שתף קטע נבחר

 

"אי נוחות מהתערבות בג"ץ בוועדת וינוגרד"

גורמים המעורים בעבודת ועדת הבדיקה למלחמת לבנון השנייה טוענים כי בג"ץ "מתערב להם בעבודה". פרקליטות המדינה פנתה לבג"ץ בבקשה לארכה של שבוע להגשת נימוקיה נגד פרסום עדויות אולמרט, פרץ וחלוץ בוועדה

ועדת וינוגרד-בג"ץ - סיבוב עימות נוסף. גורמים המעורים בעבודת ועדת וינוגרד אמרו אמש (א') ל-ynet כי הם "חשים אי-נוחות בהתנהלות של בג"ץ סביב עבודת הוועדה". הגורמים הסבירו כי הוועדה מנסה לעבוד מתחילת דרכה תחת איפול מוחלט ואינה מעוניינת בפרסומים ש"התקשורת תעשה מהם מטעמים כל שני וחמישי". הגורמים הביעו חשש כי הפרסומים יפגעו בסופו של דבר בדו"ח הבדיקה הסופי.

 

פרקליטות המדינה פנתה ערב החג השני לבג"ץ ולח"כ זהבה גלאון בבקשה לאשר לה ארכה של שבוע נוסף להגשת נימוקיה נגד פרסום עדויות אולמרט, פרץ וחלוץ בפני ועדת וינוגרד.

 

הלך הרוח בוועדה מאוד לא נוח, בלשון המעטה, בעניין ההתנהלות של בג"ץ סביב העתירה. גורמים בוועדה טוענים כי "מתערבים להם בעבודה". גורמים המעורים בעבודת הוועדה תוהים כיצד בג"ץ ממשיך להתערב בעבודתה אחרי שהוא עצמו דחה את העתירה להקים ועדה ממלכתית.

 

עוד מסבירים הגורמים כי קיימת גם הבעיה של פגיעה בביטחון המדינה. לדבריהם, פירסום העדויות "מביא כדי ודאות קרובה לפגיעה בביטחון המדינה ועדיף שיותירו בידי הוועדה את שיקול הדעת האם לפרסם או לא".

 

יצוין כי בדיקה מעמיקה של פסקי הדין וההחלטות בנוגע לוועדת וינוגרד מעלה כי ההתערבות השיפוטית היא דווקא על רקע ההתנהלות של ועדת הבדיקה. בג"ץ אכן דחה את העתירה להקמת ועדה ממלכתית, אך השופטים כולם הסכימו כי זוהי "דרך המלך".

 

שופטי בג"ץ, בראשות הנשיאה בייניש, גם דחו את עתירתה הראשונה של ח"כ זהבה גלאון לפרסום דיוני הועדה והפרוטוקולים, אך קבעו כי על הוועדה לנהוג תוך שמירה על עקרון פומביות הדיון. בדיון מאוחר יותר, בעתירתה השנייה של גלאון, התבטאו השופטים כאילו לא הוצא צו בעתירה הראשונה רק כדי לשמור על כבוד הוועדה. השופטים קיבלו את כל טענותיה של גלאון, אך כתבו כי הם דוחים את העתירה.

 

"אנו מניחים, אפוא", כתבה הנשיאה דורית בייניש, "כי ועדת וינוגרד תפעיל את שיקוליה בהתאם לאמור לעיל ובהתאם לעמדתה המוצהרת תיערך לפרסום חלקי הפרוטוקולים שגילויים הותר במועד סביר ועוד בטרם הגשת הדו"ח הסופי לממשלה".

  

כזכור, בערב חג הפסח הגישו מטעם הוועדה תשובה מעדכנת: אנחנו זקוקים לזמן נוסף, כדי לערוך דיון פנימי בשאלת הפרסום. השופטים שמעו וכנראה שלא התרשמו ולמחרת הוציאו צו על תנאי, שמחייב את הועדה לנמק מדוע לא תפרסם את עדויותיהם של חלוץ, פרץ ואולמרט עוד לפני דו"ח הביניים. אם הנימוקים לא ישכנעו את השופטים - יהפוך הצו לצו על תנאי. אז תחויב הוועדה בצו בית משפט לפרסם את העדויות.

 

בוועדה מנסים להימנע ממצב של קבלת צו מבית המשפט. גורמים בוועדה מציינים כי היו רוצים לעבוד בשקט ו"שכולם ימתינו בסבלנות לדו"ח". מנגד - שופטי בג"ץ, כך עולה מהתבטאויותיהם בפסקי הדין, ההחלטות והדיונים, אינם מרוצים מהמצב. הם נותנים לוועדה קרדיט רב, אך הוועדה מתעקשת לנהוג בדרכה שלה.

 

ח"כ זהבה גלאון, שהגישה את העתירה, תקפה בחריפות את הפרקליטות, ואמרה כי "זהו ניסיון נוסף לנקוט בסחבת ולהתחמק מביצוע החלטת בג"ץ". גלאון מצרה על כך שהפרקליטות, האמונה על שלטון החוק, ממשיכה בהתנהגות "הגובלת בביזוי בית המשפט", כהגדרתה.


פורסם לראשונה 08/04/2007 21:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת וינוגרד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
ח"כ גלאון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים