דו"ח: ההתחממות הגלובלית תחריף את מימדי העוני
בסוף השבוע הקרוב יפרסם האו"ם מחקר חדש, פרי עטם של למעלה מ-2,500 מדענים מ-100 מדינות. בין יתר התחזיות העגומות לכדור-הארץ: התפשטות מימדי העוני, פגיעה בחקלאות, עליה במפלס הימים והרס ערי החוף, מחלות קשות ואפילו התמוססות של מעטה הקרח בהרי ההימלאיה
דו"ח מקיף שיפרסמו מדעני האו"ם בסוף השבוע הקרוב, מציג תחזית קודרת לחיים בכדור הארץ בעקבות ההתחממות הגלובלית. לפי עיקרי המחקר, המהווה חלק משורת פרסומים שהאו"ם החל בפרסומה לפני מספר חודשים, בסביבות שנת 2030 יחריפו מימדי הרעב במדינות העניות ובפרט במדינות אפריקה, ומעטה הקרח שמכסה את ההרי ההימאליה יעלם כמעט לחלוטין.
- כיצד אתם יכולים לסייע לסביבה? לחצו כאן לפרויקט מיוחד
עוד מציג המחקר אפשרות לפיה העליה בטמפרטורות כדור-הארץ תוביל גם להתפשטותן של מחלות קשות ואפילו למגיפות קטלניות. שוב, את עיקר המחיר ישלמו המדינות העניות שאינן יכולות להיערך כראוי לשינויים הצפויים ולהעניק הגנה מספקת לאזרחיהן.
השינויים באקלים ניכרים גם כיום במקומות רבים בעולם. מאז שנת 2001 נרשמו עדויות רבות להתמוססותם של קרחוני ענק, ונרשמה עליה תדירה בטמפרטורות הממוצעות של כדור-הארץ. המחקר החדש של האו"ם, שבוצע בידי שורה של חוקרי אקלים, חוזה פגיעה גם בשוניות האלמוגים בעולם ובפרט בשונית הגדולה שבאוסטרליה, ועליה בתדירות ובעוצמת גלי החום שעתידים לפקוד מדינות שונות ובהן גם ארצות-הברית.
"אנו מדברים על שורה ארוכה של קטסטרופות פוטנציאליות לכדור-הארץ ולחיים על פניו", אמר אחים סטינר, ראש צוות המחקר של האו"ם, לסוכנות הידיעות רויטרס.
עיקר האשם בשינויי האקלים נעוץ בשימוש האינטנסיבי בדלקים ממקור פחמני (פוסילי), המזהמים את האוויר ופולטים גזי חממה לאטמוספירה. גזים אלו, ובהם פחמן דו-חמצנית ותרכובות גופרית, גורמים לכליאה של החום המגיע מן השמש בתוך האטמוספירה ולהתחממות הדרגתית קבועה של האקלים. כתוצאה מהעלייה בטמפרטורות, מתמוססים קרחונים ומזג האוויר יוצא מאיזון, דבר המתבטא בגלי חום, יובש, התפשטות מדבריוֹת וסערות קשות.
כתוצאה מהתמוססות הקרחונים חלה גם עליה במפלס פני הים - מה שמסכן את הערים והישובים השוכנים למרגלות חופים ואיזורים נמוכים. "אפילו לעלייה של חצי מטר בלבד במפלס הימים תהיה השלכה הרת אסון לבנגלדש שבהודו, לדוגמה", אמר סטינר. עיקר הנזק צפוי להיגרם למדינות העניות, שאינן מסוגלות להיערך כראוי למשבר הסביבתי הקשה הצפוי, ואינן מקצות משאבים מספקים להתמודדות עם השלכות השינוי באקלים שגורם גם לסיכון החקלאות העולמית.
המחקר, פרי עטם של כ-2,500 מדענים מיותר ממאה מדינות, כולל ממצאים נרחבים נוספים הנוגעים למצבו הגרוע של כדור-הארץ. קדם לו מחקר נוסף ומקיף שקבע כי האנושות אחראית להרס כדור-הארץ, שוב, על רקע השימוש בדלקים פוסיליים וזיהום הסביבה. למרות המאמצים להקטין את פליטת המזהמים לאוויר, מדובר עד כה ביוזמות מקומיות ונקודתיות שלא מסוגלות להשפיע על המקורות העיקריים לזיהום: התחבורה וכלי הרכב המזהמים בעולם המערבי, ושימוש בדלקים בתעשיות שונות.
התמוססות מעטה הקרח שבהרי ההימלאיה, שרשרת ההרים הגבוהה בעולם, תשפיע על חייהם של מיליוני בני אדם. השפעה נוספת תהיה בכל הקשור לחקלאות במדינות המתפתחות, שהחקלאים בהן לא יוכלו לשאת בעלויות הדרושות להתמודדות עם שינויי האקלים. העליה בטמפרטורות תשפיע על גידולים רבים, ויכולה גם לגרום להתפשטותם של מזיקים הנהנים מהטמפרטורות הגבוהות יותר. במצב כזה, עשויה להיווצר התפוצצות אוכלוסין של חרקים מזיקים ההורסים בתי גידול רבים, טבעיים וחקלאים, ולהחריף את מצבם הכלכלי הגרוע ממילא של חלק מהתושבים באותן מדינות.