למה אלכוהול גורם להאנגאובר - ואיך נמנע ממנו?
שתיתם אלכוהול כאילו אין מחר? החמרמורת, היא ההאנגאובר, לא תאחר להגיע. אז למה הטיפה המרה גורמת לכאבי ראש, בחילות, רגישות לאור ועייפות? הסתקרנתם, והדוקטור משיב
את כאב הראש לאחר ליל הוללות ושתיה כדין קשה לשכוח. הראש דופק, לוחץ ומתפוצץ, ולקקפוניה מצטרפים גם בחילות, ישנוניות, צמאון, רגישות לאור ולרעש. התחושה המזופתת הזו כל כך איומה, עד כי אתם מבטיחים לעצמכם שזו הפעם האחרונה שהטיפה המרה תפגוש את בלוטות הטעם שלכם. לפחות עד לפעם הבאה. פניות רבות רבות שלכם עסקו בתחושת ההאנגאובר (בעברית: חמרמורת) הנוראית, והדוקטור כרגיל מביא תשובות.
המונח "האנגאובר" הוא בעצם ביטוי מהמאה ה-19, ל"עסק לא גמור". ואכן, הוא בא לציין את העובדה שהאלכוהול אולי עשה לכם 'גוד טיים' בלילה, אבל בכך לא נסתיים תפקידו. ההאנגאובר נמשך לרוב 12 עד 36 שעות, אולם קיימים דיווחים גם על האנגאובר שנמשך גם 72 שעות לאחר כוס המשקה האחרונה.
האנגאובר במאה ה-19. המשורר סמואל ג'ונסון סובל (צילום: ablestock)
אז למה בעצם זה קורה? ההאנגאובר הוא תוצאה של שילוב השפעות כימיות על הגוף והמוח. נתחיל באתנול, הוא האלכוהול שבמשקה. לאתנול יש השפעה מייבשת על הגוף דרך הגברת ייצור השתן. התוצאה היא התייבשות, הגורמת לכאב ראש, עייפות ויובש בפה. בתוך כך ההתייבשות גורמת להתכווצות מזערית גם של רקמת המוח מן הגולגולת.
הבחילות האופייניות להאנגאובר נגרמות מייצור מוגבר של החומר NADH (ניקואינטמיד אדנין דינוקלאוטיד). המדובר במרכיב המסייע להאצת תהליכים כימיים בתאים. הוא משחק תפקיד חשוב בהובלה של מטענים חשמליים בתא. ייצור מוגבר של NADH גורם לירידה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שמוסיף לתחושת הבחילות, החולשה והרעב.
פירוק האתנול פוגם באספקת הגלוקוז, והתוצאה - עייפות ( ablestock)
תהליכים כימיים נוספים בהם קשור האתנול מביאים לירידה נוספת ברמות הסוכר – הפעם בתאי הגוף. הסיבה לכך היא פירוק של האתנול על ידי אנזימים בכבד, לחומר אצטאלדהיד וחומצה אצטית. פירוק זה גורם ליצירת חומרים נוספים הפוגמים ביכולתו של הכבד לספק גלוקוז לתאי הגוף. שלב זה מחמיר את העייפות, החולשה, פוגם בכושר הריכוז וגורם גם לשינויים במצב הרוח.
שתיית אלכוהול גורמת לנימים שבעור הפנים להתרחב, מה שמביא לאדמומיות בפנים. אולם כשמתחילה השפעת ההאנגאובר, אותם נימים חוזרים לקוטרם, מה שגורם לכאב הראש. צריכת יתר של אלכוהול גורמת גם למחסור בויטמין B12. על פי השערות מדענים, המחסור הזמני הזה תורם כנראה לתחושת הדכדוך האופיינית.
אז מה אפשר לעשות?
שתו מים: שתיה מרובה תדלל את כמות האלכוהול בדם ותפחית את השפעתו על הגוף.
אכלו פחמימות: מזון עשיר בפחמימות כמו מוצרי מאפה או פסטות יעלו את רמת הסוכר בדם לתקופה ארוכה יותר ויפחיתו את הסיכון להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה).
מנוחה: השתוללתם קצת? תנו לגוף לנוח ולהתאושש. אין כמו שינה טובה כדי להחזיר את הגוף למצב הקודם.
חבל על הזמן: מקלחות קרות, סטירות וגם קפה שחור משחור לא ישפיעו כהוא זה על ההאנגאובר.
לא לקחת אקמול: הראש מתפוצץ? אל תטלו תרופות המכילות פראצטמול (המצוי באקמול, דקסמול ורבים אחרים), שכן הוא עלול לפגוע בכבד ולהאט את פירוק האלכוהול מהגוף.
ויטמין B6: כמה מחקרים מצאו כי ויטמין זה מפחית את הסיכון להיכנס להאנגאובר. וכשזה כבר קורה, הויטמין מפחית את עוצמת התסמינים. לנסות לא יזיק. תמצאו אותו בחומוס, אורז, עגבניות, ביצים, קטניות, בננות ועוד.
יש לכם שאלות על תופעות המתרחשות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות המעניינות יפורסמו במדורים הבאים.
עדיין צמאים? היכנסו לפורום יין ואלכוהול.