שתף קטע נבחר

 

"עיזרו לי להציל את אשתי - באיראן יהרגו אותה"

יהודי יליד איראן שנישא למוסלמית וברח עימה לטורקיה, המשיך לישראל בתקווה שיוכל להעלות את אשתו. בארץ סירבו להכניסה בטענה כי היא מהווה סיכון בטחוני וכעת צפויים הטורקים לגרשה בחזרה לאיראן - מה שיכול לעלות לה בחייה. אחרי כל זה הוא מתכוון להתגייס לצה"ל: "זו התרומה שלי, אבל כמו שאני רוצה לעזור למדינה, אני מקווה שיעזרו לי"

פוריה הג'ארן, יהודי יליד איראן, חלם להתגורר בישראל ולתרום למדינה. במקביל הוא גם חלם על חיים משותפים עם סמאנה, מוסלמית שהכיר בארץ מולדתו. את העליה ארצה הוא מימש אבל המציאות הבירוקרטית לימדה אותו כי לא יוכל להגשים גם את חלומו השני וכעת הוא מבקש - עיזרו לי להעלות את אשתי ובכך גם להציל את חייה.

 

הג'ארן (21), בן לאמא יהודייה ואבא מוסלמי, התבקש להתגייס לצבא האיראני לפני כארבע שנים. מאחר ובאיראן הגיוס איננו תלוי בדת אלא חובה המוטלת על כלל התושבים, הוא הבין כי הדרך היחידה שלו להמנע מכך היא אי התייצבות ובריחה תמידית מהרשויות.

 

במהלך שנותיו באיראן פגש הג'ארן את סמאנה (22), בחורה מוסלמית אותה הכיר באוניברסיטה. השניים החליטו להתחתן ופנו לרב בטהרן, אך זה הסביר להם כי מבחינה חוקית לא ניתן לעבור הליך גיור באיראן ולפני שנתיים הם נישאו בחתונה דתית מוסלמית.

 

בשל העובדה שהג'ארן היה במצב של בריחה מהרשויות, ברחו בני הזוג מאיראן לטורקיה לפני כשנה. הג'ארן מיהר לשגרירות ישראל וביקש לעלות ארצה, בתקווה כי בהמשך יוכל להביא בעקבותיו גם את אשתו סמאנה. אבל מכאן והלאה החלו הדברים להשתבש.

 

מוסלמית ילידת איראן - סכנה בטחונית

"מישהו שעובד בסוכנות היהודית אמר לי שלא תהיה בעיה להביא את אשתי", מספר הג'ראן, שעלה לישראל כחודש לאחר הגעתו לטורקיה ומתגורר כיום במרכז קליטה באשדוד. "אמרו לי שאם אגיד שאשתי מחכה לי נקבל אישור ובגלל זה באתי לפה. חשבתי שלא יעשו לי בישראל בעיות".

 

בפועל, כאמור, המצב רק הלך והסתבך. המדינה סירבה לאשר את עלייתה של סמאנה מטעמים ביטחוניים (בשיחה עם ynet אישרו במשרד הפנים כי הסיבה נעוצה בטעמים בטחוניים - מ.ר) - ובד בבד עצרו אותה השלטונות בטורקיה מאחר ולא החזיקה באישורים המתאימים. נכון לעכשיו היא נחשבת שוהה בלתי חוקית ומוחזקת במעצר עד שיוחלט על עתידה.


הג'ארן במרכז הקליטה באשדוד. חושש לחיי אשתו (צילום: הרצל יוסף)

 

מעבר לתסכול על כך שאין באפשרותם להתאחד מחדש, פוחד הג'ארן כי אשתו תגורש חזרה לאיראן ושם יוטל עליה גזר דין מוות. "היא לא יכולה לחזור לאיראן, הם יודעים שאשתי רוצה להיות יהודיה", הוא מסביר. "כתוב גם בתיק שלה שהיא רוצה לבוא לישראל ולכן זה מסוכן בשבילה". 

 

עורכת הדין שרה לואיס, מהמחלקה לסיוע לעולים של התנועה הרפורמית המטפלת במקרה של הג'ארן, אומרת כי מדינת ישראל לא בדקה באופן יסודי את הרקע של סמאנה, בטרם סירבה לאפשר לה לעלות. "מאחר ואיראן היא מדינה מוסלמית, היה מספיק להגיד שמדובר במניע ביטחוני אבל לא באמת בדקו אם אותה צעירה מזיקה לציבור", היא אומרת.

 

"בתנ"ך שלנו כתוב שצריך לעזור לכל אחד"

איך יוצאים מהתסבוכת שנוצרה? לא בטוח שהדבר בכלל אפשי. הג'ארן נשמע אובד עצות ובנוסף לכך מתחיל לאזול כספו ואין הוא יכול לשכור לאשתו עו"ד בטורקיה. "בכל לילה אני בוכה בגלל זה", הוא מספר. "כשהגעתי לישראל לפני קצת יותר מעשה חודשים שקלתי 77 ק"ג, עכשיו אני שוקל 61 ק"ג".

 

כמוצא אולי אחרון, בחר הג'ארן לפנות לתקשורת ובאמצעותה לקרוא לגופי המדינה השונים ולכל גורם אחר שיכול, לסייע לו בנסיון להעלות את אשתו לישראל ובכך אף להציל את חייה: "אני רק רוצה לבקש מממשלת ישראל והאנשים במדינה שיעזרו לי. אני אוהב את אשתי. אמרתי להם שזה מסוכן בשבילה. אנחנו יהודים, בתנ"ך שלנו כתוב שצריך לעזור למישהו גם אם הוא מוסלמי או נוצרי. אני מבקש שיעזרו לנו, כי באיראן עלולים להרוג אותה".

 

למרות הכל, הג'ארן עדיין שומר על שביב תקווה. "מהניסיון שלי - לכל בעיה יש פתרון", הוא אומר, ומוסיף כי למרות הקשיים שמערים עליו משרד הפנים, הוא מקווה כי יוכל בחודשים הקרובים להתגייס לצה"ל. "התרומה שלי למדינה זה ללכת לצבא. אם אשתי תבוא או לא תבוא - אני אתגייס. בשביל המדינה ובשביל האנשים. אבל כמו שאני רוצה לעזור למדינה, אני רוצה שמישהו במדינה יעזור גם לי".

 

תגובת השב"כ: אנו מוסרים את המלצותינו הביטחוניות ביחס לכניסת זרים ממדינות סיכון לרבות איראן ובהתאם להערכת המצב. המלצות אלו נבחנות על ידי הדרג הממונה במדינת ישראל. על פי אמות המידה הביטחוניות, מקרה זה אינו מאפשר כניסה לישראל. יחד עם זאת, מקרים ייחודיים יכולים להיבחן כחריגים על ידי הרשויות המוסמכות במדינת ישראל. כל פנייה כזו תבחן באופן בנייני ותתחשב בנסיבות המקרה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
סמאנה. חזרה עלולה לעלות בחייה
צילום: הרצל יוסף
פוריה. מתעקש להתגייס לצה"ל
צילום: הרצל יוסף
מומלצים