ביי ביי גואה, להתראות בונדי ביץ'
על פי הערכות מומחים, כמה מאתרי הנופש והבילויים של התרמילאים הישראלים במזרח הרחוק ובאוסטרליה עלולים להיעלם עד שנת 2020 כתוצאה משינויים אקלימיים. גואה בסכנה חמורה וגם בונדי ביץ' עומד להישטף. איזו עיירת חוף חדשה תהיה חביבת התרמילאים הישראלים?
אולם חופי גואה לא לבד עניין. אטרקציות תיירותיות רבות ברחבי האוקיינוס ההודי, ביפן, באוסטרליה ובאיי האוקיינוס השקט, נמצאות בסכנה ממשית לקיומן, בשל שינויי האקלים והתחממות כדור הארץ.
באזור האוקיינוס ההודי באים לידי ביטוי שינויי האקלים בהתקצרות עונת החורף,
חביבת הקהל
גואה הוא חבל ארץ טרופי לחופה המערבי של הודו. באזור אטרקציות תיירותיות רבות, דוגמת שמורות טבע טרופיות, מפלי מים, כפרים בלב ג'ונגל, שדות אורז ענקיים ושווקים ססגוניים. אולם מוקד המשיכה העיקרי של גואה הם חופי הים האקזוטיים, בהם פזורים אלפי בתי מלון, מסעדות, בארים ובתי קזינו, שמביאים אליהם מדי שנה מאות אלפי תיירים מכל רחבי העולם, וכמובן מישראל.
גואה הייתה לאחד היעדים החביבים על התרמילאים הישראליים. אלו מגיעים לחופיה בהמוניהם, מבלים בה כמה שבועות, ורבים מהם "נתקעים" במקום מספר חודשים ואף יותר. מסיבות הטראנס בחופי גואה קנו לעצמן שם, בעיקר בכל הנוגע לשימוש בסמים.
תרמילאים ישראלים בחופי גואה (צילום: אביגיל עוזי)
גואה לא לבד
אם ימשיך קצב שינוי האקלים להתגבר, כפי שאירע בשנים האחרונות, יבוא הקץ על חופי הים של גואה כפי שהם היום. אולם גואה אינה לבדה. אטרקציות תיירותיות רבות באוקיינוס ההודי, באוסטרליה וביפן צפויות גם הן להימחק ממפת התיירות. על פי תחזית פאנל האקלים של האו"ם, כל האיים שנמצאים בגובה ממוצע של 1.5 מטר מעל פני הים עלולים להימחק בתוך כמה דורות.
באיים המלדיביים למשל מבוססות רובן המכריע של תשתיות התיירות על החופים. אחמד שהיד, מי שכיהן כשר החוץ של האיים המלדיביים סיפר בחשש לסוכנות רויטרס: "אם יעלה גובה פני הים ויהרוס את החופים שלנו, אז ברור שהאטרקציה העיקרית שלנו כיעד תיירותי תעלם". כשהוא מספק את מספרי התיירים וההכנסות מתגלה קמט גדול של דאגה במצחו של שהיד: "תעשיית התיירות מהווה 35% מהתמ"ג של האיים המלדיביים ומכניסה למדינה 800 מיליון דולר בשנה. פגיעה בחופים ובעקבותיה בתיירות, תהווה מכה קשה לכלכלה המקומית".
חם, מתחמם
התחממות כדור הארץ גורמת לעליית טמפרטורת מי האוקיינוסים, דבר שיכול לפגוע בשוניות האלמוגים. מספר לא מבוטל של מומחים ימיים טוענים כי שינויי האקלים עלולים להביא לחיסולה של "שונית המחסום הגדולה" (Great Barrier Reef) שבאוסטרליה.
השונית, באורך של למעלה מ-2,000 ק"מ, נחשבת לאחד מאתרי התיירות החשובים באוסטרליה, ומדי שנה היא מושכת אליה כחמישה מיליון תיירים מרחבי העולם, רבים מהם צוללנים. "אם לא תהיה שונית פשוט לא יבואו התיירים, וזה מדאיג מאוד", אומר דיוויד וינדזור, מנהל אגודת התיירות של שונית המחסום הגדולה.
איים בסכנה. שונית המחסום הגדולה (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)
באי אוקינאווה שביפן המצב לא שונה בהרבה. זרמי המים החמים מביאים אליו כוכבי ים רבים, שמהווים סכנה לאוכלוסיית האלמוגים ולאתרי הצלילה. שוניות רבות הסמוכות לאיים ברחבי האוקיינוס ההודי והאוקיינוס השקט, מתאילנד והפיליפינים, דרך באלי ועד ואיי פיג'י, נמצאות אף הם תחת סכנה.
חופי סידני, בהם בונדי ביץ' המפורסם עלולים להימחק לחלוטין בעקבות מחזורי גאות ושפל או על ידי סופות טרופיות המלוות בגלים גבוהים. מומחה לגובה פני הים באוסטרליה אמר לפני כחודשיים, כי רק הבאת כמויות גדולות מאוד של חול תציל את החופים מפני כליה. בסינגפור, חלק ניכר מהחוף המזרחי כבר נעלם לחלוטין, עובדה שדוחפת את הממשלה המקומית לבנות חומות גדולות לצד חוף הים, על מנת לצמצם את הנזקים שעלולים לגרום הזרמים החזקים והגאות.
גם אתרי הסקי של באסיה עלולים להיפגע משינויי האקלים. עלייה בטמפרטורות השנתיות פירושה התקצרות עונת הסקי וסכנת מפולות. שונג'י טקאהאשי, חזאי בשירות המטרולוגי היפני, מצביע על ירידה בכמות השלג בצפון ובצפון-מערב יפן, באזור בו נמצאים אתרי סקי רבים: "אני מאמין כי עונת הסקי תלך ותתקצר". עובד באזור הסקי אמיהארי הסמוך לטוקיו הסכים עמו: "מדי שנה יש פחות ופחות שלג. בעבר היה יורד שלג עד חודש מאי, עכשיו הוא מסתיים כבר בסוף חודש מרס". גם אתרי הסקי בהימאליה, כגון גולמארג, אאולי ונרקנדה, צפויים להיפגע משינויי האקלים.
יש תחליף
למרות התחזיות הקודרות, לא הכול אבוד. אם חופי גואה ייעלמו ישנם חופים נוספים בהודו שיכולים להוות תחליף, כך לפחות מאמין סובהאש גויאל, נשיא האגודה למפעילי אתרי תיירות בהודו. לטענתו, שינויי האקלים לא בהכרח ייפגעו בתעשיית התיירות בהודו: "לפגיעה בחופים לא תהיה השפעה משמעותית על תעשיית התיירות בהודו, מכיוון שתיירים תמיד ימצאו חופים אחרים", כך אמר, והוסיף: "רוב החופים בהודו עדיין אינם מפותחים, כך שיש לנו המון מקום והרבה מאוד אפשרויות".
גם לחובבי ענפי ספורט החורף אין סיבה לדאגה, "איני חושבת שמשחקי החורף ייעלמו בשל שינויי אקלים - זה רק יביא לצמיחתם של צורות חדשות של משחקי חורף, במקום המשחקים שייעלמו", כך אומרת האן ווה-ג'ין, מהמוסד לאיכות הסביבה בדרום קוריאה. לטענתה, במקביל לענפי ספורט חדשים בחורף תחול עלייה גם במשחקי קיץ, גולף למשל.
מי הבא בתור?
כמה מאתרי הנופש והבילויים של התרמילאים הישראלים במזרח הרחוק ובאוסטרליה עלולים אם כן להיעלם בקרוב. גואה בסכנה חמורה וגם בונדי ביץ' עומד להישטף. איזו עיירת חוף חדשה תהיה חביבת התרמילאים הישראלים?