בפגישה מתוקשרת הודו הבריטים לנשיא האיראני
איראן: החיילים הבריטים יועברו מחר לידי שגרירות בריטניה בטהרן ויעזבו את איראן. בלייר הודה לבעלי בריתו במזרח התיכון והביע הערכתו לאומה האיראנית. גורמים בבריטניה: סוריה וקאטר היו מעורבות במגעים. לפני שיחרורם צולמו החיילים לוחצים את ידו של הנשיא ומודים לו על סלחנותו. בבריטניה מצפים לבואם באושר
שעה קלה לאחר שנודע כי איראן תשחרר את החיילים הבריטים החטופים יצא ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר לעיתונאים שהמתינו לו מול לשכתו בדאונינג 10. "הייתי רוצה להודות לבעלי בריתנו ולמועצת הביטחון על תמיכתם, ולבעלי בריתנו במזרח התיכון על העזרה הרבה", אמר בלייר.
דקות אחדות קודם לכן דיווחה רשת "סקאי ניוז" מפי מקורות בריטיים כי סוריה וקאטר היו מעורבות מאחורי הקלעים במגעים שהביאו לשיחרור החיילים.
עוד הוסיף בלייר ואמר: "לעם האיראני אני רוצה להגיד - אין לנו טינה כלפיכם. אנחנו מכבדים את איראן כאומה עם היסטוריה גדולה, ואנו מקווים שאי ההבנות שיש לנו עם ממשלתכם יפתרו בדרכים דיפלומטיות".
כשעתיים מוקדם יותר הודיע נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד במסיבת עיתונאים כי ישחרר את החיילים לאחר שהוחזקו בידי איראן במשך 13 ימים. לדבריו, הוא סולח להם על שפלשו לארצו ומשחרר אותם כ"מתנה לבריטניה".
יועצו הבכיר של נשיא איראן, מוג'תבה סמרה-האשמי, הודיע כי החיילים הבריטים יועברו רק מחר לידי שגרירות בריטניה בטהרן. סמרה-האשמי צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית "מהר" באומרו כי "החיילים הבריטים נמצאים כעת בידי משרד החוץ ומחר הם יועברו לשגרירות בריטניה ולאחר מכן ייצאו ללונדון".
מוקדם יותר הודיע נשיא איראן כי החיילים הבריטים ישוחררו היום עם תום מסיבת העיתונאים שערך בצהריים.
פגישה מתוקשרת עם הנשיא
במקביל להודעה, דקות אחרי מסיבת העיתונאים בה הוכרז שיחרורם, שידרה הטלוויזיה האיראנית צילומים מפגישות בין החיילים והנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד בלשכתו. כשהם מוקפים במאבטחים התייצבו החיילים - לבושים בחליפות - בזה אחר זה בפני הנשיא האיראני, לחצו את ידו וחייכו. החיילת היחידה בחבורה, פיי טרני, נראתה גם היא באירוע לבושה בחולצת פסים ורודה ועם כיסוי ראש כחול.
החיילת הבריטית פיי טרני עם נשיא איראן ושר החוץ מותאקי (צילום: איי.פי)
מתורגמן שעמד לצד הנשיא שאל את החיילים שאלות ותירגם את תשובותיהם לנשיא. חלק מהשיחות נקלטו במיקרופונים. החייל, שעמד עם גבו למצלמה, הודה לנשיא על השיחרור. "אנו מעריכים זאת. האנשים שלך התייחסו אלינו יפה ואנו מעריכים זאת מאוד", אמר החייל לנשיא באנגלית.
חייל אחר אמר לנשיא: "אנו מודים לך על סלחנותך". הנשיא השיב לו בפרסית: "אין בעד מה... קיבלתם חופשה כפויה, נכון?".
קודם לכן דיווחה הטלויזיה באיראן כי החיילים הבריטים צפו במסיבת העיתונאים של הנשיא בשידור חי ודבריו תורגמו עבורם. על פי הדיווח, "החיילים פרצו בקריאות שמחה ותודה" כשהתבשרו על שחרורם.
גם בבריטניה קפצו משמחה. קרוביהם של החיילים סיפרו לרשת השידור הבריטית "סקאי ניוז" על השמחה האדירה שבה הם שרויים מאז ששמעו את הבשורות הטובות מטהרן. "אנחנו מעבר לירח", אמר סבו של החייל נתן סמארס. סבתו הוסיפה: "היינו הרוסים בשלושה עשר הימים האחרונים. אלה היו הימים הארוכים ביותר בחיי". חברו של סמארס אמר: "ההקלה פשוט עצומה - זה לא ייאמן. אני רועד מרוב התרגשות".
"סקאי ניוז" שידרה תגובות נוספות של בני משפחה אחרים של החיילים. אחד מהם פנה למצלמה ואמר: "אם אתם צופים בנו, בנים, בואו, נשתכר ביחד. הבירות עלינו".
ברכות מבוש וממוסקבה
מיד לאחר מסיבת העיתונאים נזהרו גורמים בריטים רשמיים שלא להיגרר לאופוריה שאיפיינה את כלי התקשורת במדינה. גורמים במשרד החוץ אמרו שהם לא מתכננים עדיין את חזרתם של החיילים לבריטניה עד שלא יוודאו שהם הועברו לידיים בריטיות ושלומם טוב. גם שגריר בריטניה באו"ם, אמיר ג'ונס פרי, היה זהיר. "אנו מצפים לוודא את שיחרורם ואם החדשות האלה יאומתו,, אלה הן בשורות מצויינות ונהיה מאושרים".
בינתיים החלו לזרום ברכות מרחבי העולם על הודעת הנשיא האיראני וסופו של המשבר הדיפלומטי. יועצת התקשורת של חוויאר סולאנה, הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, אמרה: "אנו מרוצים מאוד. אנו תקווה שלכל החיילים שלום ושהם יכולו להגיע לבתיהם במהרה".
גם נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, בירך על ההודעה על שחרורם של 15 החיילים הבריטים. "בדומה לראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הנשיא בוש מברך אף הוא על החדשות", נאמר בהודעת הבית הלבן.
סגן שד החוץ הרוסי אמר כי מדובר "בצעד של רצון טוב מצד השלטונות האיראניים", וציין כי רוסיה פעלה לקידום השיחרור.
מקורות בממשל האמריקני התייחסו לדבריו של הנשיא האיראני, שאמר במסיבת העיתונאים, בתשובה לשאלה, כי ארצו תשקול לחדש את יחסיה עם וושינגטון "אם מר בוש ישפר את התנהגותו.
בארה"ב אמרו בתגובה כי איראן היא זו שצריכה לשנות את דרכיה, ולא ארצות-הברית. המקורות חזרו על העמדה האמריקנית שלפיה על איראן לחדול מהעשרת אורניום אם ברצונה ליצור קשר עם ארצות-הברית.