שתף קטע נבחר

 

איראן לבריטניה: הגיע הזמן למחווה מצדכם

השגריר האיראני בלונדון אומר כי לאחר שחרור החיילים החטופים צריכה בריטניה להפעיל את השפעתה כדי להפיג את המתיחות בין ארצו למערב. היום מתברר כי ארצות הברית הציעה פתרונות צבאיים לפתרון משבר החטופים אולם בריטניה ביקשה ממנה שלא להתערב ולהחמיר את המצב

איראן קוראת לבריטניה להגיב במחווה של רצון טוב, בעקבות החלטתה לשחרר את 15 המלחים הבריטים בהם החזיקה כשבועיים בטענה כי חדרו למים הטריטוריאליים שלה.

 

בראיון שהעניק שגריר איראן בלונדון לעיתון "פיננשל טיימס" הבריטי שראה אור היום (שבת), הוא אמר כי ארצו תשמח למחוות במיוחד בנושא תוכנית הגרעין והדיפלומטים שלה שמוחזקים בעיראק בידי כוחות הקואליציה.

 

"אנחנו מילאנו את החלק שלנו והפגנו רצון טוב. עכשיו תורה של ממשלת בריטניה להמשיך בכיוון חיובי", אמר השגריר ראסול מובהדיאן.

 

יש לציין כי במהלך השבועיים שעברו מרגע תפיסתם של החיילים הבריטים ועד לשחרורם, נשמעו דיווחים בכלי תקשורת שונים לפיהם איראן הציבה את שחרורם של הדיפלומטים שלה בעיראק כתנאי לשחרור המלחים. למרות שבראשית השבוע שוחרר דיפלומט איראני אחד שנחטף לפני כחודשיים בידי חמושים שלבשו את מדי הצבא העיראקי, השגריר האיראני טוען ששחרור המלחים לא היה קשור לכך או לכל נושא אחר.

 

עם זאת, הוא הוסיף באותה נשימה ש"אם הבריטים רוצים להיות מועילים ולהשתמש בהשפעה שיש להם (על ארצות הברית), אנחנו נברך על כך... באופן כללי, נקבל בשמחה כל צעד שיוכל להפיג את המתיחות באזור".

 

לדברי מובהדיאן, עומדת בפני איראן והמעצמות הגדולות "משימה משותפת לאסוף את הפירות של החלטת טהרן לשחרר את המלחים". אחד הפירות האלה, לטעמו, הוא הכרה של חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - ארצות הברית, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין - בזכותה של איראן להעשיר אורניום עבור תוכנית הגרעין שלה שמיועדת למטרות שלום. "זהו הנושא העיקרי מבחינת איראן ואני סבור כי זה (שחרור המלחים) יכול להוות בסיס חדש ליחסינו בעתיד עם מדינות המערב", אמר מובהדיאן.

 

בתוך כך הגיבו באיראן בביטול נוכח הדברים שהשמיעו המלחים הבריטים אתמול. החטופים ששוחררו סתרו את מרבית הטענות שהשמיעו האיראנים בשבועיים האחרונים, בעיקר בדבר ההודאה כי חדרו למים הטריטוריאליים של המדינה. סוכנות הידיעות איי-פי דיווחה הבוקר כי בטלוויזיה של איראן נאמר שהצבא הבריטי הכתיב לחייליו לומר את הדברים שנאמרו במסיבת העיתונאים. אחד הפרשנים אף כינה את מסיבת העיתונאים אתמול "הצגה", במהלך ניתוח פוליטי שהגיש באולפן 

 

החיילים: חששנו מהוצאה להורג בכיתת יורים

יממה לאחר מסיבת העיתונאים, הביאה הבוקר התקשורת הבריטית את עדויות החיילים שחזרו מאיראן שסיפרו כי היו רגעים בהם היו משוכנעים כי שוביהם יוציאו אותם להורג. לדבריהם, הרגע המפחיד ביותר היה כאשר האיראנים הורו להם לעמוד בשורה אחת עם הפנים אל הקיר, כשידיהם קשורות ועיניהם מכוסות. כששמעו את שקשוק דריכת כלי הנשק ציפו לגרוע מכל.


החטופים בבית. ארה"ב ביקשה להפחיד את האיראנים  (צילום: רויטרס)

 

"הם (האיראנים) החליפו את בגדיהם ממדי צבא ללבוש שחור וכיסו את פניהם", סיפר אחד ג'ו טינדל, אחד החטופים. "הם דרכו את כלי הנשק ומישהו מאיתנו - איננו בטוח מי זה היה - אמר: חברים, אני חושב שאנחנו עומדים להיות מוּצאים להורג. אחרי ההערה הזאת שמעתי אחד מהחיילים שלנו מקיא". פליקס קרמן, חייל אחר שהוחזק בשבי, הוסיף: "חששנו ששיספו את גרונו".

 

מלבד העדויות, מפרסם הבוקר ה"גרדיאן" כי במהלך משבר החטופים הציעה ארצות הברית לבצע מספר טיסות "הפחדה" מעל שמי איראן. מקורות דיפלומטים גילו כי הפנטגון גם הציע שורה של פתרונות צבאיים, לרבות גיחות של מטוסי קרב שיחוגו מעל בסיסי משמרות המהפיכה בטהרן, אולם בריטניה ביקשה מהאמריקנים שלא להתערב ולא להביא להסלמה במצב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר מובהדיאן. מחכה למחווה בריטית
צילום: רויטרס
המלחים הבריטים לפני השחרור
צילום: רויטרס
מומלצים