המלחמה קטסטרופה, אמרו דגן ודיסקין לאולמרט
חשיפה: ראש המוסד וראש השב"כ קבעו כי מלחמת לבנון השנייה היתה "קטסטרופה" ודרשו ועדת חקירה. בפגישה חשאית עם ראש הממשלה שהתקיימה מייד לאחר המלחמה הם אף רמזו כי הרמטכ"ל דאז, דן חלוץ, צריך ללכת הביתה. פרטי הפגישה מתפרסמים לראשונה בספר "שבויים בלבנון", של העיתונאים עפר שלח ויואב לימור
הפגישה שלא דווחה: ראשי שני מנגנוני הביטחון המרכזיים של ישראל, המוסד והשב"כ, מתחו בפגישה חשאית עם ראש הממשלה ביקורת חריפה על תוצאות מלחמת לבנון השנייה, וכינו אותן "קטסטרופה לאומית". הם הוסיפו וביקרו בחריפות את תפקודו של הרמטכ"ל דאז, דן חלוץ, ורמזו כי עליו לסיים את תפקידו.
פרטים אודות הפגישה מתפרסמים לראשונה בספר חדש, "שבויים בלבנון", שכתבו העיתונאים עפר שלח ויואב לימור. הספר חושף את תהליכי קבלת ההחלטות בדרג המדיני ובצמרת צה"ל במלחמת לבנון השנייה, ומפורטים בו בהרחבה תוכניות הצבא והקרבות שהתנהלו במהלכה.
דיסקין. דרש ועדת חקירה (צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש המוסד מאיר דגן, וראש השב"כ יובל דיסקין, הגיעו ללשכתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט בירושלים זמן קצר לאחר המלחמה. הפגישה היתה חריגה, ובמהלכה ביקשו השניים מהמזכיר הצבאי, האלוף גדי שמני, לצאת מהחדר, בקשה לא שגרתית משום שהמזכיר הצבאי נוכח כחלק מתפקידו בכל פגישותיו הביטחוניות-מדיניות של ראש הממשלה.
אולם דגן ודיסקין העדיפו שאלוף לובש מדים לא יעמוד בדילמה אל מול המסר שאותו ביקשו להעביר לראש הממשלה: המלחמה היתה קטסטרופה לאומית, ישראל חטפה בה מכה אנושה. ראש המוסד וראש השב"כ דרשו מראש הממשלה להקים ועדת חקירה רצינית ויסודית, שתחקור את כשלי המלחמה. מדבריו של דיסקין אף יכול היה אולמרט להבין כי אם ועדה כזו לא תקום הוא ישקול צעדים פומביים. יצוין כי באותו שלב עדיין לא החליט אולמרט על הקמת ועדה לחקירת המלחמה.
דיסקין ודגן גם מתחו ביקורת נוקבת על תפקודו של הרמטכ"ל דאז, דן חלוץ, ובשיחות פרטיות אף אמרו כי הם מתקשים להאמין ששינוי כלשהו יחול בצה"ל
כל עוד חלוץ נשאר בתפקידו. דיסקין גם מתח ביקורת על הנהגת צה"ל בכמה כנסים סגורים של השב"כ, וקבע כי "משתי טעויות טקטיות של הצבא, חטיפת גלעד שליט והחטיפה בצפון, נולדה בעיה אסטרטגית עצומה למדינת ישראל".
במהלך המלחמה סירב צה"ל לכל הצעות השב"כ. כך, הוצעו לו חוקרי שבויים ואנשי מילואים של הארגון ששירתו בעבר בלבנון, וכן סיוע טכנולוגי ומומחים לסיכול ממוקד למטרת פגיעה בבכירי חיזבאללה. בשב"כ סברו כי צה"ל דחה את ההצעות בשל "קנאה בין-ארגונית", והפנו את עיקר הביקורת אל חלוץ וראש אמ"ן עמוס ידלין.
- הספר יצא בימים אלה בהוצאת "ידיעות אחרונות". פרק שלם ממנו מתפרסם בסוף השבוע במוסף "7 ימים"