צרפת: אישום נגד גאידמק ועוד 41 חשודים
הפרקליטות בפריז גיבשה ראיות נגד עשרות חשודים, בהם איש העסקים מישראל ובנו של נשיא צרפת לשעבר מטיראן. על פי כתב האישום מכרו נשק במאות מליוני דולרים לאנגולה במהלך מלחמת האזרחים
הפרקליטות הצרפתית הודיעה אתמול (ד') על הגשת כתב אישום מורכב וחמור נגד 42 חשודים במכירת נשק בלתי חוקית לאנגולה - בהם איש העסקים ארקדי גאידמק ובנו של נשיא צרפת לשעבר פרנסואה מיטראן. טרם ידוע מתי ייפתח המשפט.
החקירה, שהתנהלה במהלך השנים האחרונות, חשפה כי החשודים מכרו לנשיאה של אנגולה, ז'וזה אדוארדו דוס-סנטוס, כלי נשק מכל הסוגים - החל מרובים וכלה בספינות - וסייעו לו לנצח במלחמת האזרחים שנמשכה 27 שנים והביאה למותם של מאה אלף אזרחים במדינה.
סכומי מכירות הנשק, שהתנהלו בין השנים 1993 ל-2000, הגיעו על פי כתב האישום ל-791 מליוני דולרים. כתב האישום, כאמור, כולל גם את ז'אן-כריסטופר מיטראן, בנו של הנשיא הצרפתי לשעבר, שכיהן כאחראי על קשרי החוץ מטעם צרפת בשנים 1986-1992, ואת שר הפנים לשעבר, שארל פאסקווה.
עורך דינו של גאידמק, וויליאם גולדנאדל, אמר אתמול ל'ידיעות אחרונות': "מדובר בכתב אישום שהוא כל כולו פרי של רדיפה פוליטית".
ההסכם נחתם אחרי מותו של מנהיג המורדים
מלחמת האזרחים באנגולה - אחת הארוכות שידע העולם - הסתיימה בשנת 2002 עם חתימת הסכם הפסקת אש בין הממשלה האנגולית לבין הכוחות המורדים (UNITA). אחרי מותו בקרב של מנהיג המורדים ג'ונס סאווימבי בחודש פברואר באותה שנה, נוצרו התנאים להשגת ההסכם, שכלל תוכנית להעברת 50 אלף חיילי UNITA לצבא האנגולי.
ב-15 במרס הודיעו הצדדים על הפסקת אש והשיחות נפתחו חמישה ימים לאחר מכן. נציגים מהאו"ם, מארה"ב מרוסיה ומפורטוגל, הגיעו לטקס חתימת ההסכם בין הנשיא דוס סנטוס והמנהיג הנוכחי של הכוחות המורדים, גנרל פאולו לוקמבה גאטו.
פרשנים טענו לאחר הסכם הפסקת האש כי יכולת הלחימה של הכוחות המורדים פחתה עד לאפס מאז מות סאווימבי, אולם גאטו הכחיש כי חתם על ההסכם בלית ברירה. "זו היתה החלטה פוליטית שהתקבלה על ידי ההנהגה כבר בדצמבר. לא הגענו לזה כי לא היתה ברירה. לא הגענו עם סכין מוצמדת לגבינו". מלבד כחצי מיליון הרוגים במלחמה, גורשו מבתיהם כארבעה מיליון אזרחים - כ-40 אחוז מהאוכלוסיה במדינה.