדובר בעבריין מין או במי שדבק בו דפוס עברייני. "המעשה עצמו אינו מצוי ברף העליון של עבירות מסוג זה והתרשמותנו היא שמדובר בארוע בלתי מתוכנן. אנו סמוכים ובטוחים כי הלקח נלמד וכי הנאשם יזהר מכאן ולהבא בקלה כבחמורה".

 

בית המשפט קובע כי הוא ער למחיר הגבוה ששילם רמון עד עכשיו ולנזק שעלול להיגרם לו, הן האישי והן המקצועי, אם תישאר ההרשעה על כנה. "דעתנו היא שככל שמעמדו של הנאשם רם יותר, כך מתחייבות ממנו אמות מידה ונורמות התנהגות גבוהות יותר".

 

שופטי ההרכב מתייחסים גם לדברים שאמר רמון בשלב "המילה האחרונה", כאשר כינה את מעשהו "לא אתי ולא מוסרי". על-כך אומר בית המשפט אומר כי לא ראה שוני מהותי בין הדברים שאמר לאורך הדרך לבין דבריו האחרונים, למעט הבעת צער ואמפתיה כלפי המתלוננת שהושמעו רק לאחרונה. "תהינו ביננו לביננו האם התייחסות זאת אינה מאוחרת מדי ומעטה מדי? הבעת החרטה המאוחרת אינה מתיישבת עם האופן בו ניהל הנאשם את הגנתו, כאשר כל חיצי ההגנה כוונו נגד המתלוננת, להכפשת שמה ולרמיסת כבודה ברבים, ובכלל זה הבאת שלוש עדות שקר שהוסיפו שמן לתבערה. עד עתה מהדהדת באוזננו הצעקה שצעק הנאשם למתלוננת, כאשר זו העידה כעדת הזמה - "את שקרנית". כיצד מתיישבת אמירה זו עם הפנמה וחרטה?! מילים יפות אין בכוחן למרק את הנעשה".

  

בית המשפט מוסיף עוד כי אמנם לא היו יחסי מרות בין הנאשם למתלוננת, אך קובע כי קיים קשר ישיר בין מעמדו הרם של הנאשם והימצאותו במקום מתוקף תפקידו, לבין החירות שנטל על עצמו לנשק את המתלוננת . "מלאכתנו בתיק זה קשה ומלווה בהתלבטות ובחיבוטי נפש רבים, כאשר הרגש מושך לכיוון אחד וההיגיון לכיוון אחר. ראינו את הנאשם בשברו ומנגד ראינו את המתלוננת בעלבונה ובפגיעותה. אמדנו את חומרת העבירה, שכאמור נמצאת במדרג הנמוך של עבירות מסוג זה אל מול המחיר הכבד ששילם הנאשם עד כה ועתיד אולי לשלם... הגענו למסקנה כי יש להעדיף את האינטרס הציבורי על פני האינטרס האישי של הנאשם. ביטול הרשעה במקרה זה עלול לטשטש את המסר ולעמעם את הפליליות שבמעשה. מהטעמים האמורים החלטנו להשאיר את ההרשעה על כנה".

 

המחלוקת

האירוע שסיבך את שר המשפטים התרחש ביום בו פרצה מלחמת לבנון השנייה, אז נשק לקצינה שעבדה במשרד ראש הממשלה. שלושת השופטים, שהרשיעו אותו פה-אחד, לא חסכו ביקורת על התנהלותו לאחר המעשה, ומנגד - אימצו את גרסת המתלוננת וציינו שהייתה אמינה.

 

לפני כשבועיים, בשלב הטיעונים לעונש, ביקש עורך-דינו של ח"כ רמון לבטל את ההרשעה בעניינו, ובכך לקבל את המלצת שירות המבחן - שהציע למחוק את הרישום הפלילי ולגזור על רמון 180 שעות עבודה לתועלת הציבור. התובעת, אריאלה סגל-אנטלר, התנגדה נמרצות לביטול ההרשעה, בהזכירה את מעמדו הרם של רמון - אשר "מחייב עמידה בסטנדרטים גבוהים". המדינה ביקשה להותיר את ההרשעה על כנה, לגזור מאסר על תנאי וכן פיצוי כספי למתלוננת, ואף לקבוע כי בעבירה שבוצעה יש משום קלון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יחזור לבית המשפט. רמון
צילום: ניב קלדרון
אין מניעה פוליטית. שיינמן
צילום: ניב קלדרון
מומלצים