פרקליט המדינה שנדר: אפרוש בקיץ
אחרי שלוש שנים בלבד, החליט עו"ד ערן שנדר, מי שריכז את הטיפול בתיקים הרגישים והטעונים מכולם, שנמאס לו: "הרכבת עזבה את הרציף לכיוון ברור". קודמתו, עדנה ארבל, כיהנה בתפקיד במשך שמונה שנים. כעת ניתן שוב האות למירוץ לתפקיד הנכסף
שלוש שנים לאחר שנכנס למשרדי הפרקליטות יסיים בקיץ הקרוב פרקליט המדינה, עו"ד ערן שנדר, את תפקידו. שנדר, שהודיע אחר הצהריים על החלטתו לשר המשפטים, פרקליטי המחוז והתקשורת, הוסיף כי "הרכבת עזבה את הרציף לכיוון ברור".
במכתב פירט שנדר את נסיבות פרישתו מהתפקיד. "לפני כשלוש שנים פנו אליי והציעו לי את תפקיד פרקליט המדינה. סברתי אז כי להצעה כזו אין לסרב, אך בה במידה הדגשתי לפני מלכתחילה שאיני מגיע בכדי למלא קדנציה מלאה של שלוש שנים, אלא כדי להוביל מהלך בתקופה קצובה", הוא כתב.
שנדר תיאר במכתבו את הפעולות שביצע בתקופת כהונתו: "ביקשתי להביא למערכת יציבות והובלה בארבעת יעדי העל שהנחו אותנו במידה לא מבוטלת בעבר ואני מניח שינחו אותנו גם בעתיד: לחימה בשחיתות הציבורית, בארגוני הפשיעה והפשיעה המאורגנת, ההגנה על ביטחון הפרט ועל נכסי המדינה".
פרקליט המדינה יסיים את תפקידו בחודש אוגוסט הקרוב, כך על פי הודעתו. את מכתבו לפרקליטים סיים שנדר: "מתוך ידיעה אישית, וכמי שרואה עצמו כחלק ממשפחת הפרקליטות, אני יכול לומר בבטחה שמדובר בקבוצת אנשים מסוימת העושה את מלאכתה תוך הרגשת שליחות אמיתית, במסירות, מהימנות ועבודה קשה".
החלטתו של שנדר לפרוש מפתיעה, מכיוון שתקופת הכהונה של פרקליט המדינה היא שש שנים לפחות. קודמתו בתפקיד, עדנה ארבל, כיהנה במשך שמונה שנים בתפקיד. קודם לכן כיהנה כפרקליטת המדינה במשך כשבע שנים, דורית בייניש, כיום נשיאת בית המשפט העליון.
שנדר שימש תובע במשטרת ירושלים ופרקליט בפרקליטות הבירה. ב-1991 מונה למנהל המחלקה לחקירת שוטרים במשרד המשפטים, אותה גם ייסד. ב-2003 סיים את כהונתו במח"ש, וביולי 2004 נכנס לנעליה של עדנה ארבל כפרקליט המדינה.
במהלך כהונתו התמודד שנדר עם כמה פרשיות דרמטיות, שהסעירו את המערכת המשפטית, הפוליטית והציבורית כולה. פרשות אולמרט, תיק רמון, תיק הירשזון, פרשת רשות המיסוי, משפטו של עמרי שרון וכתב האישום המתגבש נגד הנשיא קצב הם רק כמה דוגמאות.
כמי שעמד בראש מח"ש, נקשר שמו של שנדר גם לפרשת האחים פריניאן ולמהומות אוקטובר - אולם ועדות החקירה לא ייחסו לו ניהול בלתי תקין באופן מפורש.
הנושא המשמעותי ביותר שעומד כעת על שולחנו של פרקליט המדינה – הוא פרשת הפרטת גרעין השליטה בבנק לאומי. פרשה בה מעורב ראש הממשלה, אהוד אולמרט. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, העדיף שלא לטפל בנושא זה מכיוון שהיועצת המשפטית של משרד האוצר היא אחותו. שנדר הוא זה שצריך לקבל את ההחלטה האם להעמיד את ראש הממשלה לדין או לסגור את תיק החקירה נגדו. במצב זה יצטרך שנדר להכריע בסוגיה, ככל הנראה עוד לפני חודש אוגוסט, כדי לא להשאיר לפרקליט המדינה הבא את המשימה הקשה והמורכבת. בשבועות הקרובים תוקם ועדה לאיתור פרקליט מדינה חדש.
שר המשפטים, דניאל פרידמן, הביע צער על פרישתו המוקדמת של שנדר. השר פרידמן הודה לפרקליט המדינה על "הביצוע המוצלח של תפקידו הקשה, שבוצע ביושר בהגינות ובאחריות", ואיחל לו הצלחה בהמשך דרכו. שר המשפטים אמר כי יפעל בשיתוף פעולה עם מזוז לבחירת מחליף או מחליפה "מתאימים לתפקיד ולגודל האחריות הכרוכה בו", כהגדרתו. גם מזוז הביע צער על ההחלטה, ואמר כי הוא ניסה להניא את שנדר מהחלטתו.