שתף קטע נבחר

למה אנחנו מצטרדים, ואיך נשיב את הקול הצלול?

איבדתם את הקול? אל דאגה, אתם קצת צרודים וזה יעבור תוך כמה ימים. רק לעתים רחוקות זה סימן למשהו חמור יותר. רציתם פרטים, והדוקטור משיב

התופעה שכיחה אצל מרצים, מורים, מעשנים וגם אחרי טיול שנתי עתיר צרחות. הקול הופך יותר ויותר צרוד, עד שהוא נעלם לכדי לחישה. אז איך קורה שקולנו מצטרד ומתי זה צריך להדליק נורה אדומה? אתם שאלתם, אנחנו מביאים את כל התשובות.  

 

צרידות מוגדרת כחריגה של צלילים שאנחנו מפיקים מגרוננו. אלה נוצרים מזרימת האוויר דרך מיתרי הקול ומושפעים מתנועת המיתרים ומהרעד שלהם. מיתרי הקול, הממוקמים בחלק העליון של קנה הנשימה, הן שתי רקמות ריריות שמתוחות במאוזן. 

 

באמצעות מיתרי הקול ניתן להשמיע קול תקין רק בעת נשיפה, שעה שהאוויר שעובר ביניהם גורם לרעידות בהם. בזמן שאיפה, מיתרי הקול רחוקים זה מזה כך שהאוויר שעובר דרכם אינו מספיק כדי ליצור קול.


חריגה של צלילים ממיתרי הקול. צרידות                   (צילום: ויז'ואל/פוטוס)  

 

סוג הקול הבוקע מגרוננו תלוי בעובי מיתרי הקול, באורך שלהם ובאופן בו הם מתוחים. קול בס נמוך מתאפשר כשמיתרי הקול ארוכים וקצב תנודותיהם איטי. קול גבוה נובע ממיתרי קול קצרים בעלי קצב תנודות גבוה. מסיבה זו, כשאנו קמים משינה, הקול תחילה נמוך יותר, בשל ה"ישנוניות" של מיתרי הקול ותנודותיהם האיטיות. 

 

הגורם השכיח ביותר לצרידות הוא שימוש יתר או שימוש לקוי בקול, כלומר צעקות, מה שגורם למיתרי הקול להימתח או להתכווץ, וכן להאדים ולהתנפח.

 

ויש עוד גורמים: יבלות ופוליפים המופיעים בעיקר בעקבות שימוש יתר במיתרי הקול, דלקות גרון, עליה של מיצי קיבה בגלל פגיעה בשסתום המצוי בוושט התחתון (רפלוקס), לחץ נפשי המתבטא בחוסר יכולת להשמיע קול למרות שמבחינה פיזיולוגית אין שום בעיה, וצרידות נוירולוגית: פגיעה בעצב המעצבב את מיתרי הקול הגורמת לשיתוק של אחד המיתרים בעוד השני ממשיך בפעולתו. במקרה כזה נוצר לעתים מרווח בין שני המיתרים הגורם לחדירת רוק אל מערכת הנשימה, לשיעול ולתחושת חנק.

 

בעיה נוירולוגית עלולה לגרום גם למצב הקרוי דיספוניה נוירולוגית, כשמיתרי הקול נסגרים או נפתחים בחוזקה. במצב כזה הקול אינו ברור, גורם לעצירות בדיבור ולשינוי צליל מגברי לנשי ולהפך. מום מולד, תופעת לוואי של ניתוחים במיתרי הקול וגידולים סרטניים עלולים אף הם להתבטא בצרידות.

 

אז מה עושים?

אבחון הצרידות, המבוצע אצל רופא אף אוזן וגרון, הוא חשוב, שכן הבעיה עלולה להוביל לבצקת על מיתרי הקול ובעקבותיה גם לקשיי נשימה, או להוות סימן מקדים לגידול סרטני. צרידות גם עלולה להעיד על שיתוק של העצב המעצבב את המיתר, מה שגם עלול לגרום לחנק.  

 

שניים מהגורמים העיקריים לצרידות אינם מהווים "מכה משמים" וניתן למנוע אותם: עישון ומאמץ קולי. אם תקפידו להשתמש נכון בקול שלכם, לא לאמץ את מיתרי הקול ולא לעשן, תקטינו באופן ניכר את הסיכון שלכם להצטרד.


אנטיביוטיקה, לייזר או נוגד חומצה?   (צילום: סי די בנק)

 

הטיפול בצרידות תלוי כמובן בגורם. כשהיא נגרמת בגלל דלקת גרון הטיפול הוא אנטיביוטי, והבעיה חולפת ואינה מותירה כל סימן. במקרי חירום, לרוב אצל זמרים או מרצים הזקוקים לקולם בדחיפות, אפשר לטפל בתרופות סטרואידיות, המפחיתות את הבצקת והתהליך הדלקתי באופן זמני.

 

צרידות שנגרמת מרפלוקס תטופל באמצעות נוגדי חומצה או ניתוח, בהתאם להחלטת הגסטרואנטרולוג. נוירולוג יטפל בבעיה שמקורה עצבי, ופסיכיאטר - כשהגורם הוא נפשי.

 

כאשר הגורמים לצרידות הם יבלות או פוליפים מקובל להסירם באמצעות אנדוסקופיה תחת הרדמה כללית, ובמקרה שסביב הנגע נוצרה בצקת חמורה, היא מוסרת באמצעות מכשיר לייזר עדין.  

 

גידול סרטני מוסר גם הוא באמצעות לייזר ונשלח לבדיקה היסטולוגית לקביעת סוג הגידול וטיבו. לרוב אין צורך בטיפול נוסף בהקרנות או כימותרפיה. עם זאת, חלק מהגידולים מצריכים גם הזרקות בוטוקס לשריר. מדובר ברעלן מרפה שרירים, המשחרר את מתח מיתרי הקול למשך כמה חודשים. טיפול זה אמנם אינו כלול בסל הבריאות, אבל אישור מיוחד ממשרד הבריאות מאפשר לקבל אותו ללא תשלום.  

 

מזה מספר שנים מבוצע בבריטניה ניתוח לשינוי קול, ולאחרונה מיושם גם בארץ. הניתוח יכול לסייע בעיקר למעשנות כבדות שקולן הרך והנשי נעשה מחוספס וגברי, ולגברים שעברו ניתוח לשינוי מין.  

 

במהלך הניתוח יוצר הרופא פתח קטן בצוואר, דרכו מופרדים מיתרי הקול ממקום מושבם. כדי להגיע לקול גבוה יותר הוא מותח את המיתרים, וכדי לעבות אותו הוא משחרר אותם. ההחלמה מהניתוח כוללת יומיים של שתיקה מוחלטת ואחריה תרגילי דיבור. הניתוח, שאינו כלול בסל הבריאות, עולה כ-20 אלף שקל.

 


 

  • יש לכם שאלות על תופעות מרתקות בגוף האדם? כתבו לנו . השאלות המעניינות יענו במדורים הבאים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
הגרון כואב, הקול צרוד
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים