סיבים תזונתיים: למה כל-כך חשוב לאכול אותם
הסיבים התזונתיים אינם חלק מאבות המזון אבל הם משפרים את פעולת הגוף ואת איכות החיים שלנו. הם מסתתרים בקליפות פירות וירקות, וכן בדגנים מלאים. זרקו את הלחם הלבן
לכתבות נוספות בנושאי אורח חיים בריא - היכנסו למדור באלאנס
"סיבים תזונתיים נמצאים בכל מה שצמחי: פירות, ירקות, קטניות, דגנים", מסבירה טליה לביא, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת תנובה. אלא שלא כל מוצר מזון המכיל יסוד צמחי כלשהו מכיל גם בהכרח סיבים. "החיטה בלחם הלבן עברה כל כך הרבה עיבודים עד שהסיבים כבר לא קיימים. אבל מזון טבעי וצמחי מכיל באופן טבעי סיבים".
יש כמה סוגי סיבים. אלה שבדגנים נותנים תחושת שובע ומזרזים את פעולת מערכת העיכול. הם אינם מתעכלים ונפלטים מהר מהגוף. כמו בפעולת הנקיון, מסבירה לביא. בנוסף, הם סופחים נוזלים, מתנפחים וכך מעניקים את תחושת השובע. ללא סיבים, תחושת השובע "מתעכבת" ואנחנו ממשיכים לאכול, לעתים שלא לצורך. התוצאה - משקל עודף מאכילה מיותרת.
סיבים אחרים מתפרקים ומתעכלים על ידי החיידקים הידידותיים הנמצאים במערכת העיכול. הם אינם נמצאים בכמות גדולה, וכדי "להאכיל" את אותם חיידקים חיוביים מעשירים את מוצרי המזון באותם סיבים, האהודים על ידידינו הזאטוטים שחיים בקירבנו.
סיבים נוספים מסייעים בהורדת הכולסטרול ואפשר למצוא אותם בשיבולת השועל, וכן בקטניות.
סיבים אינם נחשבים חלק מאבות המזון ואינם הכרחיים לתפקוד יומיומי ולבניית הגוף. אבל הם מסייעים לגוף, מקלים עליו ומשפרים את איכות החיים, ולכן הולכים ותופסים מקום של כבוד בסל המזון ובעגלת הקניות.
ואיפה נמצא אותם? מן הסתם בפירות וירקות, עם דגש חזק על הקליפה. מתברר, שהקליפה מכילה ריכוז גבוה של סיבים, ואם אפשר אז מומלץ לאכול ירקות ופירות על קליפתן; בקטניות כגון שעועית יבשה, אפונה וחומוס; ודגנים מלאים כמו אורז מלא, קינואה, פסטה מחיטה מלאה ועוד.