החמושים, טיבי וזביידי ציינו חמש שנים לחומת מגן
חמש שנים לאחר מבצע "חומת מגן" בג'נין, יצאו עשרות חמושים לרחובות מחנה הפליטים, כשהם עטויים בתחפושות של חגורות נפץ, חמושים בכלי נשק. חלקם הופיעו במדי צה"ל. ח"כ אחמד טיבי קרא לשים סוף לכיבוש. באירוע דיבר גם זכרייה זביידי
עשרות חמושים השתתפו אתמול (ג') במפגן המוני, לציון חמש שנים למבצע "חומת מגן", במהלכו נהרגו יותר מ-50 פלסטינים במחנה הפליטים בג'נין. במצעד השתתפו פעילי הג'יהאד האיסלאמי כשהם מחופשים למחבלים מתאבדים, עטויי חגורות נפץ, וכן ילדים שלבשו מדים והצטיידו אף הם בכלי נשק של ממש. חלק מהנוכחים לבשו מדי צה"ל. באירוע נאמו בין השאר ח"כ אחמד טיבי ובכיר גדודי חללי אל-אקצה של הפתח, זכרייה זביידי, שקראו לשים קץ לכיבוש.
צה"ל הכריז על המבצע בשעתו, בעקבות הפיגוע שארע ב-2002 בליל הסדר במלון פארק בנתניה. מחבל מתאבד הצליח להיכנס למלון, חצה את הלובי לכיוון חדר האוכל, שבו השתתפו כ-250 איש בסעודה החגיגית של ליל הסדר ולפוצץ אותו על יושבי המקום. 29 בני אדם נהרגו במקום ו-150 נפצעו.
עטויים מדי צה"ל (צילום: איי.פי)
ח"כ טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר בנאומו: "העם הפלסטיני רוצה שלום שחייב להיות מבוסס על חירות באמצעות סיום הכיבוש. חירות היא זכותו של כל עם, בעיקר עם הנמצא תחת כיבוש ושלטון זר. דווקא בימי חג הפסח, אני אומר לישראלים שחירות היא זכותו של כל עם לרבות עם הנמצא תחת כיבוש ושלטון זר".
באירוע נכח מושל ג'נין, כדורה מוסא, שהגיש תעודת הוקרה לח"כ טיבי על שעמד לצד תושבי ג'נין, גם בימי הקרב הקשה בעיר. טיבי סייר באזור הבתים ששוקמו. "תרומת האמירויות היתה תרומה אצילית ושיקמה עשרות בתים במחנה והם ראויים להערכה על כך. במקום נהרסו 480 בתים וכולם הוקמו מחדש".
הוא התייחס גם לזירה הפנים-פלסטינית: "העימות הפנימי בעזה הוא עימות מביש ומביך. על כולם לעמוד מאחורי יוזמת השלום הערבית שהיא האופציה הטובה ביותר להסדר באזור".
טיבי מתח ביקורת על קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, על שלא גילתה, לדבריו, הבנה לסבלו של העם הפלסטיני לרבות סירובה להתייחס לאלפי האסירים הפלסטינים בבתי הכלא בישראל ובכללם אלה שנכלאו ללא משפט. טיבי ציין שמרקל סירבה לבקר בבית לחם כדי לעמוד מקרוב על הנזקים שגורמת גדר ההפרדה.
מבוגרים וילדים, כולם חמושים (צילום: איי.פי)
אחר כך דיבר זכריה זביידי שקרא למנהיגי מדינות ערב שלא לוותר על שום זכות מזכויותיו של העם הפלסטיני. דיבר גם נציג העמותות שפועלות בג'נין וסביבתה והודה לאמירויות על התרומה לשיקום הבתים במחנה הפליטים.
מחנה הפליטים ג'נין, שליד העיר ג'נין, הפך לזירת הלחימה הקשה ביותר, שגבתה את חייהם של עשרות חיילי צה"ל. מחנה הפליטים הצפוף נחשב לקיצוני ביותר, ומתוך המחנה יצאו יותר מ-20 מחבלים מתאבדים, פעילי החמאס והג'יהאד האיסלמי.
צה"ל ניהל במקום קרבות קשים מבית לבית, כאשר החמושים במקום סרבו להיכנע. בשלב מסויים של המבצע התרכזה הלחימה בג'נין בשטח קטן של 70 על 70 מטרים, במרכז מחנה הפליטים, שם התבצרו על-פי הערכת צה"ל כמה מאות חמושים בהנהגת ראשי הג'יהאד האיסלאמי באזור.
בימי המבצע פעל צה"ל גם ברמאללה, שכם ובית לחם, והטיל מצור על מעונו של יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת. במקביל ללחימה בערים הרחיב צה"ל את פעולתו באזורים כפריים, מתוך הערכה כי חלק גדול מהמבוקשים נמלטו לכפרים לפני מבצע "חומת מגן".